di. 1 okt 2024
Het beurssentiment was de voorbije maanden zeer negatief voor Chinese aandelen. En daar waren redenen voor. Maar het tij is misschien wel aan het keren, zegt KBC Securities-analist Tom Noyens.
Achterdochtige overheid
De Chinese overheid bekeek grote private bedrijven alsmaar argwanender en legde ze meer restricties op. Daarnaast verzuurden de relaties tussen China en Amerika/Europa met hogere tarieven maar vooral ook harde (bijna oorlogs-) taal tot gevolg. En om het nog erger te maken kreeg de Chinese economie een stevige verkoudheid te pakken met een dieptepunt in het Chinese consumentenvertrouwen.
Tom Noyens ziet echter de eerste tekenen van hoop aan de horizon. Nadat de plenaire sessie van de Communistische Partij in juli niet veel om handen had, erkende de overheid recent toch de slechte economische toestand van het land en wil/durft maatregelen nemen.
Economen zijn het erover eens dat de laatste maatregelen hoopvol zijn, maar ze zijn zeker nog niet voldoende om het sentiment en de economische malaise om te laten slaan. Verwacht wordt dat er stapsgewijs nog meer maatregelen zullen genomen moeten worden.
Vrees op overheidsinmenging afgenomen
Dat betekent ook dat Tom op dit moment nog niet te veel kan sleutelen aan hogere winst- of omzetcijfers voor de komende jaren. Daarvoor is het nog te pril en te onduidelijk wat de gevolgen van de maatregelen zullen zijn.
Wat Tom nu wel durft aan te passen in zijn modellen is een vermindering van de waarderingskorting ten opzichte van Chinese aandelen. Hij verwacht namelijk dat het risico op overheidsinmenging nu drastisch is afgenomen. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat de Chinese overheid opnieuw bijkomende maatregelen zou opleggen aan te grote bedrijven, maar het risico is volgens Tom wel gevoelig verlaagd, nu er meer nadruk is op een reanimatie van de economie.
Daarnaast ziet hij ook een indirect gevolg dat beleggers (zowel Chinese als Westerse) een positievere blik krijgen op Chinese namen. Hiervoor werden de bedrijven bijna gezien als 'oninvesteerbaar', maar dat sentiment kan snel veranderen.
Politieke korting blijf behouden
Is het risico nu volledig weg? Nee, volgens Tom is er nog steeds een hogere korting noodzakelijk ten opzichte van Westerse bedrijven die minder (geo)politiek risico dragen. Tom heeft in zijn modellen nog steeds een aanzienlijke korting staan, maar hij schroeft ze dus terug. Ook na de recente rally vindt hij dat er nog steeds marge zit op deze Chinese namen na de vele magere jaren.
Tom verhoogt het koersdoel voor e-commercegigant Alibaba van 105 naar 125 dollar. De Tencent-grootaandeelhouder Prosus gaat van 41 naar 46 euro en het koersdoel voor de WeChat-eigenaar Tencent is niet langer 59 maar wel 66 dollar. De drie bedrijven blijven de ‘Kopen’-aanbeveling behouden.
Koersverloop Alibaba (geel) vs BEL20 (paars) en World Index (groen) (bron: Refinitiv)
Koersverloop Prosus (rood) vs BEL20 (paars) en World Index (groen) (bron: Refinitiv)
Koersverloop Tencent (blauw) vs BEL20 (paars) en World Index (groen) (bron: Refinitiv)