di. 17 mrt 2020

KBC Economics, onder leiding van Jan Van Hove, verlaagde de vooruitzichten voor de economische groei omdat de coronacrisis een tijdelijke, maar sterke economische terugval zal veroorzaken in 2020. De analisten verwachten een geleidelijk herstel eind 2020 en in 2021, terwijl de vooruitzichten voor de wereldeconomie op lange termijn behouden blijven.
Het covid19-virus heeft een ongeziene maatschappelijke impact op de ganse wereld. Gezondheidszorg is momenteel de absolute prioriteit. Tegelijk twijfelt niemand nog aan de enorme economische impact van deze coronacrisis. De berekening van deze impact is geen sinecure wegens de complexiteit en voortdurende veranderingen in de verspreiding van het virus en in de beleidsreacties om de crisis aan te pakken en te verzachten. Elke analyse heeft dan ook een behoorlijke graad van onzekerheid. De boodschap is echter eenduidig: we zijn beland in een wereldwijde recessie, de aanzienlijke budgettaire en monetaire stimulus zelfs in acht genomen.
Impact in alle Europese landen
Het team van Jan Van Hove verwacht een gesynchroniseerde terugval in economische groei in alle Europese landen, in de veronderstelling dat de virusverspreiding zich overal aan sneltempo zal voortzetten. De omvang van de terugval per land is afhankelijk van een aantal factoren. De analisten houden rekening met het belang van toerisme, de integratie van landen in Europese en wereldwijde productieketens, de beschikbaarheid en kwaliteit van de medische dienstverlening en de beschikbare budgettaire ruimte om de economische impact te verzachten.
De logistieke uitdagingen door de sluiting van grenzen en onderbrekingen in transportkanalen wegen bijkomend op de groeivooruitzichten. Tot slot daalt in alle Europese landen de binnenlandse consumptie drastisch, enerzijds door de quarantainemaatregelen en anderzijds door een terugval in het consumentenvertrouwen. De coronacrisis treft dus zowel de vraag- als aanbodzijde van de economie.
Aandelenmarkten
De coronacrisis laat ook sporen na op de markten. Om te beginnen stijgen de kredietrisicopremies voor bedrijven en landen. Sinds de vorige crisis klonk dankzij lage volatiliteit en een uiterst soepel monetair beleid het motto “a rising tide lifts all boats”. Die periode ligt achter ons. Bedrijven en overheden zullen opnieuw beoordeeld worden op hun economische merite/balans. Hetzelfde geldt voor aandelenkoersen. Op dit ogenblik blijft de algemene volatiliteit te groot.
Rentemarkten
De centrale bankiers hebben al hun duit in het zakje gedaan, vooral in de VS. De beleidsrentes zullen de volgende twee jaren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan rond de huidige niveaus blijven. De analisten staan nog steeds weigerachtig tegenover nog dieper negatieve Europese beleidsrentes, omdat ze weinig bijkomende steun bieden aan de Europese economie en aanzienlijke neveneffecten genereren. De volgende stap van het monetair beleid moet er volgens het team van Jan Van Hove komen in coördinatie met budgettaire steun uit de overheidsfinanciën, die omvangrijk moet zijn, maar wel selectief omwille van de al hoge schuldgraden.
Het lange eind van de Europese en Amerikaanse rentecurves zakt niet eindeloos meer verder. In de huidige paniekmodus is cash koning en worden zowel obligaties als aandelen verkocht. Of is de stijging van de rente al een weerspiegeling van een kredietrisicopremie in zelfs Duitse en Amerikaanse overheidsobligaties. De Duitse (-0.40%) en Amerikaanse (0.80%) 10-jaarsrentes noteren op vandaag 50 basispunten hoger dan de dieptepunten van begin maart. Vanuit technisch oogpunt bevindt de Duitse rente zich opnieuw in de handelsband van de tweede jaarhelft van vorig jaar (-0.74% tot -0.20%). De Amerikaanse 10-jaarsrente is de breuk beneden het vorige absolute dieptepunt (1.3%; 2016) nog niet te boven gekomen. Gegeven de drastische stappen van de Fed en de sombere economische vooruitzichten in de VS zal dat dit jaar waarschijnlijk ook niet meer gebeuren.
Wisselmarkten
Op de wisselmarkt werken twee tegenstrijdige krachten op de dollar. Enerzijds verloor de greenback gigantisch veel rentevoordeel tegenover andere grote munten, inclusief de euro. Anderzijds blijft de liquiditeit van de dollarmarkt een aantrekkingskracht voor investeerders in tijden van stress. Beide factoren verklaren de huidige weerbaarheid van het muntpaar EUR/USD. Omdat de risico’s voor de Amerikaanse economie groter zijn dan die in de eurozone, behoudt het analistenteam van Jan Van Hove de verwachting dat de dollar in 2020 verder zal verzwakken (richting €1 = $1,16) tegen het derde kwartaal van 2020.

