do. 5 jan 2023
De Franse biotechgroep Inventiva kondigde vandaag verschillende wijzigingen aan in het klinische ontwikkelingstraject voor zijn belangrijkste middel, lanifibranor. Dat wordt ingezet tegen de leverziekte NASH. Inventiva streeft nu naar een voorwaardelijke goedkeuring via een histologisch surrogaat eindpuntonderzoek in NASH, gevolgd door een klinisch eindpuntonderzoek in NASH met gecompenseerde cirrose voor volledige goedkeuring. Duidelijk, toch? Iets makkelijker gezegd: de weg naar voorwaardelijke goedkeuring blijft ongewijzigd en dus ook het koersdoel 16 euro en het ‘Houden’-advies, meldt KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche.
Strategische bijsturing
Na overleg met de Amerikaanse regulator FDA bracht Inventiva verschillende wijzigingen aan aan het geplande klinische ontwikkelingstraject van lanifibranor in niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). In totaal verminderen zo het aantal biopsies per patiënt, verkort de totale studieduur, krijgen alle patiënten (incl. placebo) toegang tot een behandeling met lanifibranor op termijn én mogelijk wordt de patiëntenpool uitgebreid met NASH-patiënten met gecompenseerde cirrose.
Niet 7, maar wel 3 jaar
Het nieuws is positief, omdat Inventiva de periode tot volledige goedkeuring voor lanifibranor significant kan verkorten. Het stapt immers af van de 7-jarige NATiV3 Deel 2-studie door te focussen op de zwaardere cirrose patiëntenpopulatie. Dat kan voor lanifibranor een voordeel opleveren in een kortere periode van 3 jaar, maar nietttemin blijft de timing voor een (eventuele) commercialisatie van lanifibranor ongewijzigd.
De studie met 950 patiënten duurt namelijk 72 weken en blijft het belangrijkste datapunt voor de indiening van een aanvraag voor een nieuw geneesmiddel. Aangezien het eerste bezoek van de laatste patiënt tegen het einde van 2023 verwacht wordt, hoopt Jeroen Van den Bossche dat de studiegegevens rond 2025 beschikbaar zullen zijn. Dat moet een voorwaardelijke marktgoedkeuring en lancering in 2026 mogelijk maken.
Details over het nieuwe traject
- De lopende NATiV3 Deel 1-studie in niet-cirrotische NASH met F2/F3 fibrose wordt zoals gepland voortgezet om de noodzakelijke gegevens op te leveren voor de indiening van een aanvraag om een nieuw geneesmiddel met versnelde goedkeuring op de markt te mogen brengen (NDA, oftewel New Drug Application) op basis van surrogaat-eindpunten (leverbiopsie). De recrutering blijft op schema met het eerste bezoek van de laatste patiënt verwacht in het najaar van 2023.
- Daarnaast zal een bijkomend verkennend cohort van niet-geselecteerde NASH-patiënten met fibrose aan de studie worden toegevoegd om extra resultaten te genereren om op die manier bij te dragen aan de reglementaire veiligheidsdatabase.
- Patiënten van zowel het surrogaat eindpuntonderzoek als het verkennende cohort kunnen vervolgens ook verder worden opgevolgd in de actieve behandelingsuitbreiding die nog eens 48 weken zal duren. Dat moet alle patiënten, inclusief diegenen die in eerste instantie een placebo toegediend kregen, toegang kunnen geven tot lanifibranor.
- De oorspronkelijk geplande NATiV3 Deel 2-studie in NASH patiënten met F2/F3 fibrose wordt vervangen door een nieuwe bevestigende fase III-studie in NASH-patiënten met gecompenseerde cirrose. Die nieuwe studie zal “gebeurtenisgestuurd” zijn, op basis van klinische (in plaats van histologische) eindpunten, maar vereist geen verdere biopsieën
Cash en partners
Jeroen Van den Bossche voorziet geen materiële veranderingen in de cash burn tot op het moment dat er duidelijkheid is over de resultaten van de studie. Na de eerste geldinjectie van 25 miljoen euro door de Europese Investeringsbank in december 2022, lijkt het bedrijf met zijn huidige kaspositienog verder te kunnen werken tot en met het vierde kwartaal van 2023. Erg lang is dat niet.
En in dat kader herhalen we het tegenvallende nieuws voor Inventiva enkele maanden geleden. Toen zette Abbvie namelijk de ontwikkeling van Cedirogant (ABBV-157) stop wegens toxicologische bezwaren. Hoewel dat niets verandert aan de huidige kassituatie, sluit die stopzetting toekomstige mijlpaalbetalingen of royalty's naar Inventiva uit.
Een tegenvaller, zonder meer, omdat het Abbvie-programma het risicoprofiel van Inventiva positief beïnvloedde. Jeroen Van den Bossche vond de potentiële waarde van Cedirogant, als een Humira-in-een-pil, al voldoende om de huidige waardering van Inventiva te rechtvaardigen. Maar vandaag speelt dat geen rol meer, omdat de waarde uit het waarde uit het som-der-delen model werd verwijderd.
KBC Securities over Inventiva
Jeroen Van den Bossche denkt dat Lanifibranor op schema zit om een blockbuster te worden, tenminste indien het zijn indrukwekkende fase II-resultaten kan bevestigen in verder onderzoek. Maar op basis van de koersevolutie maken beleggers zich al een tijdje duidelijk zorgen. De lange ontwikkelingsduur en de hoge kosten voor de uitvoering van de fase III-studie zonder partner wegen zwaar op Inventiva als klein biotechbedrijf, dat met het vertrek van Abbvie zonder strategische partner is gevallen.
Wel is er goed nieuws te melden over de slaagkans van nieuwe medicijnkandidaten in het NASH-veld: na meerdere tegenvallers in recente jaren toonde een recente studie van het middel resmetirom (Madrigal Pharma) wel positieve resultaten aan, wat de hoop en de appetijt van investeerders terug kan doen opleven voor medicijnkandidaten in NASH. Specifiek voor de investeringscasus van Inventiva zal het komende jaar ook een fase 2 studie van Lanifibranor als combinatietherapie in Type 2 Diabetes worden afgewerkt, wat ook een belangrijke mijlsteen voor het bedrijf kan worden.
Het Inventiva-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 4,85 euro (+1,5%). Dat geeft een opwaarts potentieel van ongeveer 234%.