di. 1 apr 2025

Terugblik
Algemeen
- De MSCI World All Countries index (d.i. inclusief de opkomende landen) ging in maart 2025 4,15% lager. Dat ging opnieuw gepaard met behoorlijk wat volatiliteit. De evolutie op kwartaalbasis bedraagt 1,68%. De MSCI World index stond eind maart 2025 4,64% lager, op kwartaalbasis -2,13%. De dreiging van de invoerrechten door de Amerikaanse president in aanloop van LiberationDay (2 april) is hier debet aan.
- De S&P500 daalde 5,75% in maart 2025 en op kwartaalbasis -4,58%. Een nog slechter beeld geeft de Nasdaq: een daling van 7,69% in maart 2025, op kwartaalbasis -8,25%. Waar de technologiewaarden vorig jaar bij de winnaars waren, zitten ze nu in de hoek waar de klappen uitgedeeld worden.
- In het eerste kwartaal stijgt de Euro Stoxx 50 met 7,20% terwijl er in maart wel een daling is met 3,93%. De bredere Stoxx 600 ging de eerste drie maanden van 2025 5,18% hoger. In maart daalde de index met 4,17%. De Duitse DAX-index steeg zelfs met 11,32%; in maart daalde de index met 1,72%.
- In Azië daalde de CSI300 index (China) lichtjes met 0,07% in maart 2025, terwijl ook op kwartaalbasis er slechts een beperkte daling is (-1,2%).

Regio’s
Vooral de Amerikaanse aandelen werden afgestraft waarbij het effect fors werd versterkt door de lagere dollar. Hierdoor staan de Amerikaanse aandelen gemiddeld iets meer dan 5% lager.
Europa houdt beter stand. Vooral de Eurozone kende een goed kwartaal na onder meer budgettaire ommezwaai in Duitsland. Eurozone aandelen gaan gemiddeld meer dan 10% hoger. Dit is een compleet tegengesteld beeld t.o.v. vorig jaar waar de hegemonie van de VS duidelijk was. De maatregelen van Trump, of de dreiging er van, doen de vrees oplaaien dat de VS in een recessie terechtkomt.
De groeilanden presteerden eveneens iets beter dan Europe en de Eurozone terwijl de Aziatische aandelen een pas op de plaats maakten.

Sectoren
De correctie op de beurzen gaat breed over de sectoren heen.
De defensieve sectoren en de grondstoffensectoren kunnen de schade echter beperken.
Ook de industriële bedrijven houden goed stand, zeker in Europa.
Vooral de winnaars van vorig jaar in IT, communicatie en online-retail krijgen klappen

- De tarievenoorlog van president Trump heeft ook een belangrijke invloed op de olieprijs. Zo zou de olie-import uit Venezuela een extra tarifering van 25% krijgen. De herpleving van de oorlog in Gaza is een bijkomende factor.

- De onzekerheid op de financiële markten door de oorlogen in Oekraïne, de gespannen sfeer tussen Israël en Iran, de onzekerheid m.b.t. de tarieven van de Amerikaanse president, zijn meteen een aanleiding voor de sterke opmars van het goud.

Rentevoeten
De Amerikaanse en Europese obligatiesrentes convergeren.
De Amerikaanse overheidsobligaties staan onder druk omwille van een vrees voor een recessie in de VS door de tarievenoorlog die president Trump veroorzaakt.
De Europese rentevoeten zijn de voorbije periode gestegen door het feit dat Duitsland zijn strenge begrotingsregels losgelaten heeft. De defensie-uitgaven in de diverse landen (vooral ook Duitsland) zijn een bijkomende reden voor de hogere rente.

Wisselkoersen
- De euro wordt gesteund door de infrastructuur-en defensie-uitgaven.
- De dollar staat dan weer onder druk door de vrees voor een recessie en door de kans dat de Fed in de toekomst de rente verder verlaagt.

Bron : KBC Asset Management/LSEG Datastream