vr. 22 nov 2024
9:30
- De wereldbeurzen hebben er een lentegroene dag opzitten, met 0,4% winst voor de Euro Stoxx 600, 0,5% voor de S&P500 en over het algemeen meer dan degelijke cijfers in Azië (Japan: +0,5%, Taiwan: +1,5%, Zuid-Korea: +0,8%). De goede cijfers van Nvidia overtuigden in een tweede lezing dat er nog behoorlijk wat rek zit op de halfgeleidermarkt, terwijl ook andere techbedrijven zich positief uitlieten over de (nabije) toekomst.
- Maar de Nasdaq-index bleef wel steken rond het nulpunt, met name omdat Alphabet zo’n 5% terrein verloor nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie en wat Amerikaanse staten inspeelden op het vonnis dat de Google-groep de online zoekmarkt illegaal monopoliseerde. Op tafel zou een gedwongen verkoop liggen van de Chrome-browser.
- Een tweede element van onzekerheid voor beleggers blijft alles wat van ver of dicht met geopolitiek te maken heeft. Rusland vuurde gisteren immers een hypersonische ballistische raket op Oekraïne af én verlaagde daags voordien de drempel voor het gebruik van kernwapens.
- Naast het argument “veiligheid” speelt ook een sterkere dollar een belangrijke rol op de wereldmarkt. De ‘greenback’ versterkte gisteren alweer ten opzichte van de dollar (€1 = $1,0489). De prijs van heel wat basismetaalprijzen kwam daardoor opnieuw onder druk, ook al omdat beleggers voorzichtig waren met het nemen van risico's vanwege de escalerende spanningen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
- De koperprijs daalde bijvoorbeeld met 0,3% tot 8.984 dollar per ton, terwijl de aluminiumprijs 0,5% daalde tot 2.618 dollar, terwijl nikkel 0,1% duurder werd (15.725 dollar) en zink 0,1% daalde naar 2.988 dollar. Ondertussen verdapperde de goudprijs wel weer (+1% tot 2.693 dollar per ounce), terwijl de bitcoin met zo’n 99,290 punten net niet door de “100K”-kaap brak, al zal dat wel niet lang meer duren.
- Elders op de grondstoffenmarkt herstelde de olieprijs met 2% tot 74,3 dollar per Brent-vat, terwijl de Europese gasprijzen het hoogste peil in 1 jaar aantikten (48,3 €/MWh).
- De inflatie op het Land van de Rijzende zon daalde van 2,5% naar 2,3% in oktober, meteen goed voor de laagste stand sinds januari. Dat komt omdat de elektriciteits- en gasprijzen fors minder toenamen. De kerninflatie tikte met 2,3% een dieptepunt in zes maanden aan, al werd hier op 2,2% gemikt. Zo’n cijfers liggen nog steeds boven de 2%-doelstelling van de centrale bank, waardoor de druk voor een renteverhoging aanhoudt. De kans op een renteverhoging met 25 basispunten wordt voor december trouwens op 57% geschat, wat de waarde van de yen al eventjes ondersteund.
- Met een hele nest PMI-cijfers is het vandaag een dag om naar uit te kijken. Die PMI-data volgen nauwgezet het sentiment bij de aankoopdirecteuren in zowat de hele wereld op, en zijn zal als dusdanig een belangrijke vinger aan de economische pols. De data komen onder meer uit de VS, Japan, EU, VK, Duitsland en Frankrijk. Zet u schrap, want de link met de bewegingen op de rente- en valutamarkten is allerminst ver weg.
- Bijna in de marge is er ook de sentimentsindicator van de University of Michigan voor november, naast Japanse inflatie en een inzicht in de altijd belangrijke kleinhandelsverkopen in het VK en Frankrijk. Het Duitse BBP-cijfer over kwartaal drie en alweer een speech Lagarde krijgt u er gratis en voor niets bovenop.
- Bedrijfsresultaten krijgen we van WestRock, Belysse, Ackermans & van Haaren, CFE, Bekaert, Jensen en Tie Kinetix.