vr. 30 dec 2022
Sipef is een in België gevestigde agro-industriële onderneming die zich bezighoudt met de productie van oliepalmproducten, waaronder verse vruchtentrossen (FFB), ruwe palmolie (CPO), palmpitten (PK) en ruwe palmpitolie (CPKO), alle gebruikt voor de productie van levensmiddelen en als biobrandstof.
De groep heeft meer dan 84.000 eigen beplante hectaren in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea, die meer dan 300.000 ton ruwe palmolie per jaar produceren. De palmolieproducten zijn goed voor meer dan 90% van de verkoop en meer dan 95% van de brutowinst van de groep. Naast palmolie, produceert SIPEF bananen in Ivoorkust en heeft het ook enkele oude rubberactiviteiten. Deze laatste worden gestaag omgezet in palmolieplantages. Er zijn nog enkele nicheactiviteiten: telen van thee, ananas- en lotusbloemen en bladeren.
Volgens haar website telt SIPEF 21.000 werknemers waarvan 20 op het hoofdkantoor in Schoten.
Duurzaamheid
Vandaag komt de productie van palmolie nog steeds negatief in het nieuws omdat het vaak in verband wordt gebracht met ontbossing. Volgens KBC Securities-analist Michiel Declercq gaat dit niet op voor SIPEF, dat er een ‘zero-ontbossing’-beleid op nahoudt en vele plantages bezit die voor 100% aan de RSPO-normen voldoen. RSPO staat voor Roundtable on Sustainable Palm Oil, een organisatie die de productie en het gebruik van duurzame palmolie wil bevorderen.
Bijna 70% van de SIPEF-plantages zijn RSPO-gecertificeerd. Dat aantal zou moeten groeien tot 100% tegen 2026. Dat is ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 18,9%.
Voedselretailers en -fabrikanten verschuiven naar volledig duurzame (RSPO-gecertificeerde) en traceerbare palmolie. Michiel Declercq meent dat SIPEF hierin een leidersrol speelt en dus volop kan profiteren van de shift naar meer duurzaamheid.
Palmolieprijzen
De inkomsten van SIPEF hangen logischerwijs af van de prijs van palmolie. In maart van dit jaar, na de Russische inval in Oekraïne, bereikte de CIF Rotterdam-prijs (de dagelijkse prijs voor ruwe palmolie) een historisch hoogtepunt van bijna 2000 dollar per ton. Oekraïne was goed voor 76% van de wereldwijde export van zonnebloemolie, een concurrent van palmolie.
Hoewel de prijzen zich nu hebben gestabiliseerd rond 1.000 dolllar per ton, blijven ze hoog en ruim boven het historisch tienjaargemiddelde van ongeveer 820 dollar per ton.
Biodiesel in Indonesië
Indonesië is de grootste producent van palmolie. Sinds eind 2020 heeft de Indonesische regering de uitvoerbelastingen en -heffingen op palmolie verhoogd om haar biodieselprogramma te financieren. Dat programma bestaat erin diesel te produceren waarin 30 à 40% palmolie zit, zodat die diesel ‘milieuvriendelijker’ wordt. Maar hoge palmolieprijzen zorgen ervoor dat het biodieselprogramma onbetaalbaar wordt. Om dat op te vangen, past de Indonesische regering regelmatig de belastingen op palmolie aan. Met gevolgen voor de winstgevendheid van SIPEF…
Door de oorlog in Oekraïne was er zelfs tijdelijk een exportverbod voor palmolie, waardoor de voorraden toenamen zodat de prijs zakte. De afgelopen maanden lijkt de situatie zich te hebben gestabiliseerd nu de uitvoerheffingen en -belastingen periodiek worden herzien, meent Michiel Declercq.
Hoewel de belastingen de winstgeneratie van SIPEF in Indonesië onder druk zet, blijft de groep ten volle profiteren van de hogere prijzen voor palmolie dankzij haar plantages in Papoea-Nieuw-Guinea (goed voor ongeveer 30% van de palmolieproductie).
Op naar een positieve cashbalans
Sipef is goed op weg naar een recordresultaat in 2022, met een nettowinst die meer dan 100 miljoen dollar zou moeten bedragen. Het recordresultaat is enerzijds uiteraard gedreven door recordpalmolieprijzen, waarbij SIPEF op het eind van het 3de kwartaal al 88% van de verwachte palmolieproductie had verkocht
Anderzijds blijft de productie van SIPEF stijgen. De groep gaat uit van een productiegroei van ongeveer 4% in 2022. De sterke resultaten in 2021-2022 hebben ook bijgedragen tot de vermindering van de nettoschuld. Die is de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd, zodat de groep nu evolueert naar een positieve netto financiële positie.
Bijkomend blijft SIPEF een ‘best-in-class’-palmolieproducent, met enkele van de jongste en best renderende plantages binnen de sector, meent Michiel Declercq.
KBC Securities over SIPEF
In de eerst helft van 2022 profiteerde SIPEF van de hoge CPO-prijzen, wat resulteerde in een nettowinst van 67,2 miljoen euro. Voor het volledige jaar verwacht SIPEF een recurrente nettowinst van meer dan 100 miljoen euro. Aangezien de CPO-prijzen in ook in de tweede helft van 2022 hoog zijn gebleven, denkt Michiel Declercq dat die prognose realistisch is. Zelf denkt hij eerder aan een nettowinst van ongeveer 110 miljoen dollar.
Samen met de sterke winst in 2021 (82 miljoen dollar), verlaagde SIPEF al aanzienlijk haar nettoschuldpositie van 150 miljoen dollar eind 2020 naar een verwachte vlakke nettoschuldpositie tegen eind dit jaar. Dat zal het mogelijk maken de aandeelhoudersvergoeding te verhogen, iets wat volgens Michiel Declercq een trigger kan zijn voor de aandelenkoersen.
Hij houdt er voor SIPEF een ‘Kopen’-advies op na met een koersdoel van 66 euro. Aan de huidige koers van 58,70 euro is dat goed voor een opwaarts potentieel van ongeveer 11%.