ma. 17 mrt 2025

De Chinese startup Monica.im heeft vorige week een demo uitgebracht van hun Manus AI Agent, die beweert 's werelds eerste volledig autonome general-purpose AI-agent te zijn. De release wordt door sommigen gezien als een tweede 'DeepSeek-moment'. De lancering heeft veel aandacht gegenereerd op sociale media, vooral in China, en wordt gezien als een potentiële doorbraak in de adoptie van AI, vertelt KBC Assemt Management-analist Joris Franck.
Wat zijn AI-agenten?
AI-agenten richten zich op het uitvoeren van echte taken, in plaats van op het voeren van gesprekken en het geven van antwoorden. 'Autonome' AI-agenten bestonden al, maar alleen in beperkte domeinen - bijvoorbeeld handelsbots - maar de multi-agentarchitectuur van Manus vergroot het vermogen om complexe workflows te beheren door gespecialiseerde sub-agenten in te zetten voor verschillende taken, een functie die nog niet standaard is in de meeste autonome AI-systemen. Bovendien toont Manus echte "general-purpose" veelzijdigheid, waarbij hij moeiteloos onderzoekspapers genereert, marketingcampagnes ontwerpt of zelfs hele websites vanaf nul opbouwt.
In de demonstratievideo krijgt Manus een zip-bestand met cv's te zien. Manus rangschikt de kandidaten niet alleen; het leest elke cv, haalt er relevante vaardigheden uit, vergelijkt ze met trends op de arbeidsmarkt en presenteert een volledig geoptimaliseerde aannamebeslissing, compleet met een Excel-sheet die het zelf heeft gegenereerd. Manus is momenteel alleen op uitnodiging beschikbaar voor testers, met plannen om de modellen achter de agent later dit jaar open-source te maken.
Belangrijkste kenmerken van Manus:
- Autonome functionaliteit: Manus werkt zelfstandig en voert taken uit zoals reisplanning, voorraadanalyse, huisaankopen, zakelijke beslissingen, marktonderzoek, planning, cv-screening en zelfs het spelen van minigames.
- Multi-Agent Systeem: Manus gebruikt een multi-agent architectuur aangedreven door verschillende modellen, waardoor het in staat is om complexe workflows te beheren door het inzetten van gespecialiseerde sub-agenten voor verschillende taken. Een centrale "executor" agent coördineert inderdaad met gespecialiseerde sub-agenten.
- Cloud-gebaseerde werking: In tegenstelling tot andere AI-agents die een betrokkenheid van de gebruiker vereisen, voert Manus taken op de achtergrond uit op een virtuele rekenomgeving in de cloud, waarbij gebruikers na voltooiing worden geïnformeerd.
Bekijk meer over Manus.ai via deze video van hun eigen hand.
Wat wil dit zeggen?
Het lijkt erop dat we op een punt zijn gekomen waarop relatief onbekende laboratoria (zoals DeepSeek en Monica.im) agentic tools bouwen die (naar verluidt) op het hoogste niveau handelen. Terwijl de eerste iteraties van agents meer eenvoudige taken afhandelden die menselijke hulp nodig hadden, naderen we nu snel de volgende stap van meer autonome complexe workflows.
Jarenlang concentreerde het dominante AI-verhaal zich rond grote Amerikaanse technologiebedrijven - OpenAI, Google, Meta - die krachtigere versies van hun taalmodellen ontwikkelden. De aanname was dat degene die de meest geavanceerde chatbot bouwde de toekomst van AI zou bepalen. Manus verstoort die aanname. Na DeepSeek riskeert dit nog een (Chinese) klap te zijn voor het ecosysteem van Silicon Valley, besluit Joris.