do. 3 mrt 2022

De ster van Ontex (+15%) schittert nog eens op Euronext Brussel vandaag. Dat heeft niets te maken met de prestatie van het bedrijf zelf, maar alles met de mediaberichten dat zijn grootste aandeelhouder GBL Ontex van de beurs zou halen. Of er waarheid in de berichten zit, is zoals steeds moeilijk in te schatten. Een bod zou in elk geval een opportunistische zet zijn van GBL, gezien de zeer lage huidige aandelenkoers. KBC Securities-analist Wim Hoste ziet nog steeds waarde in het Ontex-verhaal en handhaaft het “Kopen”-advies met koersdoel van 12 euro.
GBL bezit bijna 20% van Ontex
Het was Bloomberg dat gisteren de kat de bel aanbond met een bericht dat GBL gesprekken zou hebben gevoerd met potentiële partners, waaronder private-equitybedrijven en branchegenoten, om Ontex van de beurs te halen. We herinneren eraan dat GBL de grootste aandeelhouder van Ontex is, met een belang van 19,98%, voor ENA Investment Capital (15,1%). Binnen de portefeuille van de Belgische holding heeft het belang in Ontex een gewicht van 0,7%. GBL stapte in 2015 voor zo’n 7% in het kapitaal van Ontex.
Mager beursverhaal
Een blik op de koersgrafiek leert overigens dat aandeelhouders de voorbije jaren nog niet veel plezier hebben beleefd aan hun investering. De recente dieptepunten zijn het resultaat van de winstdruk die Ontex momenteel ondervindt als gevolg van de sterk stijgende grondstofinflatie, die Ontex niet onmiddellijk aan zijn klanten kan doorberekenen wegens de aard van contracten. De bedrijfskasstroom van Ontex daalde in 2021 met 27%, terwijl het bedrijf waarschuwde voor een sterke grondstofinflatie in 2022 (160-170 miljoen euro voor de kernactiviteiten).
Die waarschuwing was onderdeel van de communicatie op de investeerdersdag van december vorig jaar toen de groep haar verwachting andermaal verlaagde. De verwachte verbetering in het vierde kwartaal verliep immers trager dan oorspronkelijk verwacht, terwijl de verstoringen in de toeleveringsketen zijn blijven aanhouden. Als gevolg daarvan verlaagde Ontex (weliswaar niet verrassend) zijn vooruitzichten voor 2021 met ongeveer 50 basispunten, zowel voor de organische omzetgroei (van -1% naar -1,5%) als voor de beoogde aangepast EBITDA-marge (van 9% naar 8,5%).
Strategie-update van december
Naar aanleiding van de investeerdersdag zette Ontex zijn strategie scherper. Die frissen we graag nog even op:
De groep mikt voortaan op retailer- & lifestylemerken en gezondheidszorg in Europa en Noord-Amerika. Deze activiteiten waren goed voor 1,43 miljard euro omzet in 2020 en hadden een aangepast winstmarge (EBITDA) van 13% (versus het groepstotaal van respectievelijk 2,09 miljard euro en 11,3%). De bedrijfsactiviteiten in de rest van de wereld, die in 2020 goed waren voor ongeveer 0,65 miljard euro omzet en een winstmarge van 8%, zullen worden beheerd, maar zullen vooral voorwerp uitmaken van “strategische alternatieven”. Lees: ze worden verkocht.
Terwijl het eerder mikte op een nettobesparingsdoelstelling van 120 miljoen euro tegen 2023 (inclusief de 60 miljoen euro voor 2021), is er nu sprake van een bijkomende brutobesparing van 80 miljoen euro voor 2022, met een jaarlijkse besparing van ongeveer 4% van de kostenbasis in de daaropvolgende jaren. De eenmalige kosten om deze besparingen te realiseren, zullen naar verwachting 170 miljoen euro bedragen voor de periode 2021 tot en met 2023, waarvan 130 miljoen euro bestaat uit cashinvesteringen en 40 miljoen euro geen cashimpact hebben.
De doelstelling op middellange termijn werd gehandhaafd, maar dan enkel voor de nieuwe kernactiviteiten: Ontex herhaalde zijn ambitie om tegen eind 2023 een organische omzetgroei van 2 à 3% en een aangepaste EBITDA-marge van 12,5 à 13,5% te bereiken, hoewel dit nu de doelstelling voor de kernactiviteit is (terwijl dit voorheen voor de groep was). Kijken we even naar de prestaties in 2020: de nieuwe kernactiviteiten behaalden een winstmarge van 13%, terwijl de hele groep afklokte op 11,3%), zodat de nieuwe doelstellingen tegen 2023 in feite impliceren dat de marge van 2021 van de kernactiviteiten zou volstaan om deze margedoelstelling te bereiken.
Ontex verwacht tegen eind 2023 een schuldgraad (nettoschuld/EBITDA-ratio) van minder dan 3x te bereiken, inclusief een investeringsuitgave van 4 à 4,5% van de omzet. Eerder klonk het nog dat die investeringen op 4% van de omzet zouden landen. Tegen 2025 mikt Ontex op een winstmarge van meer dan 15%, met een schuldgraad van minder dan 2x.
KBC Securities over Ontex
Ondanks de verwachte margedruk op korte termijn, handhaaft analist Wim Hoste zijn vertrouwen in het efficiëntieverbeteringspotentieel van de groep en wijst hij op de onlangs opgewaardeerde besparingsdoelstelling tot 300 miljoen euro in totaal tegen 2025. De beslissing van Ontex om zich op Europa en Noord-Amerika te focussen heeft ook duidelijkheid gebracht over de toekomstige scope, terwijl de convenantvrijstelling voor 2022 de balansspanning op korte termijn wegneemt.
Het is onmogelijk te oordelen over de geloofwaardigheid van de geruchten van Bloomberg, maar het is duidelijk dat GBL actiever wil worden in private equity. Al bij al zou een belegging in Ontex een opportunistische zet zijn, vindt analist Wim Hoste, gezien de zeer lage aandelenkoers, met onderliggende prestaties die momenteel hard worden getroffen door de sterk stijgende inflatie van de inputkosten. Analist Wim Hoste ziet nog steeds waarde in het Ontex-verhaal en handhaaft het “Kopen”-advies voor de groep met een koersdoel van 12 euro.
