Kern-satelliet
In een 'kern-satelliet'-benadering deel je je portefeuille op in twee delen:
Kern. Dat is het grootste deel, minstens 60%, van je portefeuille. Het gaat om effecten die je over een lange periode bijhoudt. Beleggingsgoeroe Warren Buffett spreekt over een horizon van 30 jaar, waarbij je regelmatig, zeker ook wanneer het stormt op de beurs, extra geld investeert. Holdings komen hiervoor in aanmerking. Maar zeker ook ETF's kunnen deel uitmaken van deze kern. Specifiek gaat het hierbij om ETF's die brede beursindexen volgen. Bijvoorbeeld ETF's op de S&P500 Index, de MSCI World Index, de Nasdaq Index, de Eurostoxx Index,... Meerdere ETF's hebben dergelijke indexen als onderliggende. Het loont zeker de moeite om de ETF's met elkaar te vergelijken, onder meer op het vlak van het jaarlijkse kostenpercentage.
Heb je een eerder defensief profiel? Dan kan je er ook voor opteren om in je kernportefeuille ETF's op te nemen die een index met obligaties van ondernemingen of landen volgen. In de naam van de ETF staat dan meestal het woord 'bond', waarmee naar obligaties wordt verwezen.
Satelliet. Aan de kern voeg je zogenaamde ‘satellieten’ of accenten toe. Dat kunnen specifieke ETF’s zijn die meer op een beleggingsthema of een specifieke sector inspelen, zoals robotica, biotech, technologie, grondstoffen of individuele aandelen. Deze effecten volg je van dichterbij op, want ze zijn volatieler en het risico is groter.
Wie nog meer risico wil nemen, mag overwegen een ETF met een hefboom aan te schaffen. De hefboom kan zorgen voor een hoger rendement, maar het risico ligt ook pakken hoger. Voor dergelijke ETF's is het interessant om je inleg erg beperkt te houden.