vr. 4 apr 2025
9:20

- De barslechte 2 aprilgrap van president Trump veranderde een klassieke ‘slechte Europese handelsdag’ tot een complete off-day. De Stoxx 600 dook 2,6% lager en de Duitse DAX verloor 3%, terwijl de BEL20 het verlies beperkte tot 1,1%. Dat is te danken aan farmaspelers UCB en argenx (zij krijgen een tariefuitzondering) en een rist vastgoedbedrijven die als defensieve, hoge couponbetaler een hefboom tegen Trump vormden.
- Maar dat hielp Wall Street allerminst, want een historisch barre handelsdag leverde een uppercut voor de S&P 500 (-4,84%), Dow Jones (-3,98%) en de Nasdaq (-5,97%). Die trend werd vannacht doorgetrokken in Azië, al bleven de verliezen vooral in China (-0,6%) relatief beperkt. Buurlanden zoals Zuid-Korea (-1,8%), Japan (-4,1%), Vietnam (-3,9%) en Hongkong (-1,5%) werden wél allemaal mee het bad in getrokken. De technologie-benchmark HS Tech verloor 2,1% en blijkt daarmee een mate van weerbaarheid te hebben.
- Elders op de financiële markten was de deining minstens even groot. De dollar kelderde bijvoorbeeld tegenover de munten van zowat alle handelspartners, waaronder de euro (€1 = $1,1102) en de Japanse yen ($1= 145,49). De lagere dollar hield de goudprijs (3.104 dollar per ounce) aan de grond, terwijl ook de bitcoin zijn streng aardig trok (83.184 dollar).
- Maar het waren vooral de obligaties die vol in de schijnwerpers stonden, want een forse koopgolf als onderdeel van de vlucht naar veiligheid duwde de rentetarieven wereldwijd fors lager. De 10-jaarsrente in de VS en Duitsland daalde met zo’n 18 basispunten tot 3,94% en 2,57%, terwijl de 2-jaarsrente eenzelfde scenario schreef en afklokte op 3,62% en 1,89%.
- De markt gaat er in sneltempo van uit dat de VS zichzelf in een recessie aan het rijden is, met stijgende inflatiedruk. Van dat eerste maakte The Donald een paar weken geleden al gewag, en dat tweede legt de focus op stagflatie. Da’s allemaal niet zo fijn, en vooral voer voor pessimisme, maar het doel heiligt de middelen, nietwaar? Volgens het Witte Huis loopt het alvast storm met landen die over tarieven willen onderhandelen, maar het is in dat verband vooral uitkijken naar de tegenreactie van China en Europa. Tot we meer duidelijkheid hebben, zullen beleggers vooral een hogere risicopremie eisen, en dan vooral voor die aandelen, sectoren en landen waar de verwachtingscomponent in de waarderingen de voorbije jaren nogal opliepen.
- Het is daarnaast ook afwachten hoe snel de huidige beursmalaise zich zal weerspiegelen in de economie. Wat dat betreft kregen we gisteren al een belangrijk datapunt in de vorm van de ISM-sentimentsindicator voor de Amerikaanse dienstensector. Die barometer daalde in maart met 2,7 punten naar 50,8 punten, omdat de groei van de bestellingen vertraagde en de werkgelegenheid daalde. Het sentiment verzuurt daarmee sneller dan verwacht, en dat een veeg teken omdat de dienstensector tekent voor zowat 80% van het Amerikaanse BBP.
- Terwijl de exegese van de Trumpiaanse tariefplannen onverminderd door zal gaan, staat er ook heel wat economisch nieuws op de agenda. Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport is daarin absoluut cruciaal, want of er in maart 135.000 banen, of meer of minder, gecreëerd zijn moet helpen bij de vraag of de Amerikaanse economie al dan niet in recessie duikt. Onderliggend kijken we in het rapport uit naar de werkloosheidsgraad en vooral de evolutie van de uurlonen.
- Elders is er nieuws over de Britse autoverkoop, de Duitse fabrieksbestellingen en de Franse industriële productie, terwijl ook de Italiaanse kleinhandelsverkoop en verse inflatiedata uit Tsjechië en Zweden onze aandacht verdienen. Meer dan genoeg, dus, om mee aan de slag te gaan, op een dag met amper bedrijfsresultaten. Gelukkig is Sodexho wat dat betreft wel op het appél!