di. 18 mrt 2025
9:30

- We kijken terug op een gemoedelijk dagje, met winst tussen 0,3% en 0,75% voor zowat alle grote beurzen in Europa en in de VS. De Europese aandelenmarkten verlengden met andere woorden de herstelrally met hulp van energie- en gezondheidsaandelen, met de groeten van de Duitse Schuldomwenteling. Maar dat effect speelt niet meer op de obligatiemarkten, waar de tellers zowel in de VS als in Europa stabiliseerden.
- In Azië werd die winst overgenomen, zij het dan in verschillende slagorde. Zo stijgt Hongkong onder impuls van hernieuwd tech-enthousiasme (HS Tech koerst 3,6% hoger) met een forse 2,4%, terwijl Japan er 1,3% bijkrijgt en Taiwan 0,7% hoger afklokte. In China en Zuid-Korea bleef de winst beperkt tot net boven het nulpunt.
- Qua onderstroom was er wel weinig sturen, omdat de focus voornamelijk ligt op de blijvend onderkoelde economische data en nakende vredesgesprekken tussen de president Trump en ambtscollega Poetin. De oliemarkten vertoonden nog het meest animo, nadat Amerikaanse aanvallen tegen de Houthi-beweging in Jemen de spanningen in het olierijke Midden-Oosten opnieuw dreigen te escaleren. Maar de olieprijs steeg slechts weinig tot 71,42 dollar per Brent-vat.
- Qua economisch nieuws was het uitkijken naar de Amerikaanse kleinhandelsverkopen en die bleken met een groei van 0,2% op maandbasis zwakker dan verwacht. Er werd namelijk op een groei met 0,7% gemikt, nadat de eerder gemelde in groei januari ook al lager werd bijgesteld.
- In essentie kan dat druk wegnemen van de inflatieketel, maar de zwakte is te wijten aan goedkopere benzine, terwijl een sterke opleving in online ontvangsten en een opwaartse beweging van de kerncijfers de onderliggende kracht van de consument wel degelijk eens te meer aantonen. Feit is alleszins dat het kleinhandelsrapport de komende dagen en weken zal bijdragen aan de voortdurende discussie over de sterkte en veerkracht van de consument.
- De dollar verzwakte gisteren opnieuw tot zijn laagste peil in vijf maanden. Die trend blijft gevoed worden door het grillige handelsbeleid van Trump, terwijl andere valuta's, waaronder de euro net profiteren van binnenlandse aanjagers. De dollarindex daalde met 0,25% naar 103,47, terwijl de euro met 0,27% steeg tegenover de dollar (€1 = $1,0908). De Japanse yen daalde lichtjes ($1 = 148,64 yen), de Mexicaanse peso steeg met 0,3% ($1= 19,878 MXN), net zoals de Canadese dollar ($1 = 1,43 CAD)
- Belangrijk economisch nieuws moet u vandaag niet verwachten. Op de lijst staan immers een inzicht in het aantal nieuwe woningen en bouwvergunningen in de VS, naast import en exportprijzen en een update van de industriële productie. Wel nuttig zijn de ZEW-vertrouwenscijfers voor Europa en Duitsland. En mogelijk trekt ECB-directeur Rehn zich goed uit de slag op het MNI Event.
- De lijst van bedrijfsresultaten blijft beperkt tot Computacenter, Travis Perkins, B&S Group en Moury Construct.