do. 22 feb 2024

Kortetermijnrente
De kortetermijnrente wordt bepaald door de centrale banken. Dit is wat we noemen de “beleidsrente”. Het is die rente die de afgelopen periode sterk in het nieuws geweest is. De centrale banken gebruiken dit instrument om de (kern)inflatie te bestrijden. In maart 2022 verhoogde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente om in 2023 een piek te bereiken. De Europese centrale bank (ECB) volgde in juli 2022 en de piek werd ook bereikt in 2023.
De banken gebruiken de beleidsrente als basis voor de vergoeding om bij elkaar te lenen. Tenslotte dient de rente ook als referentie voor de spaarrekeningen en (persoonlijke) leningen.
Langetermijnrente
De langetermijnrente wordt bepaald door vraag en aanbod op de obligatiemarkten. De obligatiekoersen weerspiegelen de renteverwachtingen van de investeerders. De renteverwachtingen zijn dan weer een gevolg van de inflatieverwachtingen. Het is dus niet de inflatie zelf die bepalend is maar de verwachtingen. De dalende gasprijzen bv. zorgden er in 2023 voor dat verwacht werd dat de inflatie vooral in Europa zou dalen, hierdoor daalden meteen ook de langetermijnrentevoeten.

De grafiek geeft de beleidsrente weer van de Fed en de ECB en de verwachtingen van de KBC-macro-economen. Zowel de Fed als de ECB gaan in 2024 de rente verlagen. De timing van de start van de daling zorgt voor heel wat discussie op de financiële markten.
In de "Economische vooruitzichten" van de KBC-macro-economen lees je hun visie. (de volledige publicatie vind je hier)). De grafiek is gebaseerd op de vooruitzichten van de KBC Macro-economen.