di. 27 feb 2024
![](/uploads/media/653792df97f3a/rentevoeten-2410.jpg?1.7.108)
Debiteurenrisico
Bij de risico’s van obligaties die beschreven werden in het artikel over de staatsbon, kan je lezen dat er 4 risico’s zijn, waarvan het debiteurenrisico er één is. Het debiteurenrisico houdt in dat het land of het bedrijf waar je je geld aan leent, het geleende geld op de eindvervaldag niet terugbetaalt.
Wanneer je als belegger een obligatie wil kopen, dan weerspiegelt de rating het financieel vermogen van de uitgever van de obligaties, de ‘emittent’. Het is belangrijk dat deze emittent de coupons netjes betaalt maar ook en vooral dat je het belegde bedrag op de eindvervaldag terugkrijgt.
Er zijn wereldwijd ratingbureaus die de kredietwaardigheid van een emittent beoordelen, waarvan Standard & Poors, Moody’s en Fitch de belangrijkste zijn. Zij beoordelen de emittent op zijn financiële gezondheid op het ogenblik van de uitgifte maar ze houden ook rekening met de toekomstverwachtingen.
Verband tussen het rendement en de rating
In onderstaande tabel merk je dat de ratings gaan van AAA , wat de beste rating is, tot D, de slechtste rating (in faling).
![](https://www.bolero.be/uploads/media/cache/optimpng/uploads/media/65ddb71930094/ratingtabel.png?originalExtension=jpg)
Bij een obligatie met een AAA-rating is de kans op wanbetaling of een faillissement het kleinst, doch nooit volledig uit te sluiten. Naarmate de rating lager is, neemt dit risico toe. Voor dit hogere risico krijgt de belegger een hogere vergoeding. Obligaties met een zeer lage rating worden ook wel ‘junk bonds’ genoemd.
Investment grade en non-investment grade
In de tabel staat ‘investment grade’ en ‘non-investment grade, junk en speculative grade’.
– Obligaties met een rating tussen AAA en BBB- behoren tot de investment grade en worden aanzien als relatief veilige beleggingen.
– Obligaties met een rating tussen BB+ en C behoren tot de speculative grade (ook junk genoemd) en worden aanzien als risicovolle beleggingen. Wie een hoger rendement wil maar meer risico aankan, kiest voor deze categorie. Uiteraard mag je geen groot deel van je portefeuille beleggen in deze obligaties. Wees dus voorzichtig bij je keuze en kies voor de minst slechte emittent in deze categorie. De kans dat het fout loopt is groter dan bij de ‘investment grade’ obligaties.
– Obligaties met een rating D zijn obligaties van emittenten in faling
Een leuk weetje: een bedrijf kan nooit een hogere rating hebben dan de rating van het land waar de hoofdzetel gevestigd is.
Ben je benieuwd naar de rating van België ? Die vind je hieronder:
![](https://www.bolero.be/uploads/media/cache/optimpng/uploads/media/65ddb7484af69/rating-belgie.png?originalExtension=jpg)