wo. 4 mei 2022

De onderliggende bedrijfskasstroom van Solvay lag dankzij een groei van 22,1% beduidend hoger dan de verhoopte 5%, met dank aan de hogere nettoprijzen, hogere volumes (+6%) en 22 miljoen euro extra besparingen. De groep verhoogt de vooruitzichten voor 2022 licht van “een gemiddelde eencijferige EBITDA-groei” naar “een gemiddelde tot hoge eencijferige groei”, terwijl de vrije kasstroom meer dan 650 miljoen euro zal bedragen. Ook wordt het 20%-belang in de fabriek voor natuurlijk natriumcarbonaat in Wyoming overgenomen van AGC voor 120 miljoen dollar. Voer genoeg om in te zoomen, vindt KBC Securities-analist Wim Hoste.
Sterk eerste kwartaal
De omzet in eerste kwartaal trok 28,8% hoger tot 3,05 miljard euro, terwijl analisten slechts mikten op een toename met 16%. Hogere volumes en een meer robuuste prijszettingsmacht liggen hier aan de basis. De onderliggende bedrijfskasstroom (EBITDA) trok daardoor liefst 22,1% hoger tot 712 miljoen euro, wat beduidend beter was dan wat de analisten verwacht hadden. Op autonome basis, bedroeg de groei nog steeds 20,1%, wat zonder meer indrukwekkend te noemen is., vindt analist Wim Hoste. Dat werd geschraagd door 22 miljoen euro extra brutobesparingen, prijsmaatregelen die de kosteninflatie ruimschoots compenseren (475 miljoen tegenover 369 miljoen euro) en natuurlijk ook 6% hogere volumes.
Uitspitting per segment
- Materialen:
- De omzet steeg met 27,6%, terwijl op 14% groei werd gemikt, dankzij hoge vraag naar Speciale Polymeren (+31,4%), en een sterke vraag in markten zoals auto's, batterijen, medische apparatuur en elektronica. Ook de Composieten deden het goed (+16,7% groei tegenover 12% verwacht), dankzij een herstel in de civiele lucht- en ruimtevaart.
- De EBITDA ging 25,6% hoger en kwam zo 30 miljoen euro boven de lat uit, dankzij prijs- en volumestijgingen.
- Chemie
- De omzet steeg met 31,5%, terwijl op 17,6% werd gemikt. Grote winnaar is Natriumcarbonaat met een groei van 32,0%, omdat prijzen en toeslagen konden worden opgetrokken, waardoor de stijgende energiekosten ruimschoots gecompenseerd werden. De omzetgroei van Peroxides lag met 17,3% ook ver boven de lat, dankzij een sterke vraag op de Noord-Amerikaanse pulp- en papiermarkt en hogere prijzen. Zelfde verhaal voor Silica (+34,0%) en Coatis (+42,1%), dankzij aanhoudend gunstige marktomstandigheden en een sterke eindvraag.
- De EBITDA steeg met 16,4% tot 279 miljoen euro, dik 30 miljoen euro meer dan verwacht
- Solutions
- De omzet steeg met 27,4% tot 1,13 miljard euro, terwijl analisten op 19% groei mikten. Bij Novecare (+27,6% omzetgroei) konden aanzienlijke prijsverhogingen doorgevoerd worden, dankzij een groeiende vraag in de sectoren landbouw, coatings en huishoudelijke en persoonlijke verzorging; Technology Solutions (+13.9%), Special Chem (+15,1%), Aroma (+28,6%) en Oil & Gas (+78%) droegen allemaal hun steentje bij.
- De EBITDA steeg met 37% tot 238 miljoen euro en lag daarmee bijna 50 miljoen euro boven verwachting, alweer dankzij positieve prijzen en volumes.
Balansupdate
De nettoschuld bleef in de eerste drie maanden ongeveer stabiel op 3,9 miljard euro, wat wijst op een schuldgraad van 1,6x. Daar moet wel nog het bedrag voor worden afgetrokken dat Solvay moet ophoesten voor de vandaag aangekondigde overname van het 20% minderheidsaandeel in zijn fabriek voor natuurlijk natriumcarbonaat in Wyoming. Dat wordt overgenomen van partner AGC voor 120 miljoen dollar. Doel is om de groepsstructuur verder te vereenvoudigen.
Solvay’s vooruitzichten voor 2022
Solvay heeft zijn prognose voor de onderliggende EBITDA voor 2022 licht verhoogd van “een gemiddelde groei met één cijfer” naar “een gemiddelde tot hoge groei met één cijfer”. De vrije kasstoom zal naar verwachting nog steeds meer dan 650 miljoen euro bedragen.
KBC Securities van Solvay
Dat het aandeel vandaag sterk stijgt op Euronext Brussel is niet meer dan logisch, omdat de groep zowat overal ver over de lat kon springen in het eerste kwartaal. Analist Wim Hoste blijft echter bij het “Opbouwen”-advies en 120 euro koersdoel. De verhoogde EBITDA-groeiverwachting is dan wel een opsteker, maar ze is ook min of meer vergelijkbaar met de analistenschattingen die al rekening hielden met een toename van 5% tot 2,48 miljard euro. Bijna in de marge, maar zeker niet onbelangrijk, is dat het besparingsprogramma van 500 miljoen euro tegen 2024 vooruitloopt op het plan (tot op heden staat de teller al op 410 miljoen euro). Ook dat is niet echt een verrassing, maar het is zeker beter dan achterstand.
Analist Wim Hoste blijft Solvay waarderen voor de combinatie van solide leiderschapsposities, zelfhulppotentieel (nog 90 miljoen euro besparingen te gaan) én een aantrekkelijke waardering (EV/REBITDA van 6,0x, FCF yield van 7,5% voor 2022). Het aangekondigde separatieplan (in een SpecialtiesCo en EssentialCo) bekijkt tot slot een eventuele splitsing van het bedrijf in twee delen, waarbij het ene deel zich concentreert op basisproducten of mono-technologische activiteiten en het tweede deel zich richt op specialiteiten. Dat zou een efficiënte manier moeten zijn om aandeelhouderswaarde te ontsluiten, hoewel dat natuurlijk een langdurig proces zal zijn dat pas in de tweede helft van 2023 zal worden afgerond.
- EssentialCo: zou zich concentreren op mono-technologische activiteiten en omvat Natriumcarbonaat, Peroxiden, Silica, Coatis, SpecialChem alsmede het Rusvinyl-belang. Deze activiteiten genereren een netto-omzet van ongeveer 4,1 miljard euro omzet in 2021. Als onafhankelijk bedrijf zou EssentialCo in een positie zijn om zich beter te concentreren op expansie- en consolidatiemogelijkheden, waaronder versnelling van de groei in natuurlijk natriumcarbonaat en -bicarbonaat, groei in APAC en uitbreiding van de leidende positie op de wereldmarkt voor peroxide, waar er consolidatiepotentieel is. EssentialCo moet worden gezien als een veerkrachtige kasstroomgenerator.
- SpecialtyCo: zou bestaan uit de huidige Materials activiteiten (speciale polymeren en composietmaterialen), alsmede het grootste deel van het huidige Solutions-segment (Novecare, Technology Solutions, Aroma Performance en Olie & Gas). Deze activiteiten behaalden in 2021 een gezamenlijke omzet van zo’n 6,0 miljard euro in 2021. Het onderdeel Materialen van de portefeuille moet profiteren van onderliggende megatrends, zoals elektrificatie van voertuigen, lichtgewicht, duurzame mobiliteit en digitalisering. Het consumentendeel van de portefeuille kan profiteren van zijn focus op meer natuurlijke en duurzame oplossingen.
