di. 28 apr 2020

De afgelopen weken zagen we op de beurs nogal wat ongerustheid rond Unilever. KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte onderzocht wat er precies aan de hand is en verlaagde vorige week al het koersdoel voor de aandelen. Het "Kopen"-advies blijft bij KBC AM wel overeind.
Blootstelling aan opkomende markten
Unilever kent een relatief grote blootstelling aan opkomende markten, die goed zijn voor zo’n 60% van de omzet. Beleggers vrezen echter dat Unilever in die markten een verminderde vraag zal zien, omdat ze mogelijk meer lokale producten en merken gaan kopen. Bovendien kan volatiliteit op de valutamarkten de winst van Unilever aantasten door een ongunstige evolutie van de wisselkoersen. De combinatie van beide heeft een versterkend effect.
Unilever gaf bij de publicatie van de resultaten over het vorige kwartaal aan dat zowel India als China een negatieve impact van 1% op de groepsomzet hadden. Het gevaar van de lockdown in China lijkt voorlopig geweken te zijn en in India werden de maatregelen in bepaalde regio’s al gedeeltelijk versoepeld; in andere blijven ze voorlopig van kracht tot 3 mei.
Lockdowns in ontwikkelde markten
Daarnaast spelen de lockdowns Unilever ook in de ontwikkelde markten parten. Zo wordt buitenshuis geen ijs meer geconsumeerd en bestellen bedrijven nog geen voorraden voor de zomer, enerzijds door onzekerheid omtrent de openingsdatum, anderzijds om cash te besparen. Door de sluiting van restaurants werkt de divisie Food Solutions, voor professionele afnemers, ook sterk onder de capaciteit.
Beide afdelingen tekenden vorig kwartaal voor een omzetkrimp van 1% en zullen in het komende kwartaal wellicht nog een zwaardere impact kennen, omdat de maatregelen voor een groter deel van het kwartaal gelden.
Verzachtende omstandigheden
De impact zal in het tweede kwartaal naar schatting veel groter zijn dan in het eerste, omdat de maatregelen pas laat in het eerste kwartaal werden ingevoerd. Daarnaast zal de vraag uit opkomende markten dit jaar ongetwijfeld geraakt worden.
De negatieve scenario's lijken evenwel geen rekening te houden met een (relatief) snel herstel van de economie, wat nog steeds de meest waarschijnlijke piste wordt geacht. Bovendien verandert de huidige crisis ook het gedrag van de consument, ook na de periode van lockdowns. Ook wanneer de winkels opnieuw open gaan, zullen we onze handen meer blijven wassen. Unilever is de grootste zeepproducent ter wereld en verkoopt jaarlijks zo’n 5 miljard euro aan zeep (ongeveer 10% van de omzet).
Waarom concurrent P&G het beter doet
Unilevers grote concurrent Procter & Gamble (P&G) boekte in het eerste kwartaal een omzetgroei van 6%. Dat is een vaak gebruikt referentiepunt en laat het vlakke resultaat van Unilever ver achter zich, wat beleggers nog meer nerveus maakt over de toekomst. Volgens KBC AM spelen verschillende elementen hierin een rol.
- Ten eerste is P&G niet blootgesteld aan de voedingscategorieën en heeft het dus geen uitgesproken negatieve effecten van de verschillende sluitingen.
- Daar bovenop komt de lagere blootstelling aan opkomende markten en een hogere blootstelling aan de VS. Het hamstergedrag, waaraan ook de Belgische consument zich bezondigde, neemt in andere regio’s andere proporties aan. In opkomende markten hebben vele gezinnen geen beschikbaar inkomen om voeding en andere benodigdheden te hamsteren en geeft dit de inkomsten van Unilever dus ook geen boost.
- In de VS is het inslaan van levensmiddelen daarentegen nog meer uitgesproken dan in Europa. Unilever haalt slechts 14% van zijn verkopen uit de VS, terwijl dat voor P&G 42% is. Hoewel schoonmaakmiddelen in de huidige situatie ongetwijfeld meer gebruikt worden, zullen producten die in het eerste kwartaal al massaal werden gehamsterd, niet meer in het tweede kwartaal worden verkocht.
De visie van KBC Asset Management
Analist Bob Van Leemputte erkent dat Unilever door een moeilijke periode gaat, maar volgens hem is die tijdelijk en moet er verder gekeken worden. Unilever noteert momenteel aan een korting van bijna 30% ten opzichte van het gemiddelde van vergelijkbare HPC-bedrijven (zoals Procter&Gamble en Reckitt Benckiser) en bijna 18% ten opzichte van het gemiddelde van voedingsbedrijven (zoals Danone en Nestlé).
KBC AM heeft echter begrip voor de ongerustheid van beleggers en verlaagde daarom vorige week het koersdoel met 10%, tot 54 euro. Het "Kopen"-advies blijft niettemin behouden.