vr. 10 jan 2025
9:30![](/uploads/media/64d9c520e2688/banner-blog-beurs-bourse-stock-exchange-tableau-tabel-table.png?1.7.108)
Mee met de markt: “Ogen op de VS arbeidsmarkt, maar China zit zonder obligaties”
![](/uploads/media/64d9c520e2688/banner-blog-beurs-bourse-stock-exchange-tableau-tabel-table.png?1.7.108)
- Wall Street hield gisteren de deuren toe, contemplatief mijmerend over het heengaan van ex-president Carter. Europa beperkte zich tot een exegese van een rist economische data, waaronder vers Amerikaans banennieuws. Het aantal ontslagen bleef in december beperkt tot 38.792 stuks, het laagste peil in vijf maanden, al staat de teller over heel 2024 met 761.358 stuks wel op het hoogste peil sinds 2020. De arbeidsmarkt normaliseerde, maar stuikt allerminst in elkaar, met “technologische vooruitgang” en “veranderende economische omstandigheden” als rode draad.
- Hier werd de Fed, en de beleggers, niet wijzer van. Dat is mogelijk wél het geval met het officiële arbeidsmarktrapport dat we straks aangereikt krijgen. Afspraak om 14u30! In Afwachting bleef de 10-jaarsrente stabiel op 4,7%. Dat onderbrak een vijfdaagse rally, wat enige verlichting bracht op de aandelen markten, terwijl de dollar wél steun bleef krijgen (€1 = $1,0283).
- In Europa steeg de kleinhandelsverkoop in november met 0,1% op maandbasis, terwijl op een stijging met 0,4% gemikt werd. Frankrijk tekende wel nog voor 0,3% groei, maar in Duitsland en Spanje krompen de uitgaven met 0,6% en Spanje (-0,6%). Op jaarbasis steeg de Europese verkoop amper met 1,2%, wat zoveel wil zeggen dat consumenten de vinger op de knip blijven houden. Dat jaagt de nu al povere groei natuurlijk niet aan, wat de ECB groen licht geeft om de rente wél te verlagen. Maar de economische indicatoren houden net iets té goed stand, zodat de inflatie op hogere-dan-gewenst niveau blijft. De Duitse 10-jaarsrente steeg dus opnieuw door tot 2,53%.
- De Europese beurzen kleurden niettemin groen (+0,4%), ondanks de Trumpiaanse tariefdreiging aanhoudt. Vooral de grote Europese bedrijven deden het goed, met Novo Nordisk (0,8%), Shell (1,5%), AstraZeneca (1%), Deutsche Telekom (0,9%) en Schneider Electric (0,8%) in zwang. Ook luxeaandelen hielden zich sterk, met LVMH (1%), Moncler (+1,7%) en Brunello Cucinelli (+0,9%).
- Banken en auto’s bengelden onder aan de ladder, waaronder Société Générale (-1,6%), BNP Paribas (-0,6%), BMW (-1,3%), Mercedes-Benz (-0,7%) en Stellantis. Die laatste had het net zoals STM (-0,6%) lastig, op geruchten dat de VS verdere beperkingen overweegt voor de export van AI-chips.
- Azië levert weinig vuurwerk op, met 0,7% verlies voor Japan, 0,8% voor China en Hongkong en 0,25% voor Zuid-Korea en Taiwan. Aanleiding is een tekort aan Chinese obligaties, zodat de Chinese centrale bank het inkoopprogramma tijdelijk moet opschorten. De Chinese 10-jaarsrente steeg naar 1,63%, ook al zal de bank het programma hervatten als er weer obligaties zijn. Toestanden.
- Het nieuws van vannacht is extra lastig omdat zo’n inkoop net het beleggerssentiment moest en moet ondersteunen. Ondertussen stegen de consumentenprijzen in China slechts met 0,1%, terwijl de producentenprijzen voor de 27ste maand op rij krompen. Dat schetste een deflatiescenario, al is dat iets waar de centrale bank net van weg wilde sturen. Verwacht u dus aan extra stimulus in de vorm van nieuwe monetaire en fiscale steunmaatregelen.
- Op de economische kalender is het arbeidsmarktrapport hét event van de dag. Er wordt gemikt op de creatie van 160.000 jobs in december), terwijl de uurlonen in december met +4% gestegen kunnen zijn op jaarbasis. De andere economische cijfers wereldwijd mag u dus als ruis beschouwen, zelfs de sentimentsindex van de universiteit van Michigan en de Franse consumentenbestedingen.