ma. 8 mrt 2021

Inventiva publiceerde eind vorige week resultaten, maar had in een toelichting bij de cijfers een extraatje in petto. Het Franse biotechbedrijf overweegt voor de klinische ontwikkeling van zijn middel Lanifibranor immers uitbreiding naar cirrose en combinatietherapieën en gaat daarvoor op zoek naar financieringsbronnen. Tegen die achtergrond verlaagt KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse het koersdoel van 28 naar 25 euro bij een onveranderd “Kopen”-advies.
Huidige plannen met Lanifibranor
Tijdens de toelichting bij de jongste resultaten verschafte Inventiva inzicht in de toekomstplannen voor Lanifibranor. De NATIV3-studie in fase III blijft een centrale plaats innemen in het ontwikkelingstraject van Lanifibranor, en voor het eerst gaf het bedrijf ook een indicatie van de timing voor belangrijke mijlpalen: zo staat een eerste inschrijving van patiënten in het derde kwartaal van 2021 gepland (laatste patiënt / laatste bezoek in de eerste helft van 2024) en tussentijdse toplineresultaten zullen in de tweede helft van 2024 gerapporteerd worden.
Nieuwe plannen
Naast de fase III-studie in F2/F3 NASH-patiënten (niet-alcoholische leverontsteking), zijn er drie afzonderlijke gebieden die momenteel worden onderzocht en waarop Lanifibranor een impact zou kunnen hebben.
- Het eerste is de lopende studie aan de Universiteit van Florida die het middel onderzoekt bij T2DM patiënten met NAFLD of niet-alcoholische leververvetting. De studie heeft enige vertraging opgelopen door de Covid-19-pandemie en zal nu in de tweede helft van 2022 worden afgerond. De behandelingsperiode is vastgesteld op 24 weken met eindpunten zoals levervetgehalte, intrahepatische triglyceride, een reeks metabole bloedparameters en biomarkers beeldvorming.
- Tweede en derde aandachtsgebieden zijn NASH F4 gecompenseerde cirrose en combinatietherapiebenaderingen. Voor Lanifibranor zijn verschillende stukjes data verzameld die wijzen op een mogelijk effect bij gecompenseerde cirrose. Op het gebied van combinatietherapie zinspeelde Inventiva op mogelijke combinaties met GLP1-agonisten, SGLT-2-remmers en ACC-remmers, waarbij het interne preklinische data toonde van de combinatie Lanifibranor + firsocostat, Gilead's ACCi. Inventiva benadrukte verder dat het klinische inspanningen voorziet in de F4- en combinatieomgeving, met opties die momenteel worden herzien.
De visie van KBC Securities
Met een cashpositie van 113 miljoen euro eind 2020 heeft Inventiva naar eigen zeggen nog voldoende financiële ademruimte tot het vierde kwartaal van 2022. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de plannen voor de bredere klinische ontwikkeling van Lanifibranor naar F4 en combinatietherapieën op relatief korte termijn, zodat de huidige kaspositie niet voldoende zal zijn om een eerste uitdraai van de NATIV3-studie te overbruggen.
Het bedrijf blijft daarom herhalen dat het alle financieringsopties openhoudt, waaronder globale/regionale uitlicentiering van Lanifibranor, uitlicentiering van Odiparcil of creatievere constructies zoals royaltydeals of het aangaan van schulden. Midden november liet Inventiva weten dat het de activiteiten met betrekking tot Odiparcil tijdelijk wou opschorten. De fase I/II SAFE-KIDDS-studie en de IMPROVES-uitbreidingsstudie zullen dan ook niet langer in de eerste jaarhelft worden opgestart, zoals eerder werd verwacht. Analist Lenny Van Steenhuyse suggereerde toen dat Inventiva actief op zoek gaat naar potentiële partners voor Odiparcil, meer bepaald bedrijven die zich richten op zeldzame ziekten en/of ERT-producten op de markt brengen.
Gezien het feit dat het bedrijf duidelijk bereid is om de ontwikkeling van Lanifibranor uit te breiden, terwijl de behoefte aan aanvullende financiering nodig is, denkt KBCS dat het management er alle vertrouwen in heeft dat het op middellange termijn fondsen kan aantrekken. Inventiva blijft erbij dat de huidige cashpositie volstaat om de fase III studies op te starten en neemt de tijd om alle strategische opties te overwegen.
Bijgevolg blijft analist Lenny Van Steenhuyse verwachten dat het bedrijf in 2021 toegang zal krijgen tot (niet-verwaterende) financiering, terwijl een iets later dan verwachte commerciële lancering (2025 in plaats van 2024) en bijkomende kosten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) ervoor zorgt dat het koersdoel bij KBCS wordt verlaagd van 28 naar 25 euro per aandeel. Het advies blijft “Kopen”. KBC blijft Lanifibranor beschouwen als een eersteklas actief met relatief minder risico’s bij de start in fase III in vergelijking met NASH-spelers.