ma. 17 mrt 2025

Berkshire Hathaway heeft zijn belangen in verschillende Japanse conglomeraten en handelsbedrijven verhoogd, meldt KBC Securities-analist Benjamin Wolff, die aangeeft dat Warren Buffett zijn voorliefde voor Japanse aandelen in februari al aankondigde.
Berkshire Hathaway?
Berkshire Hathaway is een gediversifieerd conglomeraat onder leiding van Warren Buffett en zijn adjuncten (Greg Abel, Ajit Jain). Buffett wordt door velen beschouwd als de beste belegger aller tijden omwille van zijn uitzonderlijk hoge beursrendementen. Zelf heeft hij meer dan 35% van de aandelen van Berkshire in handen. Indien je in Berkshire investeert, investeer je indirect in zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven.
Berkshire is actief over de verschillende sectoren heen, waarbij de investeringsfocus ligt op defensievere sectoren zoals financials, energieproductie en defensieve/niet-cyclische consumenten-goederen. Dat verklaart waarom de financiële resultaten van Berkshire Hathaway als graadmeter van de Amerikaanse economie worden gezien.
Berkshire verhoogt belangen in Japanse bedrijven
Buffett kondigde in februari al zijn voorliefde voor Japanse aandelen aan. Nu voegt hij daad bij woord en verhoogt hij zijn belangen in verschillende Japanse conglomeraten en handelsbedrijven. Buffett nam zijn eerste posities in Japan ongeveer 5 jaar geleden.
Het belang in Marubeni (conglomeraat) werd opgetrokken van 8,3% naar 9,3%. Het belang in Iotchu (conglomeraat) werd opgetrokken van 7,5% naar 8,5%. Het belang in Mitsubishi (conglomeraat) werd opgetrokken van 8,3% naar 9,7%. Het belang in Sumitomo (handelsbedrijf) werd opgetrokken van 8,2% naar 9,3%. Het belang in Mitsui & Co (handelsbedrijf) werd opgetrokken van 8,1% naar 9,8%.

KBC Securities over BerkshireHathaway
Benjamin Wolff merkt op dat uit deze berichtgeving weinig nieuwe of bruikbare informatie kan worden gehaald. Buffett had al aangegeven dat hij op termijn meer zou investeren in zijn Japanse holdings. Wat Benjamin opvallend vindt, is dat hij momenteel Japan boven Amerika verkiest. In zijn thuisland is hij namelijk een netto-verkoper van aandelen.
Benjamin trekt het koersdoel op van 470 naar 500 dollar en blijft bij de ‘Houden’-aanbeveling omdat Berkshire een vaste en stabiele waarde is in iedere portefeuille. Benjamin geeft geen ‘Kopen’-aanbeveling omdat de koersboekwaarde al sterk is opgelopen.
