do. 21 nov 2024
9:30
- In essentie keken we een hele dag uit naar ofwel nieuwe militaire demarches in en rond Oekraïne, ofwel de derdekwartaalcijfers van chipfenomeen Nvidia. Het eerste luik zorgde voor hoop, waardoor beleggers de zogenaamde veilige havens wat de rug toekeerden. “Afnemende geopolitieke zorgen”, heet dat dan, al weet iedereen drommels goed dat de vlam snel weer in de pan kan slaan. Maar goed, ene Vladimir Poetin bleek gisteren alvast bereid om met ene Donald Trump te praten over een staakt-het-vuren in Oekraïne, al sloot ie grote territoriale concessies en Oekraïens NAVO-lidmaatschap uit.
- Voor wat betreft chipfenomeen Nvidia kunnen we niet lyrisch genoeg zijn: de groep klopte de verwachtingen op alle vlakken. De winst per aandeel landde op 0,81 dollar, in plaats van 0,75 dollar, dankzij 35,08 miljard dollar omzet. Er werd op 33,28 miljard gemikt. Voor het huidige kwartaal ligt de omzetlat nu op een hoger-dan-verwachte 37,5 miljard dollar, met een brutomarge van 73%. Enkel dat laatste was ‘slechts zoals verwacht’, waardoor het aandeel 2,5% lager ging in de nabeurshandel (weliswaar na een ritje van 190%).
- De handelsdag leverde in Europa winnaars noch verliezers op, want de Euro Stoxx 600 klokte -0,02% lager af. Enkel de Bel20 (+0,5%) ging als één van de enige Europese indexen in het groen, geruggensteund door (bio)farmagroepen UCB en argenx. De Britse aandelen bleven achter, omdat de inflatie vorige maand boven de doelstelling van 2% uitkwam, wat de kans op renteverlaging door de Bank of England danig verkleind. Wall Street danste eveneens rond het nulpunt, want zowel de S&P500 als de Nasdaq lasten een snipperdag in.
- De weliswaar kleine koersdaling van Nvidia na het beursslot mistte zijn impact niet op Azië. China (-0,3%), Hongkong (-0,4%), Taiwan (-0,6%) en Japan (-0,6%) gingen allemaal in het rood. Enkel Zuid-Korea redt met +0,2% de meubelen. Naast Nvidia speelt eveneens de groeiende vrees voor 40% Chinese importtarieven, al zijn minder dan de door Trump voorgenomen 60%, terwjil ook de dure dollar parten speelt. En geopolitieke spanning speelt natuurlijk ook een rol.
- Op de valutamarkten herstelde de dollar opnieuw ten opzichte van de euro (€1 = $1,0542), omdat de Amerikaanse rente steeg. De 10-jaarsrente kroop 3 basispunten hoger tot 4,40%, tegenover 4,31% op 2 jaar, terwijl de Duitse rente amper bewoog: 2,34% op 10 jaar en 2,13% op 2 jaar. De ‘greenback’ kreeg ook steun van de nieuwe Trump-regering, want als minister van Financiën werd Howard Lutnick gekozen. Dat is een ex-CEO van Wall Street, die de handels- en tariefstrategie van Trump moet leiden.
- Afsluiten doen we met de bitcoin. En een vraag. Zou vandaag de 100.000 dollar-dag worden ? De Bitcoin noteert op het moment van schrijven alvast op 97.442 dollar, dus nog een zuchtje, een lichte duw of een beetje handel in de nagelnieuwe opties, alvorens cryptoliefhebbers de lat op 150.000 dollar zullen leggen.
- Op de economische kalender kijken we met stip naar de update van de Philadelphia Business Outlook indicator voor november, die de wekelijkse nieuwe werkloosheidsaanvragen flankeert. Verder staat de Europese, en de Belgische, consument centraal, maar verdienen ook het nieuwe aantal Europese autoregistraties uw aandacht. En dan zijn er nog speeches, speeches en nog eens speeches. Veel meer dan u lief is, dus oppassen voor een overdosis.
- Bedrijfsresultaten krijgen we onder meer van Baidu, Copart, Deere, Copart, Gap, Intuit, Netapp, PDD Holdings, Ross Stores, Adevinta, CTS Eventim, Royal Mail, Halma, PZU, Gimv, OCI en Viohalco.