vr. 5 apr 2024
9:51

- De Euro Stoxx50 steeg met amper 0,1%. De BEL20 deed het ietsje beter en eindigde op +0,4%. Wall Street eindigde voor de vierde dag op rij in het rood: de S&P500 ging 1,23% achteruit, de Nasdaq 1,40 en de Dow Jones 1,35%. In Azië gaat ook de Nikkei225 1,96% lager.
- De olieprijzen zijn boosdoeners van de beursdalingen. Zo steeg de Brentolie gisteren boven 90 dollar (deze morgen zelfs nog een dollar hoger), het hoogste peil sedert begin oktober. Hiermee komt de stijging van de olieprijs op 18% sedert begin dit jaar. De oorzaken zijn: aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, oliebeperkingen door OPEC+ en de sterke wereldhandel die de vraag naar olie opdrijft.
- Vandaag is het uitkijken naar het jobrapport in de VS. Dit rapport is uitermate belangrijk voor de houding van de Fed. Er is nu al twijfel over het tijdstip van de rentedaling. Een sterk jobrapport zou de inflatie hoog kunnen houden. Mineapolis Fed-directeur Kashkari gooide roet in het eten. Hij zei geen rentedaling te verwachten in 2024 als de economie zo sterk blijft. Bij de ECB lezen we andere geluiden: In de notulen van de vergadering van 7 maart staat dat de argumenten voor een renteverlaging toenemen. De directeurs van de ECB verwachten dat de inflatie tijdig en duurzaam naar 2% zal dalen.
- De goudprijs, die eerder een recordprijs neerzette, daalde voor de tweede achtereenvolgende sessie naar 2.280 dollar per ounce. D.i. een gevolg van de verwachtingen voor renteverlagingen die pas later in het jaar zouden kunnen doorgaan. De dollar stijgt in aanloop naar het banenrapport.
- Dat de Duitse economie nog niet uit het slop is, blijkt uit de fabrieksorders. Er was in februari een lichte stijging van 0,24% op maandbasis, wat minder is dan de marktverwachtingen van een stijging met 0,8%, maar wel een ommekeer ten opzichte van de herziene daling met 11,4% in de voorgaande maand, de sterkste daling sinds april 2020.
- Weinig nieuws maar wel belangrijk nieuws op de macrokalender vandaag: China neemt een dagje vakantie, in de VS is er het banenrapport en in de eurozone de kleinhandelsverkopen.
- Ook de bedrijfsresultaten zijn maar pover: Rosenbrauer, Celyad en Oxurion.