wo. 10 jul 2024
Financieel-econoom, Tom Simonts, gaat in op de verkoop van tweedehandswagens.
Gisteren (dinsdag 9/7) bleek dat de “Manheim Used Vehicle” index voor de VS in juni daalde met 0,6% op maandbasis. Dat is hetzelfde percentage als in mei en goed voor de 9de opeenvolgende maand van prijsdalingen. En die daling lag het grootste deel van de maand boven verwachting, al normaliseerde dat tempo naar het maandeinde toe. Op jaarbasis kosten 2de handswagens daardoor gemiddeld 8,9% minder dan een jaar eerder. Qua segment daalden de prijzen vooral voor compacte auto's (-0,4%), middelgrote auto's (-0,8%), luxe auto's (-0,9%) en pick-ups (-1,4%), terwijl de prijzen voor SUV’s wél stegen (+0,3%). Eén en ander is opnieuw goed nieuws voor de inflatieverwachtingen, want de prijzen voor auto’s waren in het verleden een belangrijke aanjager van de algemene inflatie.
De motor achter de prijsevolutie
De prijzen van tweedehandsvoertuigen vertoonden de voorbije jaren aanzienlijke schommelingen. Zo wijst de prijsindex van de in Duitsland beursgenoteerde AUTO1 Group uit dat de prijzen van tweedehandsauto's in Europa met 16,6% zijn gestegen ten opzichte van het pre-corona niveau, zelfs na een terugval met 2,7% tussen januari en juni 2024. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan deze prijsveranderingen:
- Verstoringen in de toeleveringsketen: de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen, met name het tekort aan halfgeleiders, beperkten de productie van nieuwe auto’s tijdens en na de pandemie, waardoor meer consumenten opteerden voor tweedehandswagens.
- Economische omstandigheden: recessies leiden vaak tot een grotere vraag naar tweedehands auto's omdat consumenten op zoek gaan naar meer betaalbare opties.
- Veranderingen in de regelgeving: strengere emissievoorschriften en de verschuiving naar elektrische voertuigen hebben ook een invloed op de beschikbaarheid en prijzen van tweedehands voertuigen.
De feedback-loop tussen de prijzen van nieuwe en gebruikte auto's betekent dat verstoringen op de markt voor nieuwe auto's (zoals productievertragingen) zich snel kunnen vertalen in hogere prijzen voor gebruikte auto's, wat de inflatie aanwakkerde.
Impact op inflatie
De hogere prijzen voor tweedehandswagens leverde de voorbije jaren een aanzienlijke bijdrage aan de algemene inflatie. Dat was duidelijk zo in de VS, waar het Labor Department de prijsstijgingen op een bepaald moment op 0,112 procentpunt schatte, op een totale stijging van de inflatie met 0,5%. Dit laat zien hoe groot de impact van de markt voor tweedehands auto's kan zijn op bredere economische indicatoren. Ook in VK leverde prijsstijgingen voor gebruikte wagens samen met duurdere energie- en warenhuiskosten een forse inflatiescheut op. De recente reeks van dalingen helpt in die optiek mee om de inflatieverwachtingen verder in 2024 en 2025 te temperen.