wo. 13 nov 2024
9:30
- Onder het motto “What goes up, must go down”, werd het gisteren een Europese baaldag (-2%). De Franse sterrenkorf CAC40 dook 2,7% lager, terwijl de Bel20 2,05% onderuit schoof in een sessie waarbij alle 20 indexleden rood kleurden. En zelfs de Bitcoin kwam niet ongehavend uit de strijd, want die verloor 1,6% tot 86.620 dollar, weliswaar nadat er een tijdje meer dan 90.000 dollar op de tabellen prijkte.
- Nog los van de vraag welke effect een nieuwe Trump-legislatuur zal hebben op de groei en de winstgevendheid van Europese bedrijven, schoten die laatste gisteren zichzelf vooral in de voet. We kregen namelijk een pak winstwaarschuwingen te verwerken, onder meer van Duitse distributeur van chemische producten Brenntag (-10% tot een dieptepunt in 23 maanden) en het eveneens Duitse geneesmiddelenconcern Bayer (-14%). De marktwaarde van die laatste schommelt rond het laagste niveau sinds 2005 nadat de verwachtte operationele jaarwinst terug werd geschroefd.
- Ook Wall Street boerde achteruit, maar beperkte de schade tot zo’n 0,3%. Tot de achterblijvers rekenen we small-caps, auto's, huizenbouwers, chemie en industriële metalen, terwijl Big tech (met uitzondering van Tesla, -3%) overwegend met winst af kon sluiten, net zoals software, verzekeringen, industriële conglomeraten en de entertainmentsector. Elders verloren grondstoffen 1,9%, aangestuurd door lagere metaalprijzen, terwijl persoonlijke en huishoudelijke goederen 1,7% kwijtspeelden door hernieuwde zwakte in de luxesector. Die is dan ook stevig blootgesteld aan China en diens consumenten.
- Vannacht hadden de Chinese aandelen het ietwat lastig met de nakende aanstelling van Marco Rubio als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Logisch, want die man pleitte de afgelopen jaren voor een gespierd buitenlands beleid ten opzichte van de geopolitieke “vijanden”, waaronder China. Maar de schade viel geweldig mee, als we al van schade kunnen spreken. De CSI-index kreeg er zelfs 0,75%, ondanks Hong Kong 0,5% lager koerste. Het waren dan ook vooral de Chinese “grenslanden” die onder verkoopdruk kwamen te staan: Japan (-1,3%), Zuid-Korea (-2,3%) en Taiwan (-0,5%).
- Ondertussen wezen de economische cijfers opnieuw uit dat de inflatoire druk nog niet helemaal weg is. Zo steeg de Duitse inflatie tot 2,4% in oktober, terwijl de Britse loonstijging, exclusief bonussen, in het derde kwartaal daalde tot het laagste niveau in meer dan twee jaar. Het is nu uitkijken naar de Amerikaanse inflatiecijfers die we straks krijgen, en de notulen van de recente ECB-vergadering van morgen, om in te schatten hoe die data het monetaire beleid kan en zal beïnvloeden.
- De Duitse 10-jaarsrente stabiliseerde op 2,35%, terwijl de 2-jaarsrente daalde tot 2,13%. Niet zo in de VS, waar beide tellers opnieuw de hoogte in werden geduwd door de aanhoudende verkoopgolf op de obligatiemarkt: 4,44% op 10 jaar en 4,35% op 2 jaar. In die optiek blijft de dollar (€1 = $1,0613) hoge toppen scheren, ondanks gisteren gemeld werd dat in een recente peiling van de New York Fed de 1-jaars inflatieverwachtingen met 0,1 procentpunt daalden naar 2,9%, terwijl ook de verwachtingen voor de langere termijn terugvielen.
- Ook de Japanse rente bleef hoog, zelfs stijgend. De rente op 5-jarige staatsobligaties steeg vannacht naar 0,685% tot het hoogste peil in 15 jaar, waarbij een zwakkere yen de verwachting voor een nieuwe Japanse renteverhoging reflecteert. De 10-jaarsrente steeg met 3,5 basispunten naar 1,04%, het hoogste niveau sinds 1 augustus.
- Afsluiten doen we met hét economische cijfer van de (Europese) dag. De ZEW-indicator van het economisch sentiment voor Duitsland daalde van 13,1 punten in oktober naar 7,4 punten in november. Er werd nochtans op een stabiele 13 punten gemikt, maar de inschatting van de huidige economische situatie verslechterde. De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen krijgt de zwarte piet toegewezen, terwijl ook het brakke economische sentiment in China een rol speelt. Benieuwd of de vervroegde verkiezingen soelaas kunnen brengen.
- Veel cijfers staan er vandaag niet op het menu, maar de Amerikaanse inflatiecijfers zijn daardoor wel dé kraker van de dag. De levensduurte zou in oktober met 2,6% moeten toegenomen zijn en dat is héél belangrijke input voor het verdere monetaire beleid. In de marge kijken we ook naar de gemiddelde Amerikaanse uurlonen en de Franse werkgelegenheidscijfers, terwijl speeches van Mann (BoE) en Musalem (Fed) de boel wat verder komen opleuken.
- Bedrijfsresultaten krijgen we vandaag onder meer van Cisco, ABN Amro, Allianz, Alstom, Auto1 Group, Experian, KGHM, Orlen, Porsche Auto, RWE, Siemens Energy, Simcorp, SSE, Tag Immobilien, Telecom Italia, Voestalpine en Mopoli.