vr. 22 jan 2021

Met Pat Gelsinger zal er vanaf februari voor het eerst sinds lange tijd opnieuw een chip-ingenieur/ontwerper aan het hoofd van Intel staan. Vorige CEO's hadden immers eerder een operationele (Krzanich) en financiële achtergrond (huidig CEO Swan). Bovendien is de nieuwe CEO een oudgediende die de eerste 30 jaar van zijn carrière bij het bedrijf doorbracht vooraleer uit te wijken naar EMC/Dell en vervolgens VMWare. KBC Asset Management-analist Stijn Plessers buigt zich over de uitdagingen waar de nieuwe CEO voor staat.
Uitdagingen
De voornaamste opdracht van de nieuwe CEO is de innovatiecultuur en het technologische leiderschap te herstellen. Onder het warme deken van een quasi-monopoliepositie op de markt voor pc's en serverchips heeft Intel dit immers kwijtgespeeld. Een quote uit de eerste call met het personeel illustreert alvast dat hij de opdracht begrepen heeft: 'We have to deliver better products to the PC ecosystem than any possible thing that a lifestyle company in Cupertino makes… We have to be that good, in the future.' Met 'a lifestyle company in Cupertino' refereert Gelsinger natuurlijk naar Apple. De quote vat de verschillende uitdagingen goed samen:
- Intel vs. TSMC/Samsung
- De integratie van ontwerp en productie onder één dak gaf Intel traditioneel een voordeel ten opzichte van de concurrentie. De ontwerpers van mobiele (smartphone)chips kozen er echter voor om hun productie uit te besteden. De gigantische volumes gaven TSMC (en in tweede instantie Samsung) de kans om Intel in te halen en achter zich te laten wat betreft productietechnologie De traditionele concurrenten van Intel (met AMD op kop) kunnen hier nu van profiteren, door ook een beroep te doen op TSMC.
- X86 vs. ARM
- De energie-efficiënte ARM-chiparchitectuur begint opgang te maken buiten traditionele mobiele toestellen. Zo lanceerde Apple onlangs de eerste laptop op basis van een ARM-chip en biedt Amazon in zijn cloud ook ARM-ontwerpen aan, die de factuur drukken. De verhuis van middelen binnen de chipindustrie en bij softwareontwikkelaars naar een nieuwe technologie wordt uiteindelijk een 'self-fulfilling prophecy'. Aan Intel (en AMD) om het tij te keren en de innovatie binnen het X86-ecosysteem op peil te houden.
- CPU vs. GPU
- De opkomst van AI/ML-software gaat gepaard met de opgang van zogenaamde 'parallel compute' waarbij de traditionele CPU (Intel) steeds meer taken afstaat aan de GPU (Nvidia/AMD). Ondanks een resem overnames heeft Intel hiervoor nog steeds geen concurrerend aanbod kunnen ontwikkelen.
- Focus vs. ecosysteem
- Intel moet beslissen of het blijft inzetten op een volledig geïntegreerd model of daarentegen kiest voor specialisatie in combinatie met outsourcing en afsplitsingen/verkopen. Naast de traditionele processor blijft Intel voorlopig immers ook bijvoorbeeld memory (Intel Xpoint), auto (Mobileye) en FPGA's (Altera) aanbieden.
De visie van KBC Asset Management
De wereldwijde coronapandemie geeft het bedrijf alvast wat ademruimte. Intel presenteerde gisteren opnieuw uitstekende cijfers. Studenten en thuiswerkers blijven investeren in nieuwe laptops en cloud-providers zetten alle zeilen bij om de stijgende vraag naar rekenkracht op te vangen.
Op de call met investeerders gisteravond nam de toekomstige CEO talloze keren de woorden "US", "America", "nation" en zelfs "sovereign" in de mond. Analist Stijn Plessers blijft dan ook bij zijn voorspelling dat Intel zal aankloppen bij de Amerikaanse staat om een onafhankelijke chip-bevoorrading voor het land veilig te stellen.
De benoeming van de nieuwe CEO heeft het sentiment rond het aandeel (eindelijk) doen keren. KBC AM verhoogt bijgevolg het koersdoel van 50 naar 61 dollar. Gezien de aanzienlijke uitdagingen blijft het huis echter aan de zijlijn staan; één man alleen volstaat niet om structurele problemen die zich uitspannen over jaren te verhelpen. De aanbeveling blijft "Houden".