wo. 16 mrt 2022

Op Wall Street rondden de A-aandelen van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, gisteren voor het eerst in zijn geschiedenis even de kaap van 500.000 dollar per stuk. Daarmee verstevigden ze hun status als de aandelen met de hoogste prijs ter wereld. De marktwaarde van het bedrijf uit Omaha, Nebraska, bedraagt ongeveer 731 miljard dollar of goed voor de zesde plaats in de Verenigde Staten. Bij de slotbel stonden de aandelen op 493.785 dollar.
De klasse A-aandelen van Berkshire zijn sinds de start van het jaar trouwens met 10% gestegen en doen het daarmee een stuk beter dan bijvoorbeeld S&P500 die over dezelfde periode met 12% is gedaald. Het vertrouwen van de nerveuze beleggers in de capaciteit van superbelegger Buffett is duidelijk groot. Al doet hij het niet altijd beter dan de markt. In 2021 presteerden de Berkshire-aandelen weliswaar ook iets beter dan de S&P 500, maar dat was in 2019 en 2020 niet het geval. Maar over de periode 1965-2020 heeft Berkshire Hathaway een samengestelde jaarlijkse winst van 20% geboekt tegenover 10,2% voor de S&P 500 (inclusief dividenden).
Kapitalisatie-aandeel
Niet onbelangrijk om weten is dat Berkshire Hathaway nooit een dividend uitkeert, het is een zuiver kapitalisatie-aandeel. De onderneming geeft er de voorkeur aan haar winst te herinvesteren in overnames en bedrijfsontwikkeling. De enige keer dat Berkshire Hathaway dividend uitkeerde was in 1967 - toen Buffet nog maar net begonnen was - en het 10 cent per aandeel bedroeg. Zelfs vandaag nog zegt de beroemde miljardair dat hij op het toilet moet hebben gezeten toen het dividend werd goedgekeurd.
Van A naar B
Geen nood trouwens voor wie duizelt bij het zien van de hoge ticketprijs, maar ook interesse heeft voor een rit op de Buffett-trein. Sinds 1996 zijn ook B-aandelen gelanceerd die vandaag ongeveer 1/1500ste waard zijn van de klasse A-aandelen. Daar tegenover staat wel dat je geen stemrecht krijgt op de algemene vergadering, maar je krijgt wel toegang tot de weide op het “Woodstock van de kapitalisten”.
De portefeuille
De investeringen van Berkshire Hathaway zijn in twee luiken onder te brengen:
- Beursgenoteerde bedrijven: het bekendste deel, en sommige mensen denken dat dit alles is wat de holding heeft. De lijst is lang, met namen als onder meer Apple, Coca-Cola, American Express, GM, Verizon, Bank of America en Chevron. Vrijdag raakte trouwens bekend dat Berkshire Hathaway ondertussen een belang heeft opgebouwd van zo’n 12% in Occidental Petroleum. De twee zijn geen onbekenden voor elkaar nadat Buffett in 2019 mee de schouders zette onder de financiering van de overname van Anadarko door Occidental.
- Niet-beursgenoteerde, privébedrijven waar Berkshire Hathaway over het algemeen de meerderheid, zo niet alle, aandelen bezit. Van de niet-beursgenoteerde ondernemingen bezit Berkshire Hathaway enkele van de meest succesvolle bedrijven in de VS. Het bezit bedrijven zoals Geico (autoverzekeringen), Duracell (batterijen), Dairy Queen (een Amerikaanse fastfoodketen die gespecialiseerd is in Italiaans ijs), Fruit of the Loom (textiel) en BNSF (spoorwegen).
Niet enkel successen
Ondanks de naam en faam die Warren Buffet heeft opgebouwd, kende hij als investeerder ook een aantal mislukkingen. Een aantal van deze bedrijven zijn: Kraft Heinz, Tesco, Dexter Shoe, ConocoPhilips en IBM. Buffet gaf ook toe teveel te hebben betaald voor Precision Castparts, een fabrikant van apparatuur voor de lucht- en ruimtevaart en de energiesector. In 2020 moest hij de waarde van deze investering in zijn portefeuille met 9,8 miljard dollar afschrijven.
Kaspositie
Ondanks de recente investeringen in Occidental Petroleum blijft Berkshire Hathaway nog steeds op een indrukwekkende investeringskas zitten van meer dan 140 miljard dollar. "We vinden weinig dat ons opwindt", zo klink het in de laatste brief van Buffett aan de aandeelhouders. "Vandaag leveren interne opportuniteiten een veel beter rendement op dan overnames", meent Buffett die ondertussen al zes jaar geen grote deal meer sloot.
Buffett beloofde overigens om sowieso meer dan 30 miljard in kas te houden, nadat hij lang had gezegd dat 20 miljard het minimum was. “Wij willen dat uw bedrijf financieel onneembaar is en nooit afhankelijk is van de goedheid van vreemden (of zelfs die van vrienden). Wij slapen beiden (hij en compagnon de route Charlie Munger, nvdr) graag rustig en we willen dat onze schuldeisers, verzekeringsclaims en u dat ook doen”.
