vr. 17 jan 2025
9:30
- Europa trok de sfeer van een goed geluimd Wall Street door en koos resoluut voor winst (+1%). Dat was te danken aan de luxesector, waar een positieve winstupdate van Richemont (+16%) komaf maakte met een bar 2024. De Europese consumentensector trok fluks 3,3% hoger. Ook halfgeleiderbedrijven zoals ASML, ASMI en BESI blonken uit, omdat chipgigant TSMC een recordkwartaalwinst koppelde aan een forse stijging van de kapitaalsinvesteringen in 2025. De brede Europese IT-sector kreeg er 2,2% bij. Beide factoren duwden de Europese Stoxx 600 naar het hoogste peil sinds midden december 2024, amper 1,5% verwijderd van zijn recordpeil uit september 2024. De Duitse DAX tikte kortstondig al een recordhoogte aan.
- Wall Street kon dat optimisme niet verzilveren: de S&P500 verloor 0,2%, tegenover -0,8% voor de Nasdaq. Die laatste is met IT, één van de enige dalers, want de meerderheid van de sectoren trok wél hoger, met name industrials (+1,1%) en nutsbedrijven (+2,6%). En ook op het vlak van de bedrijfswinsten gaat het goed, want de grote Wall Street banken zoals JP Morgan, BlackRock en Goldman Sachs kwamen allen met erg sterk kwartaalrapporten op de proppen.
- De wereldwijde markten blijven onder spanning staan over het (mogelijke) beleid van president Donald Trump, waaronder handelstarieven, en omdat een blijvend sterke Amerikaanse economie meer en meer wil zeggen dat de Fed de rente minder, eerder dan meer, zal kunnen verlagen in 2025. Maar de rentes daalden eergisteren wel fors omdat de Amerikaanse kerninflatie niet 3,3%, maar ‘slechts’ 3,2% aandikte.
- Op de obligatiemarkten werd de herwonnen rust gisteren behouden: de Amerikaanse 10-jaarsrente bedraagt 4,61%, tegenover 2,50% in Duitsland. Centraal in die rust en ontspanning staat Fed-directeur Waller, die zich gisteren opvallend mild toonde door te stellen dat “'Als we dit soort cijfers blijven krijgen, is het redelijk te verwachten dat we nog in het eerste halfjaar opnieuw de rente kunnen verlagen”.
- De dollar versterkte niettemin nog wat tegenover de euro (€1 = $1,0282), terwijl de Japanse yen zijn hoogste peil in bijna een maand aantikte ten opzichte van de dollar en euro. Gouverneur Kazuo Ueda maande beleggers gisteren immers aan om rekening te houden met “meer dan 70% kans” op een derde renteverhoging volgende week.
- Op de energiemarkten daalde de olieprijs een weinig (-0,7% naar 80,88 dollar per Brent-vat), waarmee beleggers duidelijk aangeven dat het complexe staakt-het-vuren akkoord tussen Israël en militante groep Hamas niet zomaar eenduidig als een “einde-der-strijd” mag worden gelezen. En dat blijkt terecht, gelet op het uitblijven van dikke witte Israelische rookwolken. De goudprijs volgde die redenering en ging gisteren tegen de trend in tot het hoogste peil in een maand ($2.712,9 per ounce)
- Het Mirakel van De Draak werd vannacht zowaar een feit: de Chinese economie groeide immers zoals officieel verhoopt met 5,0% in 2024, weliswaar na 5,3% groei in 2023. Maar de teller wees na 9 maanden nog 4,6% aan, dus er was op zijn zachtst gezegd “gerede twijfel” over de haalbaarheid van het 5%-doel. In het vierde kwartaal alleen kwam de groei uit op 5,4% op jaarbasis, de sterkste groei in zowat anderhalf jaar, dankzij de erg-late-maar-zeer-nodige stimulusplannen die in september werden ontvouwd.
- En die lijken nu al te lonen: de industriële productie dikte in december 6,2% aan op jaarbasis, de kleinhandel groeide met 3,7% en de totale import dikte aan tot het hoogste peil in liefst 27 maanden. We zullen ons maar geen vragen stellen bij de accuraatheid van deze cijfers, maar focussen wél op de boodschap: de Chinese overheid wil en zal de economische motor doen aanslaan, en dat is potentieel goed nieuws voor de wereldeconomie later in 2025.
- Het Chinese nieuws mag dan wel gelardeerd zijn met positief nieuws, maar dat zorgde niet voor een rush op aandelen, al is er van een daling ook geen sprake. China trekt 0,35% hoger, Hongkong 0,2% en Taiwan 0,5%, terwijl Zuid-Korea (-0,2%) en Japan (-0,3%) in het rood eindigden. Maar de techaandelen deden het wél goed, want de HS Tech index klokte 1,2% hoger af.
- Op de economische kalender kijken we voorbij het Chinese nieuws, waardoor enkel de VS ietwat van tel is met zijn industriële productie. Dat wordt geflankeerd met een inzicht in de Britse kleinhandelsverkoop, al is die niet richtinggevend voor de markten.
- Bedrijfsresultaten krijgen we vandaag opnieuw aangeleverd door de Amerikaanse financiële sector. Op de lijst staan onder meer Citizens Financial, Huntington Banc, Regions Financial, State Street en Trust Financial, aangevuld met onder meer Kinder Morgan, Schlumberger en Fastenal.