wo. 5 mrt 2025
Hieronder vind je tien de meest verhandelde Exchange Traded Funds (ETF's) bij Bolero in februari 2025. Ideaal om een vinger aan de pols van de beurs te houden en te ontdekken welke ETF's afgelopen periode door medebeleggers druk gekocht of verkocht werden. Wil je meer informatie over ETF's? Dan kan je altijd terecht op onze uitgebreide en zeer toegankelijke onlinegids.
Bovendien staan vele ETF's uit de top tien in de Bolero ETF playlist. Via die playlist kan je bij Bolero voor kleinere bedragen goedkoper in ETF's beleggen. Wil je op regelmatige basis, via een plan, in ETF's beleggen? Dat kan bij Bolero via Invest & Repeat.
Ter info geven we ook de prestaties van de bekendste indexen sinds 1 januari 2025 mee (op 28 februari).
BEL 20: +3,5%
Nasdaq 100: -0,6%
S&P500: +1,2%
World: +2,6%
De prestaties van de ETF's sinds begin dit jaar is op datum van vandaag (5 maart)
1. iShares Core MSCI World UCITS ETF - USD ACC (IWDA) - ISIN: IE00B4L5Y983 (=)
Deze ETF tracht de MSCI World Index zo goed mogelijk te volgen. De MSCI World index is de bekendste en meest gebruikte aandelenindex ter wereld. In de ETF zijn ruim 1.600 aandelen uit ontwikkelde landen over de hele wereld opgenomen. Het totale kostenpercentage bedraagt 0,20%. De ETF staat sinds begin dit jaar 2,9% lager.

Wil je meer informatie over deze of de volgende ETF’s? Dan kan je terecht op ons Bolero-platform, waar je voor elke ETF onder ‘Documenten’ onder meer het essentieel informatiedocument (KID) terugvindt.
2. SPDR MSCI World UCITS ETF - USD ACC (SWRD) - IE00BFY0GT14 (2 plaatsen gestegen)
Voor het eerst sinds lang staat niet de iShares S&P500-ETF (IE00B5BMR087) op plaats twee. De interesse in de Amerikaanse beurs bij onze ETF-beleggers is de laatste weken duidelijk tanende. Deze World-ETF van uitgever SPDR werd van plaats vier naar de tweede plaats in onzr lijst gestuwd. Het totale kostepercentage bedraagt 0,12%, dat is nog iets minder dan de nummer 1 uit deze lijst. De ETF ging dit jaar 2,9% lager.

3. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD - ACC (CSPX) - ISIN: IE00B5BMR087 (1 plaats gezakt)
Via deze ETF volg je nauwgezet de S&P 500, de 500 grootste Amerikaanse bedrijven waarvoor kredietbeoordelaar Standard en Poor's een index samenstelde. De S&P 500 wordt onder beleggers soms 'The index you can't beat'. Deze ETF keert, in tegenstelling tot de nummer zes uit het lijstje, geen dividenden uit. Het is een kapitalisatie-ETF. De dividenden die de onderliggende bedrijven uitkeren, worden door de ETF niet doorgestort naar haar investeerders, maar meteen opnieuw geïnvesteerd in de ETF zelf. Het totale kostenpercentage ligt op 0,07%. Tot dusver is de ETF in 2025 met 5% gedaald.

4. VanEck Defense UCITS ETF - A USD ACC (DFEN) - ISIN: IE000YYE6WK5 (Nieuwkomer)
Via deze ETF kan je beleggen in entiteiten die betrokken zijn bij de defensie-industrie. Het kostenpercentage is 0,55%. Het is een kapitalisatie-ETF die sinds begin dit jaar zo'n 12% hoger staat.

5. SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF - USD ACC (IMIE) - ISIN: IE00B3YLTY66 (3 plaatsen hoger)
Met deze ETF kan je de index State Street Global Advisors Europe Limited volgen. Die index bevat grote, middelmatige en kleine bedrijven uit zowel de ontwikkelde als opkomende markten. Het gaat om een kapitalisatie-ETF met een totalekostenpercentage van 0,17%. Het grootste gewicht in de ETF wordt ingenomen door Apple (ongeveer 3,5%) Microsoft (ongeveer 3,5%) en NVIDIA (ongeveer 3,5%). In 2025 staat hij momenteel 3% lager.

