do. 7 mrt 2024

Elk kwartaal duikt financieel-econoom Tom Simonts voor jou in de publicatie van de Semiconductor Industry Association (SIA) over toestand in de halfgeleiderindustrie. Lees je zijn bevindingen even mee?
Volgens berekeningen van de Semiconductor Industry Association (SIA) steeg de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie in januari 2024 met 15,2% op jaarbasis tot 47,6 miljard dollar. Maar dat de cijfers nogal volatiel zijn, blijkt uit het feit dat de omzet 2,1% daalt ten opzichte van de 48,7 miljard dollar die in december 2023 werd gerealiseerd. Eventjes adem happen na een verschroeiend sterk jaareinde, zij het dan op een niveau dat nog steeds als “erg actief” kan en moet worden omschreven.
“De wereldwijde halfgeleidermarkt is het nieuwe jaar sterk begonnen, met een wereldwijde omzetstijging op jaarbasis van het grootste percentage sinds mei 2022”, verwoordt voorzitter en CEO van SIA John Neuffer het. Met andere woorden: de data over januari schragen de eerdere verwachting dat de wereldwijde halfgeleidermarkt in 2024 met “meer dan 10%” moet kunnen groeien ten opzichte van 2023.
47,6 miljard dollar in januari
De wereldwijde omzet bedroeg in december 2023 nog 48,6 miljard dollar, wat toen 1,5% meer was dan de omzet die in november 2023 werd gerealiseerd. Dat leidde toen tot hoerakreten, want de cijfers bevestigen dat er sinds september weer aanknoopt werd met groei op jaarbasis. Dat blijft een indicatie dat de wereldwijde chipmarkt aan kracht blijft winnen, na een redelijk forse inzinking eerder in 2023.

Regionaal
Regionaal stegen de verkopen op jaarbasis in China (+26,6%), Noord- en Zuid-Amerika (+20,3%) en Asia Pacific/andere markten (+12,8%), maar daalden ze in Japan (-6,4%) en Europa (-1,4%). Op maandbasis daalden de verkopen in alle markten: Azië/Overig (-1,4%), Noord- en Zuid-Amerika (-1,5%), China (-2,5%), Europa (-2,8%) en Japan (-3,9%).
2024 wordt opnieuw erg sterk
Na de sterke opvering van de verkoop van halfgeleiders wordt ook voor 2024 een marktgroei met meer dan 10% verwacht. Chips blijven immers een grotere en belangrijkere rol spelen in talloze producten waar de wereld van afhankelijk is. En die optiek zijn en blijven de langetermijnvooruitzichten voor de gehele halfgeleidermarkt dan ook uitermate sterk.
Dat wil zeggen dat 2024 een quasi absoluut topjaar zal worden. In december 2023 al voorspelde een nieuwe WSTS-industrieprognose, gesteund door SIA, immers al dat de wereldwijde verkoop in 2024 met 13,1% kan stijgen tot 588,4 miljard dollar. Die voorspellingen voor de hele industrie zijn gebaseerd op input van een uitgebreide groep van wereldwijde halfgeleiderbedrijven die accurate en tijdige indicatoren van trends in de halfgeleiderindustrie leveren.
Om één en ander politiek te verpakken, meldt SIA dat “een vooruitstrevend overheidsbeleid dat investeert in R&D, de beroepsbevolking in de halfgeleiderindustrie versterkt en handelsbelemmeringen vermindert, de industrie zal helpen om nog vele jaren te groeien en te innoveren”.

Beleggers blikten al vooruit en blijven hoopvol
Zoals we eerder al schreven is de aanhoudende vooruitgang op maandbasis al enkele maanden een duidelijk teken dat het ergste in de sector helemaal én volledig achter de rug is. Dat maakt van 2023 een overgangsjaar, en van 2024 duidelijk een hersteljaar.
Dat gevoel vertaalde zich recent al op de aandelenmarkten, waar de chipsector onder meer door de AI-hype van een herwaardering heeft mogen genieten. We hebben op basis van Refiniv Eikon een overzicht gemaakt van de hele sector, met focus op de koersdoelen.

Hierbij vind je nog het sectoroverzicht.



Als slot geven we je nog enkele ETF's mee die beleggen in halfgeleiders. Wil je meer informatie over ETF's? Dan kan je altijd terecht op onze uitgebreide en zeer toegankelijke onlinegids.
Bovendien maken de eerste en de derde ETF hieronder deel uit van de Bolero ETF playlist! Via die playlist kan je bij Bolero voor kleinere bedragen goedkoper in ETF's beleggen.
• iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF - IE000I8KRLL9
De iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF (SEMI ) volgt de ‘MSCI ACWI IMI Semiconductors & Semiconductors & Semiconductor Equipment ESG Screened Select Capped Index’ en biedt beleggers een ETF met een wereldwijde blootstelling aan de halfgeleiderindustrie. BlackRock is de emittent. BlackRock geeft aan dat de index die deze ETF volgt, zijn benchmark (de internationale MSCI ACWI IMI, die zowel belegt in kleine, middelgrote als grote bedrijven uit opkomende en ontwikkelde landen) in de afgelopen jaren klopte.
De ETF heeft een totalekostenpercentage van 0,35% en noteert op Euronext Amsterdam. Het gaat om een kapitalisatie-ETF, die onmiddellijke gediversifieerde toegang biedt tot meer dan 200 bedrijven in meer dan vijftien verschillende landen. De tien grootste participaties zijn goed voor 55,24% van de ETF. Rendement sinds begin 2024: +24,11%.

• Lyxor MSCI Semiconductors ESG Filtered UCITS ETF - EUR ACC (CHIP) LU1900066033
Deze ETF volgt de ‘MSCI ACWI Semiconductors & Semiconductor Equipment ESG Filtered’-index. Die omvat grote en middelgrote ondernemingen in 23 ontwikkelde markten en 24 opkomende markten die actief zijn in de halfgeleiderindustrie. De opgenomen aandelen zijn gefilterd op basis van ESG-criteria (milieu, maatschappij en corporate governance). Het gaat om een synthetische ETF, die geen dividenden uitkeert maar ze herinvesteert. Het totalekostenpercentage bedraagt 0,45%. Sinds begin dit jaar staat de ETF 39,03% hoger.

• VanEck Semiconductor UCITS ETF - USD ACC (VVSM) - IE00BMC38736
De ETF van VanEck Asset Management volgt de 'MVIS US Listed Semiconductor 10% Capped Index'. Het is een kapitalisatie-ETF met een totalekostenpercentage van 0.35%. De grootste participaties zijn Nvidia (ongeveer 13%), Broadcomm (ongeveer 10,5%) en ASML (ongeveer 10%) . Sinds begin dit jaar staat de ETF 29,35% hoger.

Een geïnformeerde zelf-belegger is er twee waard!
Naast het wijzen op voordelen van beleggen in ETF’s is het ook onze taak om je bewust te maken van de risico’s. Het belangrijkste is het marktrisico (door fluctuaties op de markt kan een ETF minder waard zijn bij verkoop dan bij aankoop). Andere risico’s zijn het valutarisico, het liquiditeitsrisico en de trackingerror. Meer duiding bij de risico's vind je hier.
We willen je er nog op wijzen dat je bovenop het makelaarsloon nog een wettelijk verplichte beurstaks betaalt bij de aan- of verkoop van een ETF. Die belasting bedraagt tussen 0,12 en 1,32% van het bedrag van aan-of verkoop. Een uitgebreide uitleg vind je op onze onlinegids.