vr. 16 dec 2022
KBC Securities verlaagt advies voor DEME van 'Kopen' naar 'Opbouwen'

Het aandeel van baggergroep DEME steeg met 16% sinds het los van bouwgroep CFE naar de beurs is gebracht op 30 juni 2022. Bijgevolg meent KBC Securities-analist Olivier Vandewoude dat het aandeel redelijk gewaardeerd is. Aangezien de pijplijn voor offshorewindenergie sterk blijft, mogen beleggers verwachten dat het goede momentum rond het aandeel zal aanhouden. Ook zal het aandeel positief blijven reageren op nieuws over nieuwe projecten.
2023 wordt (alweer) een belangrijk jaar
Dat heeft alles te maken met de start van de eerste offshorewindprojecten in de VS. Beleggers kijken uit naar de marge op deze projecten, aangezien het de eerste keer is dat DEME de oceaan oversteekt met zijn installatieschepen. DEME zal dus te maken krijgen met de logistieke uitdagingen als gevolg van de Jones Act. Die stelt dat het voor buitenlandse ondernemers verboden is om het directe vervoer van goederen (of baggeren) en passagiers tussen Amerikaanse havens aan te bieden en voor dat doel schepen aan te bieden of te huren die in het buitenland zijn gebouwd of vernieuwd. Olivier Vandewoude blijft daarom liever een beetje voorzichtiger met betrekking tot de margeontwikkeling van de hele groep in 2023.
Maar Olivier Vandewoude verwacht ook dat het momentum sterk blijft. Terwijl DEME redelijk gewaardeerd wordt aan de huidige niveaus (met een beperkte upside als het aankomt op financiële prestaties op middellange termijn), verwacht KBC Securities dat het positieve momentum rond het aandeel zal aanhouden. De belangrijkste reden is de grote aanbestedingspijplijn voor offshorewindenergie.
Onlangs profiteerde het aandeel bijvoorbeeld van het binnenhalen van het kabelinstallatiecontract voor Norfolk Vanguard Wind Farm en de funderingsinstallatie voor Moray West in Schotland. Hoewel beide contracten klein van omvang waren, zo’n 50 à 150 miljoen euro met uitvoering die meestal over twee jaar wordt gespreid, steeg het aandeel toch. En dat ondanks de beperkte impact op de omzetverwachtingen.
Koersdoel bereikt
Vanuit een fundamenteel perspectief blijft DEME redelijk gewaardeerd op de huidige niveaus. Voor boekjaar 2022 verwacht KBC Securities een netto-omzetgroei met 6,5% tot 2,67 miljard euro, terwijl de bedrijfskasstroom (EBITDA) ongeveer gelijk moet blijven op 464 miljoen euro. In 2023 moet de omzetgroei op ongeveer 9% uitkomen tot 2,91 miljard euro, aan een stabiele EBITDA-marge van 17,3%.
Adviesverlaging bij stabiel koersdoel
Als marktleider bevindt DEME zich immers nog steeds in een uitstekende positie om te profiteren van het grote groeimomentum van offshorewindenergie. Haar beide kernmarkten blijven zeer concurrerend, terwijl een wereldwijd tekort aan offshorewindturbine-installatiecapaciteit en een verbeterde dynamiek op de baggermarkt de marges op middellange termijn moeten ondersteunen. Wel kunnen inflatiedruk en problemen met de toeleveringsketen de resultaten in 2022 tijdelijk beïnvloeden.
Dat proces zou dus bijna achter de rug moeten zijn, zodat 2023 en 2024 de langverwachte jaren zijn waar offshorewind echt van de grond zal komen. Het orderboek staat op recordhoogte en DEME bereidt haar vloot voor op de komende drukke periode. De waardering is gebaseerd op het gemiddelde van een DCF-model en een EV/EBITDA waardering.
Op basis van dat alles blijft het koersdoel vandaag ongewijzigd op 123 euro per aandeel, maar zakt het advies wel van “Kopen” naar “Opbouwen”. Het aandeel noteert momenteel aan een koers van 121,5 euro (-3,85%).
