ma. 25 jan 2021

De stroom aan bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal komt deze week echt op gang. Op het eerste gezicht zullen deze resultaten er nog steeds vrij pover uitzien. De winsten die bedrijven maken, liggen wellicht nog altijd zo'n 10% lager dan een jaar geleden, wat door de coronacrisis niet hoeft te verbazen. Toch blijven de verschillen tussen regio's en sectoren groot.
Beleggers kijken dan ook vooral uit naar de mate waarin bedrijven positief kunnen verrassen en welke vooruitblik of 'guidance' wordt gegeven voor 2021. De aandelenmarkten - die 2021 vrij goed van start gingen, maar ook vrij duur geprijsd zijn - kunnen een stevige winstgroei als steun zeker gebruiken. De verwachtingen voor 2021 liggen immers vrij hoog, stelt strategist Siegfried Top van KBC Asset Management.

VS blijft sterkste regio in Q4
Net als de vorige kwartalen lijkt de VS opnieuw de meest stabiele omzet- en winstgroei te kunnen voorleggen. De omzetgroei, die in het derde kwartaal slechts 1% lager uitkwam, zou volgens de consensusverwachtingen rond datzelfde cijfer stabiliseren. Diezelfde analisten verwachten een beperkte winstdaling van -10% tegenover een jaar eerder, wat lager zou zijn dan in het derde kwartaal van dit jaar (-6%).
KBC AM verwacht dat de Amerikaanse bedrijfswinsten uiteindelijk wel iets hoger dan dat cijfer voor het derde kwartaal moeten kunnen uitkomen, maar toch licht lager dan die van het vierde kwartaal van 2019. De verwachte winstcijfers voor de eurozone en Europa liggen een stuk lager, met beide zo'n -25% verwacht, in de buurt van de cijfers voor het eerste en tweede kwartaal, en onder die van het derde kwartaal (-16%). Ook hier kunnen wellicht wat positieve verrassingen verwacht worden. Zeker omdat de lage verwachtingen in schril contrast staan met de verbeterde activiteitsindicatoren tijdens dezelfde periode.

Niet-cyclische sectoren op kop, comeback van de cyclische bedrijven?
Bij de sectoren verwacht KBC AM hetzelfde beeld als de voorbije kwartalen: stabiele omzet- en winstgroei bij de defensieve sectoren, met bijvoorbeeld een degelijke winstgroeiverwachting van zo'n +6% voor de Amerikaanse gezondheidszorgsector en ook mooie winstgroei bij de consumentengerichte bedrijven. De niet-cyclische consumentengoederen boekten vooral in Europa mooie winsten, maar ook de cyclische consumentengoederen konden zich wellicht goed herpakken van de coronaklap.
De Amerikaanse technologiebedrijven zouden het jaar ook positief afgesloten kunnen hebben, net als de basismaterialen, die dankzij hogere grondstoffenprijzen wellicht opnieuw wat winstgroei kunnen optekenen.
Dat de winstgroei over de sectoren heen alsnog negatief blijft, is vooral het gevolg van een aantal sectoren die in 2020 stevige klappen kregen. De energiesector kon waarschijnlijk nog niet profiteren van het geleidelijke herstel van de olieprijzen. In de vorige kwartalen boekten ze zelfs verliezen. Lagere winstgroei wordt ook verwacht voor de financiële sectoren en de industriële bedrijven, al lijkt de kering hier geleidelijk ingezet te zijn.

Hoge verwachtingen voor 2021
Voor het huidige boekjaar wordt een duidelijke groeiversnelling verwacht. De meeste voorspellers zien die vooral in het tweede en derde kwartaal, wanneer de coronacrisis dankzij de vaccins geleidelijk bedwongen kan worden en de groei belemmerende lockdownmaatregelen eindelijk kunnen worden afgebouwd. In heel wat sectoren kan dan een herstel van de omzet- en winstgroei plaatsvinden. In de cijfers zal dit herstel er zelfs zonder die groeiversnelling zijn.
Door basiseffecten zal er al vanaf het eerste kwartaal een beter cijfer te merken zijn dan een jaar eerder (en dus het begin van de coronacrisis). Dit effect is het grootst in de energiesector, die in de eerste jaarhelft van 2020 zelfs even met negatieve olieprijzen te kampen had en grote verliezen boekte, maar ook de industriële en financiële sectoren, waar de winsten in 2020 met meer dan de helft daalden, kunnen door zo'n basiseffecten ondersteund worden. De heropening van de economie kan verder ook vooral ook de cyclische consumentengoederen ondersteunen, zoals auto's, luxe en toerisme.
Extra rugwind voor aandelen in 2021
Sterkere groei en wat basiseffecten zouden zo de wereldwijde bedrijfswinsten zo'n kwart hoger kunnen duwen. In de VS wordt zo'n 23% winstgroei verwacht, voor de groeilanden zo'n 34% en in de eurozone en het VK liggen de verwachtingen nog wat hoger, met bijna 50% verwachte winstgroei. Als die winsten worden gerealiseerd, zou dit de aandelenmarkten in elk geval extra rugwind kunnen geven.
