ma. 20 jan 2025
9:30
- De Europese aandelen sloten vorige vrijdag met 0,7% winst af, wat de weekwinst op 2,8% bracht. Opluchtingsrally. Wall Street, dat al bijna op recordhoogte stond, deed vrijdag met 1% winst niet onder, vooral niet omdat de Nasdaq een spurtje trok en zo 1,5% hoger afklokte. Ook daar werd de beste week gescoord sinds de Amerikaanse verkiezingen in november.
- Of we daarmee moeten concluderen dat beide blokken erg uitkijken naar de Kroning van de Koning later vandaag is nogal kort door de bocht. Vooral in Europa is het eerder bang afwachten wat de tariefkrijger al dan niet uit zijn mouw zal schudden, tegen de achtergrond van een blijvend zwakke economie. Over het algemeen genomen wordt verwacht dat de man een blitzstart zal nemen, dus “fasten your seatbelts” is waarschijnlijk geen overbodig advies.
- In Azië overheerste vannacht optimisme, want bijna het volledige koersenbord kleurt er groen. China (+0,45%) krijgt net zoals Hongkong (+1,8%), Japan (+1,1%) en Taiwan (+0,5%) de handjes op elkaar, terwijl Zuid-Korea als enige onder de lat blijft (-0,1%). Het is deze week vooral uitkijken naar de centrale bank van Japan, want die sloot vrijdag een tweedaagse vergadering af, met sterke hints naar een renteverhoging van een kwart punt.
- Maar ook die uitkomst kan afhangen van hoe de markten de eerste dag van Trump in functie verteren. Los daarvan hield de Chinese People's Bank of China zoals verwacht haar belangrijkste rentetarieven voor de derde maand op rij ongewijzigd. De 1-jaarsrente blijft dus 3,1%, terwijl de 5-jaarsrente, de standaard voor vastgoedhypotheken, op 3,6% bleef staan.
- Een positief punt van vrijdag is dat de obligatiemarkten na enkele crisisweken hun rust hervonden hebben. Een adempauze voor kernobligaties deed de 10-jaarsrente in de VS dalen tot 4,61%, terwijl de Duitse variant nog 2,5% bedraagt. Ook de 2-jaarsrente ging door de knieën, in de VS zelfs met 20 basispunten tot 4,27%, terwijl de Duitse 2-jaarsrente 2,23% bedraagt.
- Aan de basis liggen de lager dan verwachte inflatiecijfers die we midden vorige week aangereikt kregen, met als kers op de taart geruststellende uitspraken van Fed-directeur Waller. Die verwacht namelijk wél meer renteverlagingen, terwijl de markt niet eens luidop op zo’n scenario durfde hopen. De dollar verzwakte daarop ietwat (€1 = $1,0311).
- Maar goed, na vandaag zit ene Trump weer in het zadel. In de aanloop had de man al een “zeer goed” gesprek met zijn Chinese collega, onder andere over handel. En dat is exact waar de markt naar uitkijkt. Of net niet, afhankelijk van het onderwerp, het moment en hoe ’s mans pet staat. In die optiek is het bijvoorbeeld ook uitkijken naar de Bitcoin. Die steeg vannacht immers fors tot 109.000 dollar, nadat het vroeg vanochtend de kaap van 100.000 dollar opnieuw nam.
- Op de economische kalender zijn er weinig inspirerende data te vinden. Japan geeft inzicht in het aantal nieuwe bestellingen van machines, terwijl de Duitse producentenprijzen ook wel wat interessants in petto kunnen hebben, maar net zoals het World Economic Forum in Davos zal dat vooral “woorden”, eerder dan “richting”, inhouden.