vr. 6 sep 2024
9:30
- De Europese aandelen wisten in de voormiddag van geen hout pijlen maken, in afwachting van een verse set arbeidsmarktdata uit de VS. De mijnbouwers werden wél lager gezet, omdat de koersen van de nogal wat metalen onder druk staan door de sombere vraagvooruitzichten en zwakke economische cijfers uit de VS, Europa én China. Alweer een pak twijfels, en dus amper momentum, zodat we maar meteen overgaan naar de bespreking van de cruciale arbeidsmarktdata uit de VS.
- Het rapport van loonstrookverwerker ADP wees uit dat particuliere bedrijven in de VS 99.000 werknemers toevoegden aan de loonlijst in augustus. Dat is het laagste cijfers sinds januari 2021, na een neerwaarts herziene 111.000 in juli en ver onder de verhoopte 145.000. De vijfde afkoelmaand op rij ging hand in hand met een stabiele loongroei, van 4,8% voor bestaande werknemers en 7,3% voor nieuwe werknemers. Zo’n cijfers zijn een opsteker voor de inflatie en beleggers die speculeren op een snelle en forse renteknip door de Fed, maar zetten wel vraagtekens bij de onderliggende economische sterkte.
- Aan de andere kant leerden we gisteren dat Amerikaanse werkgevers in augustus 75.891 ontslagen doorvoerden, het meeste in vijf maanden én – zonder rekening te houden met corona – het meeste sinds 2009. Die ontslagen vielen vooral in de techsector en wortelt in een groeiende economische onzekerheid en de veranderende marktdynamiek. Tot dusver in 2024 schrapten bedrijven al 536.421 banen, 3,7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
- Zowel de lange als de korte termijn rentes namen zowat over een nieuwe duik, wat de 10-jaarsrente in Duitsland en de VS op 2,18% en 3,71% bracht. Omdat de 2-jaarsrentes een vergelijkbare duik maakten tot 2,28% en 3,71%, bleef het verschil tussen korte en lange termijn stabiel. En dus bewogen de rentecurves niet.
- Veel profijt haalden de aandelenbeurzen niet uit de lagere rentes, want de Euro Stoxx 600 verloor nog eens 0,5%, terwijl Wall Street beperkt kon profiteren van een licht koersherstel van de technologiewaarden: de S&P500 verloor 0,3%, terwijl de Nasdaq 0,25% hoger werd gezet. Dat de goudprijs 0,1% kon stijgen tot 2,518 dollar per ounce was terug te voeren op een dollardaling (€1 = $1,1115), terwijl de bitcoin geen vuist kon maken en 1% lager schoof tot 56,364 dollar per stuk.
- Ook de Franse 10-jaarsrente daalde gisteren met 3 basispunten tot 2,93%, en gaven daarmee onder meer de bankaandelen en de euro (€1 = $1,1108) een duw in de rug. Logisch, want president Macron benoemde Michel Barnier, de voormalige Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, benoemd tot nieuwe premier. Het renteverschil met Duitsland daalde licht naar 69 basispunten, het laagste niveau sinds 27 augustus.
- Ondanks de banksector een goeie beurt, bleef de CAC40-index opnieuw ver onder nulpunt omdat de luxesector midscheeps geraakt werd door een golf van pessimisme. De CAC40 behoudt daarmee zijn status als één van de slechts presterende Europese indexen tot dusver in 2024 (-1,1%). Ondertussen, geruisloos als de nacht, ruilde de BEL20 zijn eerdere rode lantaarn in voor een plaatsje in het koppeloton. De index kreeg er in 2024 zo’n 12,6% bij.
- Op de economischekalender staan alweer arbeidsmarktdata centraal. Inderdaad, het langverwachte Amerikaanse jobrapport staat op de rol, wat ‘slechts’ 165.000 nieuwe jobs moet opleveren in augustus. De werkloosheidsgraad en het gemiddelde uurloon houden we ook in de gaten, terwijl een andere deel van onze blik naar de Europese BBP-data en de Duitse en Franse industriële productie zal gaan. Om af te sluiten reserveren een plaatsje in de pluizige Chesterfield om de speeches van Fed-directeur Waller over ons te laten komen.
- Bedrijfsresultaten komen er van Baiyiayun, Qudian, Darktrace, InPost, Sectra, Atenor, Biosenic, Exmar, Keyware, Texaf en VivoryionTherapeutics.