ma. 17 mrt 2025
9:30

- Zowat alle aandelenmarkten konden vrijdag de meubelen redden, in wat uiteindelijk best een bizarre handelsdag werd. Zo steeg de rente niet, maar de aandelen op Wall Street, in Europa én in Azië wel. Die risk-on modus gaat hand in hand met een goudprijs die vrijdag voor het eerst ooit de grens van 3.000 dollar per ounce doorbrak, goed voor 14% winst sinds begin 2025. Die winst kadert dan weer in een ‘risk-off’-beweging, waardoor eerst centrale banken en nadien de ‘kleine belegger’ actief inkocht, tegen de achtergrond van onzekerheid over de (Amerikaanse) economie en de impact van een wereldwijde escalerende handelsoorlog. En die handelsoorlog overtuigde China dit weekend dan weer om een extra blik steunmaatregelen open te trekken.
- Een zwakke donderdag leidde een herstelvrijdag in voor de Euro Stoxx 600 (+1,1%), onder meer onder impuls van een Duits akkoord tussen de aanstaande nieuwe kanselier Merz en de Groenen over een uitgavenpakket voor infrastructuur en defensie, inclusief een aanpassing van de strenge Duitse schuldregels. Een deel van de extra uitgaven zal naar klimaatprioriteiten gaan, terwijl de defensieparameters nog wat meer werden uitgebreid.
- Veel impact had allemaal niet op de obligatiemarkten, die sowieso al op een inflatoire duw in de rug rekenden. De Duitse 10-jaarsrente stabiliseerde op 2,86%, tegenover 2,18% op 2 jaar. Niettemin kreeg de euro opnieuw wat steun, zodat de munt licht verdapperde tegenover de dollar (€1 = $1,0881).
- Aandelen in de VS kenden een topdag. De S&P500 steeg met 2,1%, terwijl de Nasdaq er 2,61% bijkreeg, wat in beide gevallen de beste beursdag sinds 6 november was, toen de verkiezingsoverwinning van president Trump gevierd werd. Een opmerkelijk herstel na een opmerkelijk zwakke week: De S&P 500 verloor 4,3%, de Dow Jones 4,6% en de Nasdaq 4,9%, wat deed flirten met een officiële “correctie”.
- Het plotse herstel werd gedragen door signalen dat een “shutdown” afgewend zou worden, maar tegelijkertijd daalde het consumentenvertrouwen in Michigan van 63,1 naar 57,9 punten, terwijl de inflatieverwachtingen voor 2025 stegen van 4,3% naar 4,9% en die voor de komende vijf jaar van 3,5% naar 3,9%. Dat is dan wat heet “een stagflatiescenario”, maar deze keer hadden de financiële markten daar geen oren naar.
- Op het frisgroene koersenbord floreerden onder meer technologie (Nvidia, Broadcom en Tesla wonnen ongeveer 3%), financials, telecom en energie. Verliezers waren er niet, stel je voor. De winst van de financials had trouwens niets te maken met bewegingen op de rentemarkten, want zowel de 2- (4,02%) als de 10-jaarsrente (4,3%) wijzigden vrijdag niet.
- De Aziatische markten kleurden vannacht Amerikaans groen (S&P500: +2,1%, Nasdaq: 2,6%). Zuid-Korea +1,5%, Japan: 1,5%, Hongkong: 1;2%, HS Tech: +1,2%). Maar China flirtte met het nulpunt, en dat was te wijten aan een eerder bescheiden groei voor de kleinhandelsverkoop in de eerste twee maanden van 2025. De teller dikte 4% aan op jaarbasis, een versnelling ten opzichte van de 3,7% in december en 3,5% groei in 2024. Aan de basis liggen de nieuwjaarfestiviteiten, zodat het jaar alvast goed begonnen is. Mooi zo. De stimulerende overheidsinspanningen lijken zich ook ietwat op te leveren inzake de industriële productie in de eerste twee maanden van 2025. De teller steeg met 5,9%, boven verwachting (+5,3%), maar minder dan de toename met 6,2%. In 2024 was er nog 5,8% groei. Oké, dus.
- Laat ons zeker dat de échte motor dus nog moet aanslaan. In dat verband wordt veel verwacht van het zonet gelanceerde "speciale actieplan" dat strategieën uitrolde om de consumptie nog meer te ondersteunen. Het plan telt acht hoofdthema’s die van het boosten van de consumptie een topprioriteit maken voor 2025. Daaronder vallen het vergroten van de capaciteit én de bereidheid van huishoudens om te consumeren. Er moet ook een “redelijke loonstijging” komen en stappen om het minimumloon “wetenschappelijk en redelijk” te verbeteren, naast kwalitatieve maatregelen om de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook zal de aandelenmarkt verder ondersteund worden en moet de huizenmarkt nog veel meer gestabiliseerd worden. Afwachten hoe snel dit vruchten zal opleveren, maar het doel is en blijft alleszins om de economische groei in 2025 tot 5% op te krikken.
- Vandaag kijken we uit naar een heel interessante update van de Chinese en de Amerikaanse kleinhandelsverkoop over februari, vooral omdat de consument in beide gevallen een erg belangrijke rol heeft in de schragen van de vertragende, of amper opstartende economieën. Tel daarbij nog wat Chinese data omtrent de kapitaalsinvesteringen in februari en inzicht in de Poolse consumenteninflatie om het overzicht af te maken.
- Bedrijfsresultaten zijn er vandaag amper, en dat mag ook al eens. Voor wie wil kan wel uitkijken naar de Phoenix Group en naar de verdeler van warme dranken Fountain.