do. 29 dec 2022

Het Belgische Greenyard is Europees marktleider op het gebied van diepgevroren en ingebliktegroenten en fruit. Het bezet respectievelijk de 2e en 4e plaats op deze markten. Op het gebied van ‘vers’ is Greenyard wereldwijd een toonaangevende geïntegreerde leverancier van verse groenten en fruit.
Drie divisies
- Greenyard Fresh: wereldwijde marktleider en leverancier van verse groenten en fruit, bloemen en planten en de flexibele logistiek van versproducten.
- Greenyard Frozen: pionier en marktleider die een breed scala aan vers geoogste groenten en fruit tot verse diepvriesproducten verwerkt.
- Greenyard Prepared: verwerkt vers geoogste groenten en fruit en levert kant-en-klare voedselproducten, zoals soepen, sauzen, dips en pastagerechten.
Greenyard blikt vooruit
Na een besmette Hongaarse fabriek met de listeriabacterie in 2018 (die ondertussen werd verkocht) en een hoge schuldenlast, diende Greenyard de tering naar de nering te zetten. Verschillende fabrieken werden verkocht en tientallen banen verdwenen. Dankzij een stevig transformatieplan werd een grote kapitaalverhoging net vermeden.
Nu de turnaround achter de rug is, heeft Geenyard de ambitie om te profiteren van de trends naar gezonde, weinig bewerkte, plantaardige voeding. Dat is een snelgroeiende markt met een enorm potentieel. Het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver plant om de investeringen in innovatie en technologie op te voeren, daarbij gebruikmakend van de data uit hun waardeketen.
Voor de komende jaren mikt Greenyard op verdere groei door een bredere productportfolio van plantaardige producten in combinatie met digitale diensten. De ICR's (Integrated Customer Relationship) zorgen ervoor dat klanten (vb grote retailers) ten alle tijden kunnen opvolgen hoe het staat met de beschikbaarheid en de levering van producten.
Op langere termijn denkt Greenyard dat het niveau en de snelheid van de groei afhankelijk zal zijn van de macro-economische en politieke ontwikkelingen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren aan marktaandeel gewonnen. Het hoop dat duidelijke voordelen van haar bedrijfsmodel als katalysator zullen werken voor een versnelde groei.
KBC Securities over Greenyard
Tijdens de Capital Markets Day in december 2021 toonde Greenyard de ambitie om de omzet te verhogen tot 5 miljard euro in boekjaar 24/25, wat een CAGR (Een samengesteld jaarlijks groeipercentage) van 5% betekent. De aangepaste EBITDA zou oplopen tot 200 à 210 miljoen euro, meldt KBC Securities-analist Guy Sips.
Nu met hoge inflatie, leveringsonderbrekingen en droogteperiodes benadrukt Greenyard dat deze timing onzeker is. Dat is volgens Guy Sips niet onlogisch. Te meer omdat het ‘booster’-voordeel van de coronapandemie afneemt.
Bij ‘Fresh’ zag Greenyard de consumptie van verse producten de afgelopen maanden sterk dalen (met 10%). Toch is de consumptie nog steeds hoger dan voor de COVID-19-uitbraak. De belangstelling voor biologische premiumproducten neemt af, nu het leven weer normaal verloopt. In het ‘Frozen’-segment stegen de volumes met 5,4%.
Het bedrijf werd geconfronteerd met, naar eigen zeggen, de moeilijkste omstandigheden in decennia. Zo moest het het hoofd bieden aan lagere marktvolumes, hoge inflatie en hogere energie, transport- en arbeidskosten. Die feiten wogen zwaar op de winstgevendheid van de hele sector. Toch kwam Greenyard zijn beloften na.
De nettoschuld aan het eind van de eerste helft van het jaar daalde tot 328,4 miljoen miljoen van 338,1 miljoen euro voor de vergelijkbare periode van vorig jaar. Het management houdt de mogelijkheid van een dividend vanaf boekjaar 22/23 in beraad.
Dat alles verleidt Guy Sips tot het geven van een ‘Opbouwen’-advies met als koersdoel 11,50 euro. Greenyard noteert momenteel tegen een koers van 6,39 euro (-2,44%), zowaar een opwaarts potentieel van meer dan 80%.
Let op: het koersdoel is intussen gewijzigd, zie hier.
Leuk weetje: bij redding van Greenyard legden zakenman Marc Coucke en zijn partner Joris Ide samen 50 miljoen euro op tafel. Ze kregen daarvoor een pak nieuwe aandelen tegen 7 euro per stuk. Beleggers kunnen momenteel dus net iets goedkoper instappen.
