wo. 13 apr 2022

Luxegroep LVMH boekte in het eerste kwartaal een 23% hogere omzet van 18 miljard euro. Daarmee ging de groep over de lat die door analisten op 17 miljard euro was gelegd. De sterke vraag naar producten van Louis Vuitton en Dior heeft de omzet van 's werelds grootste conglomeraat van luxegoederen een boost gegeven, waarmee het winstseizoen voor de sector werd ingeluid met een blijk van veerkracht ondanks geopolitieke spanningen, COVID-19-sluitingen in China en volatiele aandelenmarkten. Morgen komt Hermes met cijfers, dus qua voorzet kunnen deze omzetcijfers alvast tellen, vindt financieel-analist Tom Simonts.
Meer dan 25% groei in EU, VS en Japan
LVMH zag de omzet vorig kwartaal dus stijgen tot 18 miljard euro, waarmee het eerste kwartaal dik 29% hoger klom dan de 13,96 miljard euro die een jaar geleden werd geregistreerd. Het wisselkoerseffect buiten beschouwing gelaten, bedroeg de organische groei 23%, waarmee de analistenverwachting van 18% werd overtroffen. Ondanks de impact van nieuwe COVID-19-beperkingen in maart groeide Azië (excl. Japan) nog steeds, zij het met een bescheiden 8%. Europa, Japan en de VS groeiden alle met meer dan 25%.
- Wijnen & Gedistilleerde dranken: een interne groei van 2%, wat een achterstand op de rest van de onderneming inhoudt, ondanks de sterke groei van de Champagne-afdeling.
- Cognac & Gedistilleerde dranken: omzetdaling met 18% door de stijging van het aantal COVID-19-cases en lockdowns in China en de nog steeds zwaar getroffen bevoorradingsketens in de VS.
- Mode & Lederwaren: de autonome omzetgroei bedroeg 30%. Zowel Louis Vuitton & Christian Dior als veel van de kleinere merken boekten sterke cijfers.
- Parfums & Cosmetics: de organische groei bedroeg 17%. Parfums en make-up konden profiteren van de terugkeer naar het kantoor en de terugkeer naar het socializen.
- Horloges & Juwelen: de omzet groeide met 19%. Tiffany & Co groeide sterk, vooral in de VS. Ook andere merken groeiden sterk.
- Selective Retailing: de omzet dikte autonoom met 24% aan, dankzij een aanhoudende opleving, ook al is nog steeds een impact door de terugval van het internationale reisverkeer.
LVMH-aandeel volatiel op korte termijn?
Opnieuw een sterk kwartaal van een sterke onderneming. Maar ondanks de sterke resultaten zijn er volgens KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte twee mogelijke oorzaken die een verdere volatiliteit van de aandelenkoers op de korte termijn kunnen inluiden.
- Het consumentenvertrouwen in Europa. Nu de hoge inflatie pas onlangs in de winkelschappen is doorgedrongen, kunnen de portemonnees van de consument en bijgevolg ook de discretionaire uitgaven onder druk komen te staan. Men kan echter aanvoeren dat luxebedrijven hier relatief goed tegen beschermd zijn omdat hun klanten een kleiner deel van hun salaris in de kruidenierswinkel uitgeven en de impact niet zo erg zullen voelen als de gemiddelde burger, dus dit argument kan worden genegeerd.
- De Chinesemarkt. De situatie als gevolg van het nultolerantiebeleid van de regering ten aanzien van COVID-19 verandert snel. Grotere steden worden afgesloten, hetgeen niet alleen gevolgen heeft voor de plaatselijke vraag, maar ook voor de bereidheid van de bevolking om te reizen of naar buiten te gaan in het algemeen. De situatie is echter niet nieuw aangezien het land de laatste twee jaar te kampen heeft gehad met lokale pieken van het aantal gevallen van COVID-19. Voorheen hadden die geen noemenswaardige invloed op de vraag naar de goederen van LVMH. Dit lijkt dus ook ruis te zijn voor de aandelenkoers op de korte termijn, die de fundamentals niet schaadt.
KBC Asset Management over LVMH
In de luxesector blijft LVMH nog steeds de structurele winnaar, gezien zijn portefeuille van sterke merken, zijn best-in-class uitvoering, zijn diversificatie van divisies, zijn evenwichtige geografische spreiding en zijn sterke kasstroomgeneratie, vindt analist Bob Van Leemputte. De groep toonde een veerkrachtige groei in de mode- en lederwarenafdeling met hoge marges omdat de vraag naar de iconische merken zeer sterk blijft en presteerde beter dan sectorgenoten. Ondanks de tegenwind op korte termijn is de recente terugval van de aandelenkoers voor analist Bob Van Leemputte een koopkans. Geen impact op 750 euro koersdoel en “Kopen”-aanbeveling.
