do. 10 apr 2025
9:30

- Het circus is compleet. De waanzin waarschijnlijk ook. We maakten gisteren een historische rally mee op Wall Street, nadat president Trump de nagelnieuwe wederkerige invoertarieven voor de meeste Amerikaanse handelspartners pauzeerde, wat de facto een verlaging in houdt naar het minimumtarief van 10%. Dit is een aanzienlijke verlaging ten opzichte van eerdere heffingen op bijvoorbeeld Japan (24%) en Zuid-Korea (25%). De pauze duurt 90 dagen en moet handelsonderhandelingen mogelijk maken. Maar China mag niet meevieren, zelfs integendeel. Het land hangt een zowaar nog hoger tarief van 125% boven het hoofd, omwille van de recente escalatie van de handelsruzie met de VS. Wat een toestanden.
- Trump schreef het uitstel toe aan “het gebrek aan vergeldingsacties” en de “sterke interesse in het bereiken van onderhandelde schikkingen”. Maar georkestreerd of niet (denk aan het vermeende ‘fake news’ waarin Hassett dit weekend al een pauze van 90 dagen aankondigde, maar fluks teruggefloten werd door het Witte Huis), de overduidelijke aanleiding voor de 180-graden bocht zijn de almachtige obligatiemarkten. Gisteren zette die de VS immers op spectaculaire wijze in de uitverkoop, want zowel de dollar daalde tegenover de euro (€1 = $1,1045), de rente op overheidspapier ging over de hele looptijd door het dak (de 30-jarige rente steeg op het toppunt met 55 basispunten tot 5,0169%!!) en de aandelenmarkt opende zo’n 3% lager. Maar goed, de tarievenoorlog werd (eindelijk) in “pauzemodus” gebracht en dat vinden we allemaal opperbest.
- Op Wall Street maakten de aandelen een historische bocht: de S&P500 sloot 9,5% hoger af, de Nasdaq kreeg er 12,16% bij en de Dow Jones veerde 7,9% op. Op sectorniveau werd de hausse aangevoerd door duurzame consumptiegoederen (+11,4%) en technologie (14,1%), terwijl ook telecom (+10%) en grondstoffen (+8,6%) in zwang waren.
- Het Aziatische koersenbord is er ook eentje om in te kaderen: de teneur is er natuurlijk eentje van groot jolijt, met gekke winsten in Japan (+7,6%), Zuid-Korea (+5,8%), Taiwan (+9,3%), Vietnam (+6,6%). China (+1,1%) en Hongkong (+2,7%) houden het bescheiden, want hun tariefjuk blijft. Maar de technologiekoepel HS Tech trekt niettemin wél sterk van leer (+4%).
- Ook de obligatiemarkten ontspanden meteen. Zo ‘normaliseerde’ de 30-jaarsrente in de VS vannacht al tot 4,69%. Het is vandaag dan ook vooral uitkijken naar de evolutie van de 30-jaarsrente in het VK, want ook daar ging de teller gisteren helemaal door het dak. Duitsland was daar de enige uitzondering op, met dank een zijn (tijdelijke?) status als inflatiebeschermde veilige haven, of iets in die aard.
- Elders op de markt krijgen cryptomunten natuurlijk ook applaus. Zo wint de Bitcoin met 7,9% tot 82.425 dollar, terwijl ethereum meer dan 10% wint tot 1.610 dollar. In de meer reële sfeer dikken de olieprijzen met 4,7% aan. In alle gevallen worden eerdere verliezen netjes omgebogen, net zoals dat het geval was bij de koperprijs (+7%).
- Een klein beetje haaks op de circustoestanden die we hierboven aanstipten, is er natuurlijk nog zoiets als de realiteit. Wat dat betreft verdient China aandacht, want de consumentenprijzen daalden er in maart 2025 met 0,1% op jaarbasis, terwijl net op een toename met 0,1% werd gemikt. In februari daalden de prijzen nog 0,7%. De kerninflatie steeg wél, waarmee een daling met 0,1% in februari werd ingeruild voor een stijging met 0,5% in maart. Die data zijn erg belangrijk voor de consument, die tot nu toe aan de zijlijn blijft staan, ondanks verwoede inspanningen van de overheid om diens vertrouwen te herwinnen.
- Scepsis over een blijvende bounce zal echter waarschijnlijk worden gedreven door de beslissing om het universele tarief van 10% te handhaven, de aanhoudende stijging van de handelsspanningen tussen de VS en China, de aanhoudende onzekerheid over het handelsbeleid en de impact daarvan op het bedrijfs- en consumentensentiment, de aanhoudende wens van Trump om de wereldwijde handel te herstructureren, de herhaalde nadruk van de Trump-regering op Main Street>Wall Street, opwaartse druk op obligatierendementen, de kleverige inflatiebeperkingen op het Fed-beleid en de fiscale beperkingen op de verzoening.
- De groothandelsvoorraden stegen in februari met 0,3% m/m, gelijk aan januari maar lichter dan de consensus. In Fedspeak schreef Kashkari uit Minneapolis dat de tarieven de lat voor de Fed hoger hebben gelegd om de rente te verlagen. Musalem van St. Louis zei dat hij een groei verwacht die materieel onder de trend van 2% ligt, hoewel de spanning tussen groei en hogere inflatie zich begint te manifesteren. Barkin van Richmond zei dat de prijsstijgingen in juni kunnen beginnen en dat de handelsoorlog waarschijnlijk zal leiden tot hogere prijzen en minder banen. De notulen van de FOMC van maart zijn muf omdat de vergadering plaatsvond voor de aankondiging van de tarieven. Ambtenaren zeiden dat het beleid goed gepositioneerd is om te wachten op meer duidelijkheid over de vooruitzichten, hoewel beleidsonzekerheid een voorzichtige aanpak wenselijk maakt. Enig positief sentiment rond goed ontvangen $39B 10-jaars veiling, die met 3 bp stopte na de 2,4 bp staart voor de 3-jaars verkoop van gisteren; enkele aanwijzingen van sterke buitenlandse interesse. De $119B verkopen van deze week worden morgen afgesloten met een veiling van $22B in 30-jaars.
- Er staat vandaag een pak inflatienieuws over maart op het menu, met data die komen uit de VS, Japan, China en Noorwegen. En natuurlijk zijn de Amerikaanse data alweer hét belangrijkst. Verwacht wordt dat de consumentenprijzen er met 2,6% gestegen zijn in maart. Dat cijfer loopt hand in hand met de nieuwe wekelijkse werkloosheidsaanvragen en wordt in Europa geflankeerd door de Italiaanse industriële productie. Maar vergeet zeker niet af te stemmen op Radio Fed, want directeur Goolsbee maakt zich op voor een speech. En daarin kan het effect van de strapatsen van het Witte Huis nooit veraf staan.
- Bedrijfsresultaten krijgen we vandaag onder meer Carmax, Barry Callebaut en Tesco.