Hoe onderscheiden ze zich?
ETF's hebben enkele zeer specifieke eigenschappen. Klik op onderstaande blokken om enkele belangrijke verschillen te ontdekken.
Keert de ETF dividenden uit of houdt die ze in?
Kapitalisatie vs distributieBezit de ETF de onderliggende effecten ook of doet die alsof?
Fysiek vs synthetischStijgt de ETF als de index stijgt of doet die het omgekeerde?
Long vs shortVolgt de ETF de index of probeert die net beter te doen?
Passief vs actiefAndere onderliggende verschillen
Markt-ETF’s
Met ETF’s kan je beleggen in de gekende beursindexen zoals de Belgische BEL20, de Franse CAC40, de Europese Eurostoxx en de Amerikaanse Dow Jones of S&P500 of zelfs de overkoepelende wereldindex MSCI World. Wanneer ETF’s één op één het rendement van zo’n index nabootsen, zijn het markt-ETF’s.
Regio-ETF’s
Heb je een voorkeur voor een bepaalde regio? Ook dan bieden ETF’s een oplossing, want ze volgen niet alleen landen, maar ook (delen van) werelddelen. Zo bestaan er ETF’s die groeimarkten (‘emerging markets’) volgen of Noord-Amerika of Europa.
Sector-ETF’s
Er bestaan ook ETF’s die indexen rond een bepaalde sector volgen, zoals bv. de financiële, technologische, farmaceutische,... sector. Zo kan je met één ETF meteen een mandje van effecten kopen die in die sector actief zijn.
Thema-ETF’s
Deze ETF’s volgen indexen rond een bepaald thema volgen. De mogelijkheden zijn opnieuw legio: dividendaandelen, robotica, water, klimaat, …
Grondstoffen-ETF’s
ETF’s bieden je ook de mogelijkheid om te beleggen in één specifieke grondstof of een korf van verschillende grondstoffen, iets wat anders niet zo eenvoudig is. De ETF volgt dan de prestaties van een bepaalde grondstof, zoals goud of zilver, of van een groep van grondstoffen, zoals metalen.
Munt-ETF’s
Je kan ETF’s in portefeuille nemen die de evolutie van een (vreemde) munt/wisselkoers volgen. Voorbeelden hiervan zijn ETF’s die inspelen op de euro of Amerikaanse dollar, maar ook op cryptomunten bestaan er al ETF’s.
Rare namen, die ETF's
ETF's verschillen van elkaar, dus ook door, bijvoorbeeld, de onderliggende index die ze volgen of door de uitgever die ze beheert of door de munt waarin ze noteren. Om daar klaarheid in te scheppen, krijgen ETF's een specifieke naam:
iShares Euro Stoxx 50 UCITS ETF EUR (DIST)
iShares: is de naam van de uitgever van de ETF. Andere voorbeelden zijn: Vanguard, Lyxor, WisdomTree, JP Morgan, Amundi,...
Euro Stoxx 50: duidt de onderliggende index die de ETF volgt aan. Volgt de ETF een bepaalde thema-index, dan kan je dat thema (Clean Water of Cyber Security of ...) hier (vaak in het Engels) achterhalen.
UCITS: staat voor Undertaking for Collective Investments in Transferable Securities. Het gaat om door Europa opgelegde regels waaraan in Europa gevestigde fondsen moeten voldoen. Zo moeten de activa waarin de UCITS belegt, makkelijk verhandelbaar zijn. Of mag maximaal 20% van het fonds in effecten van één enkele onderneming worden belegd. UCITS staat garant voor veilige en goed gereguleerde fondsen.
EUR: is de munt waar de onderliggende waarden in zijn genoteerd. De meeste ETF's die in Europa beschikbaar zijn, houden hun waarden aan in EUR, USD of GBP. Je kan perfect een ETF kopen die noteert in euro, maar waarvan de onderliggende waarden noteren in USD.
(DIST): distributie-ETF's worden aangeduid met 'D', 'Dist' of 'Dis'. Kapitalisatie-ETF's herken je aan 'ACC' (afkomstig van 'accumulating').
Naast een naam heeft elke ETF, net als bij aandelen, een persoonlijke ISIN-code bestaande uit 12 tekens of een korte ticker van een aantal letters of cijfers. Als je die ISIN-code of ticker ingeeft in de zoekbalk van het Bolero-platform, kom je op de informatiepagina van de gezochte ETF.