do. 22 apr 2021

Nestlé realiseerde een organische omzetgroei van 7,7% en verraste daarmee de analisten, die op slechts 3,39% rekenden. 6,4% was afkomstig van 'Real Internal Growth' (RIG) of volumes, 1,2% was toe te schrijven aan de prijszetting als gevolg van de inflatie van de inputkosten.
Geografische prestaties
- Geografisch gezien presteerde de zone Azië, Oceanië en Afrika bezuiden de Sahara (AOA) het sterkst, met 9,1% organische groei. De groei was daarbij het meest uitgesproken in Zuid-Azië en China, geholpen door een gemakkelijke vergelijkingsbasis bij die laatste. Vorig jaar had China de eerste en waarschijnlijk ernstigste en langste lockdown en dit werd gecombineerd met de gunstige timing van het Chinese Nieuwjaar. Ondertussen is ook de horeca in het land heropend.
- De zone Noord- en Zuid-Amerika presenteerde eveneens een groei van 7,2%, met goede prestaties in Noord-Amerika, maar een topprestatie in Latijns-Amerika.
- In de regio Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika (EMENA) bereikte de groei 4,4% op autonome basis. Dat is weliswaar de laagste groei van alle grote geografische afdelingen, maar nog steeds in lijn met Nestlés langetermijndoelstellingen. Wat mee werd veroorzaakt door een slechtere vergelijkingsbasis als gevolg van het aanleggen van voorraden vorig jaar. Alle subregio's noteerden groei.
Nespresso (+17,1%) en Nestlé Health Science (+9,5%) worden afzonderlijk gerapporteerd en zijn dus niet in de groeicijfers van de regio’s opgenomen.
Prestaties per productcategorie
Vanuit het oogpunt van de productcategorieën was koffie - opnieuw - de uitblinker. Nespresso, Nescafé en Starbucks (Nestlé verkoopt Starbucks-producten in supermarkten, het is geen eigenaar van de koffiehuizen) presteerden allen sterk. Een andere uitblinker en een categorie van groot belang was Petcare. Andere voedingscategorieën, zoals zuivel, bereide gerechten, vegetarische en plantaardige voeding, zoetwaren, deden het allemaal sterk met een groei van bijna 10% of meer. Ook Nestlé health Science liet een sterke groei zien, terwijl Kindervoeding een daling van de omzet liet zien. Hoewel in deze divisie China terugkeerde naar groei voor de afdeling, daalden andere markten aanzienlijk. Nestlé wijst op het aanleggen van voorraden eind maart vorig jaar, toen consumenten in verschillende markten begonnen te hamsteren uit angst dat er de volgende dagen niets meer in de supermarkt te vinden zou zijn. Het is mogelijks ook het resultaat van een lager geboortecijfer als gevolg van de pandemie, wat de verkoop voor langere tijd zou kunnen beïnvloeden. Het effect van dat laatste zal in de komende kwartalen duidelijker worden. Maar ook als dat het geval zou zijn, tonen de sterke cijfers van andere productcategorieën de algemene veerkracht van Nestlé's portfolio aan.
Nog op het niveau van de portefeuille werd de overname van het premium watermerk Essentia Water op 5 maart afgerond. Aan het eind van het kwartaal werd de desinvestering van de Noord-Amerikaanse watermerken voor de massamarkt afgerond.
KBC Asset Management over de resultaten van Nestlé
Alles samen was het volgens KBC Asset Management alweer een geweldig kwartaal voor zijn topfavoriet in de sector. De marktverwachting werd zonder meer omvergeblazen. Hoewel Nestlé het grootste voedingsbedrijf ter wereld is, heeft het nog steeds de flexibiliteit om snel te groeien. Het management heeft aangegeven dat ze dit jaar meer willen focussen op overnames (in plaats van afsplitsingen en verkopen van merken) en KBC Asset Management is benieuwd welke richting ze uitgaan om het groeipotentieel van de voedingsgigant nog verder te optimaliseren. Ze handhaven de “Kopen”-aanbeveling en koersdoel van 120 Zwitserse frank.
