vr. 28 mrt 2025
9:30

- Het grillige handelspatroon van de voorbije weken zette zich gisteren voort, met een openingsverlies van 1,5% voor een stelletje slecht gehumeurde Europese markten. Dat kwam natuurlijk door de (deels verwachte) extra tarieven van 25% op de niet-Amerikaanse auto-import, wat leidde tot felle kritiek van politici en leidinggevenden uit de industrie over de hele wereld. Een uitbreiding van de wereldwijde handelsoorlog, dus.
- Maar doorheen de dag verbeterde de luim, zodat de rode cijfers beperkt werden tot 0,3%. Het “onbekende bekende” veranderde immers in een “bekend bekende”, wat de tarieven niet wenselijk maakt, maar in ieder geval wel duidelijk. En dat was de teneur op Wall Street ook, al nam de verkoopdruk van woensdag gelukkig wel al af. De S&P500 werd 0,3% lager gezet, tegenover een verlies van 0,5% voor de Nasdaq.
- De sectorbewegingen in beide continenten verraden duidelijk dat beleggers tuk waren op veiligheid, want consumentenaandelen (+0,5%) en farmabedrijven (+0,2%) waren het meest in trek. Die trend zien we ook elders in het “veilige segment”, want de goudprijs tikte vannacht een recordhoogte aan van 3.080,4 dollar per ounce. De focus ligt nu op de wederzijdse tarieven die de VS op 2 april zal aankondigen. Trump gaf aan dat de maatregelen mogelijk niet gelijk zijn aan de heffingen die hij had beloofd op te leggen.
- Aziatische aandelen daalden vannacht eveneens, met de grootste verkoopdruk in Zuid-Korea en Japan. De Japanse Nikkei daalt meer dan 2%, onder impuls van een kelderend Toyota en Honda. Ook de Zuid-Koreaanse sterindex moest 1,3% lager en tikte zijn laagste punt aan in twee weken. De auto-industrie is een pijler van de economieën van beide landen, hoeft dat nog gezegd? Maar in Hong Kong trok de Hang Seng 0,6% hoger. Trump lijkt immers bereid om de tarieven op China te verlagen als dat een verkoopsdeal kan opleveren met TikTok's Chinese moederbedrijf ByteDance.
- De yen bleef in de vroege handel iets sterker op 150,76 per dollar en is daarmee op koers voor een winst van bijna 4% ten opzichte van de greenback in het kwartaal. Centraal blijft natuurlijk de hoop, of de vrees zo u wil, op een nieuwe renteverhoging door de Bank of Japan staan. En dat zou logisch zijn, want vannacht bleek dat de kerninflatie voor de consumenten in Tokio in maart versnelde tot boven de doelstelling van de centrale bank. Aan de basis lag een gestage stijging van de voedselprijzen.
- De Amerikaanse dollar bleef nagenoeg stabiel (€1 = $1,0795), ondanks de Duitse rentes opnieuw wat lager werden gezet tot 2,73% op 10 jaar en 2,04% op 2 jaar. Aan Amerikaanse kant was er dus geen steun van de marginale neerwaartse bijstelling van de PCE inflatiemaatschat voor het vierde kwartaal (van 2,7% naar 2,6%) en de blijvend lage wekelijkse werkloosheidsaanvragen (224.000 stuks).
- Aan Europese kant blijft de ECB gemengde commentaren geven over de rentemarkt. Zo suggereerde onze eigenste Pierre Wunsch dat een pauze voor april nodig is, gelet op de opwaartse inflatierisico's. ECB directeur Kazaks wil dan weer een geleidelijke renteverlaging als het basisscenario van de ECB aanhoudt. Maar voor beide blijft de geopolitieke onzekerheid zo groot dat het moeilijk navigeren is.
- Ook in het VK trok de rente-evolutie de aandacht, want de 10-jaarsrente tikte er een forse 4,8% aan. Dat is slechts de tweede keer sinds 2008, na een korte periode nog wat hoger in januari.
- Er staat een pak belangrijk nieuws op de economische kalender, waaronder inflatiecijfers (PCE-indicator) en de sentimentsindicator van de universiteit van Michigan. Ook Japan leverde inflatiedata aan, waarna Frankrijk straks die fakkel oveneemt. Daarnaast spreekt de Britse en Duitse consument, terwijl Europa een hele rist vertrouwensindicatoren vrijgeeft, naast de altijd interessante inflatieverwachtingen.
- Bedrijfsresultaten krijgen we onder meer van Buzzi, Inpost, Floridienne, Fluxys Belgium, Miko en Spadel.