vr. 3 jan 2020

Wie verwacht dat een aandeel gaat stijgen, koopt de aandelen. Dat is een simpele manier om mogelijk winst te maken, al kan er ook geopteerd worden voor de iets meer risicovolle instapmanier via afgeleide producten zoals opties of turbo’s. Daarbij wordt niet het aandeel gekocht, maar wel het recht om een aandeel te kopen in de toekomst. Maar, stipt KBC Senior Financial Economist Tom Simonts aan, niet iedereen houdt er een rooskleurige visie op aandelen, aandelenmarkten of welk financieel instrument dan ook op na...
Short gaan
Ook wie een daling van de aandelenkoers verwacht, kan daar baat bij hebben, omdat er manieren bestaan die een daling omzetten in winst. Dat heet in het jargon “short selling”, of anders gezegd het innemen van een "baissepositie".
Wie short gaat, verkoopt effecten die hij niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers. Het kan gaan om effecten zoals aandelen en obligaties, maar even zo goed zijn er afgeleide effecten zoals opties en futures, die ietwat afwijken van de regel. Omdat shorters koersverliezen kunnen uitlokken, en op die manier soms paniek kunnen veroorzaken in het “echte leven”, gebeurt het soms dat shorten aan banden wordt gelegd, omdat het in zo’n geval destabiliserend werkt.

Ook shorters vergissen zich al eens
Ter illustratie nemen we er even het Horseman Global Fund hefboomfonds van Russell Clark bij. Dat daalde vorig jaar met 35%, meteen goed voor zijn grootste jaarlijkse verlies ooit. Het fonds heeft sinds 2012 fors ingezet tegen aandelen en verhoogde in oktober 2019 zijn netto shortpositie tot een recordhoeveelheid van 111% van het brutovermogen. Dat is een erg gedurfde, tegendraadse stap, die de schijnwerpers op Russell Clark richtte.
Maar de stijging van de S&P 500-index met 31,5% verliep “niet zoals gepland", staat te lezen in zijn brief aan de beleggers van vorige maand. Toch geeft de man niet op en behoudt hij zijn short posities. Probleem is dat het fonds in sneltempo krimpt, omdat beleggers hun geld weghalen. Horseman Global Fund beheerde eind november 2019 241 miljoen dollar, tegenover 1,7 miljard dollar eind 2015.
Dat wil niet zeggen dat shorters nooit gelijk krijgen of voor strategieën kiezen die waardeloos zijn, maar de markt kan soms veel langer in een ongewenste richting blijven bewegen dan dat een belegger het voordeel van de twijfel van zijn investeerders krijgt. Het is in dat kader vooral uitkijken of er in 2020 meer nervositeit komt, al was die er in 2019 natuurlijk ook wel.
