do. 16 mrt 2023
9:30
Mee m/d markt: 'Credit Suisse, Credit Suisse en nog eens Credit Suisse'

- Werkelijk ALLE ogen waren gisteren gericht op de Europese banken. En dan met name op Credit Suisse, een Zwitserse bank met grote Amerikaanse en wereldwijde activiteiten. Die daalde op een bepaald moment bijna 30%. De aanleiding was een interview waarin Saudi National Bank, de grootste investeerder van Credit Suisse, zei dat het geen financiering meer kon verstrekken omdat haar belang dan boven de 10%-grens zou uitkomen. Dat kwam daags nadat de bank bepaalde “materiële zwakheden in de interne controle over financiële verslaglegging had gevonden”, en dat in 2021 en 2022.
- Een massale exodus uit risicokapitaal volgde. Beleggers rennen naar de uitgang, bezorgd over een mogelijke instorting en de gevolgen van deze systeemrelevante bank voor het bredere financiële systeem. Die vlucht deed de 2- en 10-jaarsrentes overal ter wereld kelderen. In Duitsland en de VS daalde de 2-jaarsrente met 50 basispunten tot respectievelijk 2,41% en 3,75%, alvorens vannacht te herstellen tot 2,71% en 4,02%. Dat gaf vluchtmunten zoals de dollar (€1 = $1,0607) en de Zwitserse Frank (€1 = CHF 0,9855) vleugels. Terwijl de goudprijs 1% steeg tot 1916 dollar per ounce, daalde de bitcoin met 2,4% tot 24.520 dollar.
- Op de aandelenmarkten verloren de financials natuurlijk overal terrein. Credit Suisse trok ook de Amerikaanse grote bankaandelen uit sympathie mee in zijn zog. Citigroup (-1%) en Wells Fargo(+1,6%) schommelden net zoals Goldman Sachs (-3%) en Bank of America (-0,9%) fors. Het Financial Select Sector SPDR Fund moest de 2% winst van dinsdag opgeven, terwijl de regionale banken, gemeten aan de hand van de S&P Regional Banking ETF, 1% lager verloren.
- Ook de groeigevoelige sectoren zoals energie en industrialskleurden dieprood. Het zijn net die sectoren die de voorbije maanden aan kop lagen in de tabellen omdat het gevecht tegen de inflatie gewonnen zou worden, zonder de groeivooruitzichten te impacteren. Vandaag zien we dat die “long”-posities massaal en in sneltempo worden teruggedraaid.
- De olieprijzen daalden voor de derde dag op rij. Er ging gisteren 5% af, tot 73 dollar per vat, het laagste peil sinds december 2021. De hoop op een herstel van de Chinese vraag naar olie wordt immers in vraag getrokken en een scenario met een duidelijke daling van de wereldeconomie wint aan geloofwaardigheid. Andere grondstoffen zoals ijzererts verloren ook duidelijk waarde, omdat hefboomfondsen posities liquideerden.
- Vannacht verzekerde Credit Suisse zich van 50 miljard Zwitserse frank verse liquiditeiten, geleend bij de Zwitserse centrale bank. De toezichthouders volgen de ontwikkelingen van zeer nabij op en staan in nauw contact staan met de Zwitserse overheid 'om de financiële stabiliteit te verzekeren. Dat zou de markten vandaag wat moeten kalmeren, al zal de zoektocht naar andere “zwakke en kwetsbare banken” onverminderd doorgaan.
- De focus komt nu vooral te liggen bij de Europese Centrale Bank, die vandaag met een nieuw rentebesluit komt. Verwacht wordt dat ze de beleidsrente nog eens zal verhogen om de inflatie te bekampen. Wellicht zal ze ook de nadruk leggen op de stabiliteit van het financiële systeem en duidelijk maken dat ze indien nodig klaar staat om ten allen prijze een nieuwe financiële crisis te vermijden. Een volgend ankerpunt is dan de Amerikaanse Federal Reserve, die volgende woensdag haar rentebeleid scherp stelt en die voor een gelijkaardige evenwichtsoefening staat.
- Qua bedrijfsresultaten kijken we vandaag onder meer naar Dollar General, Fedex, Hello, Ke Holdings, Enel, Rheinmetall, Rubis, Verbund, Brederode, Fl Entertainment, Hyloris en Pharming.