6. AMUNDI S&P 500 UCITS ETF - EUR ACC (500) - ISIN: LU1681048804 (3 plaatsen hoger)
Deze ETF is de derde uit de lijst die de S&P 500 volgt. Het is een kapitalisatie-ETF met een totalekostenpercentage van 0,15%. Sinds 1 januari staat de ETF 5% lager.

7. Vanguard INV SER S&P 500 ETF INC NAV (VUSA) - ISIN: IE00B3XXRP09 (2 plaatsen gezakt)
Ook ETF-ontwikkelaar Vanguard biedt een tracker aan op de S&P 500. Het totale kostenpercentage ligt even laag als bij de concurrentie: 0,07%. ETF-bezitters krijgen de dividenden uitgekeerd. Het rendement van de ETF sinds de start van dit jaar: -5%.

8. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF - USD ACC (EMIM) - ISIN: IE00BKM4GZ66 (=)
Via deze ETF kan je inspelen op de aandelenbewegingen in opkomende markten en groeilanden zoals Mexico en Brazilië, China, Zuid-Afrika,... De grootste sectoren in de ETF zijn Financiële diensten en Technologie, elk goed voor ongeveer 20% van de index. De grootste individuele posities zijn de Taiwanese halfgeleiderproducent Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) met ongeveer 8%, Samsung Electronics uit Zuid-Korea (ongeveer 2 %), het Chinese sociale mediabedrijf Tencent (ongeveer 3,5%) en daarnaast de Chinese e-commercegigant Alibaba Group Holding (ongeveer 2,0%). Het totale kostenpercentage komt neer op 0,18%. In 2025 ging de ETF alvast 2% lager. Het rendement van de ETF:

9. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF - USD ACC (VWCE) - ISIN: IE00BK5BQT80 (4 plaatsen gezakt)
Net als met de nummer 1 en nummer 2 van deze lijst, ben je met de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF meteen over heel de wereld belegd. De vijf grootste participaties zijn Amerikaanse reuzen: softwareontwikkelaars Apple (ongeveer 4%) en Microsoft (ongeveer 4%), e-commercebedrijf Amazon (ongeveer 2%) en technologiebedrijven Nvidia (ongeveer 3,5%). Het totale kostenpercentage bedraagt 0,22%. In 2025 is de ETF tot dusver met 2,6% gedaald.

10. AMUNDI STOXX EUROPE 600 - UCITS ETF ACC ACC (MEUD) - ISIN: LU0908500753 (Nieuwkomer)
Via deze ETF beleg is in de STOXX Europe 600 Index. Dat zijn de 600 grootste beursgenoteerde bedrijven van Europa. Het gaat voornamelijk om large caps, bestaande uit waarde- en groeiaandelen. Het totalekostenpercentage bedraag 0,07%. Het grootste gewicht in de index wordt toegekend aan ASML, SAP en Novo Nordisk, de enige bedrijven die tussen de 2,5 en 2% gewicht hebben in de index. Sinds begin dit jaar staat de ETF 8% hoger.

Een geïnformeerde zelf-belegger is er twee waard!
Naast het wijzen op voordelen van beleggen in ETF’s is het ook onze taak om je bewust te maken van de risico’s. Het belangrijkste is het marktrisico (door fluctuaties op de markt kan een ETF minder waard zijn bij verkoop dan bij aankoop). Andere risico’s zijn het valutarisico, het liquiditeitsrisico en de trackingerror. Meer duiding bij de risico's vind je hier.
We willen je er nog op wijzen dat je bovenop het makelaarsloon nog een wettelijk verplichte beurstaks betaalt bij de aan- of verkoop van een ETF. Die belasting bedraagt tussen 0,12 en 1,32% van het bedrag van aan-of verkoop. Een uitgebreide uitleg vind je op onze onlinegids.