vr. 28 jan 2022

De Europese drankensector presteerde in het vierde kwartaal bijna uniform beter dan de bredere markt. De distilleerders gingen aan kop, terwijl de wereldwijde brouwers gematigder waren door de stijgende grondstofkosten. Tijdens de coronapandemie legden consumenten een voorraad dranken aan en stapten daarbij vaak over op duurdere alcoholische dranken. Naarmate de horeca kon heropenen, merkten drankenproducenten dat ook bars en restaurants meer bestellingen plaatsten. We zoomen dieper in op de resultaten van Diageo en Rémy Cointreau met financieel econoom Tom Simonts.
Diageo
Diageo, de maker van onder meer Johnnie Walker whisky en Tanqueray gin, zag de omzet in het eerste halfjaar met bijna 16% stijgen. Dat komt omdat meer consumenten high-end gedistilleerde dranken kochten en omdat bars meer bestellingen plaatsten toen ze weer opengingen. Het bedrijfsresultaat steeg met 22,5% tot 2,7 miljard pond in de zes maanden tot 31 december, waarbij de operationele marge met 190 basispunten steeg. De netto-omzet steeg met 15,8% tot 8 miljard pond. De verkoop van luxeproducten was daarbij goed voor meer dan de helft van de netto-omzet. Diageo profiteerde ervan dat consumenten tijdens de COVID-19-pandemie thuis een voorraad gedistilleerde dranken en bieren insloegen en vaak overstapten op duurdere alcoholische dranken.
Rémy Cointreau
Concurrent Rémy Cointreau vertrouwt erop dat de vraag naar zijn premium cognac in China, de Verenigde Staten en Europa de winstgroei dit jaar zal ondersteunen. De Franse sterkedrankenproducent overtrof de omzetverwachtingen voor het derde kwartaal. De maker van Rémy Martin cognac en Cointreau likeur was echter iets voorzichtiger over de vooruitzichten voor de viering van het Chinese Nieuwjaar volgende maand als gevolg van COVID-19-beperkingen. "We zijn optimistisch over het Chinese Nieuwjaar, maar iets voorzichtiger dan twee maanden geleden. Het zal een solide Chinees Nieuwjaar 2022 worden, maar niet het beste ooit voor de sector," vertelde financieel directeur Luca Marotta.
De coronapandemie hielp Rémy bij het verhogen van winstmarges, door een verschuiving naar premium dranken, naar thuisconsumptie en naar cocktails. Daarbij versnelde ook de e-commerce. De groepsomzet voor de drie maanden tot 31 december kwam uit op 440,5 miljoen euro, een autonome stijging met 21%. De omzet van de cognacdivisie Rémy Martin, die 90% van de groepswinst genereert, steeg met 19,4% tot 332,7 miljoen euro, wat boven de analistenverwachting van 14,9% is.
