do. 28 nov 2024
9:30
- Zelfs voor de immers optimistische Amerikaanse belegger is het geen sinecure om de 6000-punten grens van de S&P500 vast te houden. De sterindex verloor 0,38% tot 5,998 punten, terwijl ook de Dow (-0,31%) en de Nasdaq 0,6% lieten liggen. Big tech was een blok aan het been, met Nvidia als opvallende beweger (ondanks de intradagverliezen alsnog werden goedgemaakt). In Europa werd de deur met 0,2% verlies dichtgetrokken, met 0,7% verlies voor de CAC40. Ook hier domineren de rode cijfers, waardoor de nochtans magere winst voor consumenten- (+0,4%) en telecomaandelen (+0,1%) alsnog opvalt op het sectoroverzicht.
- Het werd dus eerder een risk-off dagje in de aanloop naar de Amerikaanse Thanksgiving-vakantie en de sessie van een halve dag op vrijdag. Dat zien we ook aan de dollar (stabiel op €1 = $1,0548) en een verdere daling van de 10-jaarsrente in Duitsland (-3 basispunten tot 2,17%) en de VS (-6 basispunten tot 4,24%). De dollarindex daalde met 0,9%, de goudprijs trok 0,7% hoger tot 2,632 dollar per ounce, terwijl de Bitcoin 6,3% winst boekte (95,220 dollar) na twee verliesdagen.
- De mini risk-off dag in EU en VS wordt slaafs gevolgd in Azië. China (-0,5%) en Hongkong (-1,1%) zetten de toon, zonder dat daar veel indexwinsten elders in de regio tegenover staan. Tariefdreiging blijft centraal in de hoofden staan, maar een verrassende renteverlaging (2de op rij) in Zuid-Korea hielp ook niet. De economie stagneerde er, maar de inflatie daalde wel meer dan verwacht. Het on dus, maar dat kostte de Koreaanse won wel wat terrein.
- Ondertussen stagneerde de koers van de Japanse yen op 151,615 per dollar, al is dat wel dicht bij het hoogste punt in een maand. De Aziatische valuta is op weg naar haar sterkste wekelijkse prestatie sinds begin september, na de groeiende verwachtingen van een renteverhoging door de Bank of Japan volgende maand.
- Ook gisteren veranderde er niet veel in de hoofden van de beleggers. Die blijven zich enigszins zorgen maken over door het aanhoudende tarievendebat, onder meer omdat Mexico gisteren met vergeldingsmaatregelen dreigde. Maar Trump’s harde retoriek is even zo goed een (klassieke) als onderhandelingstactiek om de wereldhandel een nieuwe vorm (en dito elan?) te geven.
- Ergens daartussen kunnen lang niet alle bedrijven meesurfen op het algemene optimisme. Gisteren werden PC-bouwers zoals Dell (-12%) en HP (-11%) fors afgestraft voor zwakke cijfers en magere vooruitzichten, terwijl Europese vlootuitbaters zoals Frontline (-11,5%) en Golden Ocean (-8,5%) fors lager werden gezet. Tel daarbij enkele teleurstellende updates van een aantal grotere hardware/softwarebedrijven en het is duidelijk dat hogere beurskoersen wel degelijk in hand in hand moeten gaan met groei én winstgevendheid om het optimisme structureel te verankeren. Maar goed, ik wijk wat af.
- Een positieve noot is er ook: het staakt-het-vuren van 60 dagen tussen Israël en Hezbollah werd getekend na wekenlange besprekingen en er zijn ook factoren zoals aanhoudende instroom door fondsbeheerders, positieve impact van seizoensgebondenheid, een veerkrachtige economische achtergrond in de VS én stevige winstgroei tot diep in 2025. Laat nu de temperatuur nog wat stijgen, zodat de Europese gasprijzen (46,5 euro per MWh) nog wat verder kunnen dalen en ook Europa kan aftellen naar een smakelijk stukje kerstkalkoen.
- Ergens tussen dat geweld, werden de erg belangrijke Amerikaanse inflatiedata (PCE) vrijgegeven. De kerninflatie steeg in oktober zoals verwacht met 0,3% op maandbasis, terwijl het persoonlijk inkomen en de bestedingen boven de lat uitkwamen. De bestellingen voor duurzame goederen trok 0,2% aan en het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen lag met 213.000 stuks iets onder de lat. Dat zijn een pak cijfers, die geen van allen afwijken van de these dat de Amerikaanse economie stevig op de rails blijft. Het BBP in het derde kwartaal bleef na wat telwerk dan ook onveranderd op 2,8%.
- De economische kalender van vandaag en morgen omvat nogal wat inflatiedata. Vandaag komen die vooral vanuit Duitsland, Spanje en België, terwijl Europa daar zelf nog dat over de geldhoeveelheid (M3) en vertrouwensdata voor november aan toevoegt. Tel daar het Italiaanse consumentenvertrouwen bij en het mag duidelijk zijn dat kalkoenen – economisch gezien - vandaag niet van tel zijn
- Qua bedrijfsresultaten moeten we het stellen met een inzicht in de prestatie van Dr Martens, Remy Cointreau, Ascencio en OCI.