vr. 11 sep 2020
Augustus was een goede maand voor de Benelux-holdingaandelen die door KBC Securities worden opgevolgd, waarbij vooral de non-monoholdings uitblonken. Dat blijkt uit de update van KBC Securities-analist Michiel Declercq, die meteen ook zijn drie 'Top Picks' in het holdinglandschap prijsgeeft.
Terugblik
De voorbije maand boekten de holdingaandelen binnen het Benelux-universum van KBCS een rendement van 3,4%, waarmee ze beter doen dan referentie-index (n100-index: +0,1%). In vergelijking met de BEL20 is de outperformance zelfs nog significanter, nl. +4,5%.
De non-monoholdings presteerden beduidend beter met een rendement van 4,1%, tegenover 1,8% voor de monoholdings.
Sinds de jaarstart blijft het holdinguniversum van KBCS met een rendement van -9,5% beter presteren dan de n100-index (-14,9%), wat een outperformance van 5,4% vertegenwoordigt.
Winnaars en verliezers
Wat de individuele aandelen betreft, hebben zowel Bois Sauvage als D'Ieteren met een stijging van 18% in augustus een geweldige prestatie neergezet, deels gedreven door beter dan verwachte halfjaarcijfers. Voor Bois Sauvage bleef de totale impact op de nettoactiefwaarde beperkt, ondanks de aanzienlijke blootstelling van UBCM. De veerkrachtige prestatie van D'Ieteren werd vooral gedreven door Belron.
Aan de andere kant van het spectrum was Sofina met een daling van 6,3% het slechtst presterende holdingaandeel. De daling werd aangewakkerd door de verkoop van techaandelen in de VS, aangezien Sofina nogal wat blootstelling heeft aan de VS en de technologiesector in het algemeen.
Holdingkorting
De totale discount of holdingkorting is licht gedaald van 16,0% naar 15,7%, met een lichte stijging voor de non-monoholdings van10,6% naar 10,8%, terwijl de monoholdings hun discount sterk zagen dalen van 28% naar 26,9%. Dat laatste was vooral het gevolg van een sterke inkrimping bij KBC Ancora, van 37,5% naar 28,7%.
Top Picks van KBCS in holdingland
Bij KBC Securities staan momenteel 3 holdingbedrijven als favoriet op de radar: Hal Trust, Quest for Growth en Tubize.
- Hal Trust ("Kopen"-advies, koersdoel 145 euro)
De aandelenkoers van Hal blijft onder druk staan door toenemende spanningen met betrekking tot de overnamedeal tussen EssilorLuxottica (EL) en GrandVision (GV). Begin augustus werden de aantijgingen van EL, om aanvullende informatie te verkrijgen over acties die GV tijdens de coronacrisis ondernam, door de rechtbank in Rotterdam afgewezen. EL was niet tevreden met dat vonnis en bevestigde onlangs dat het beroep zou aantekenen.
Analist Michiel Declercq blijft niettemin positief over Hal Trust, omdat het momenteel aan een discount van 26% noteert (vs. 2-jaarsgemiddelde van 12,5%). Hoewel de onzekerheid over de overnamedeal toeneemt, blijft het KBCS-basisscenario dat de overname doorgaat, aangezien beide partijen al meermaals hebben aangegeven dat ze de deal blijven steunen. KBCS is dan ook van mening dat de beschuldigingen van EL slechts een poging zijn om opnieuw te onderhandelen over een betere prijs. Een succesvolle afronding van de deal zou het kassaldo van Hal op 6,3 miljard euro brengen, oftewel ongeveer 67% van de huidige beurswaarde. Hoewel een heronderhandeling van de overnameprijs mogelijk is, denkt KBCS dat de impact beperkt zal zijn. Aan het huidige prijsniveau (+/- 23 euro per aandeel) zou Hal nog steeds 4,6 miljard euro binnenrijven, wat de totale kaspositie op 5,4 miljard euro brengt. Als de deal doorgaat, ziet KBCS de huidige discount van 26% als een goede instapmogelijkheid voor een bedrijf dat grotendeels uit cash zal bestaan.
- Quest for Growth ("Kopen"-advies, koersdoel 6,5 euro)
KBCS schat de huidige nettoactiefwaarde van QfG op 8,34 euro per aandeel, wat 2,7% hoger is dan de 8,12 euro per aandeel die op het einde van het boekjaar 2019 werd gerapporteerd. Ondanks de sterke prestatie is de discount gestegen van 27% naar 33%, tegenover een 2-jaarsgemiddelde van 24%.
Als privak moet QfG eerst eerdere verliezen goedmaken vooraleer het een dividend kan uitkeren (beleid: minstens 90% van de gerealiseerde winst). Analist Michiel Declercq schat dat een nettoactiefwaarde van 8,7 euro per aandeel op het jaareinde die verliezen zou wegwerken, een verschil van slechts 4% ten opzichte van de huidige nettoactiefwaarde.
In het verleden daalden de discounts in de aanloop naar het dividend onder de 10% en in 2016 resulteerde dat zelfs in een premie. Aangezien QfG een zeer gediversifieerde portefeuille heeft, is het grotendeels afhankelijk van het algehele marktsentiment. Maar als de aandelenmarkten in de nabije toekomst blijven stijgen, zullen beleggers in QfG volgens KBCS twee keer kunnen profiteren, zowel door de stijging van de nettoactiefwaarde als door de verlaging van de discounts, omdat de kans op een dividend toeneemt.
- Tubize ("Kopen"-advies, koersdoel 120 euro)
Tubize kan profiteren van het opwaarts potentieel in de onderliggende waarde UCB, waarvoor KBCS een koersdoel van 119 euro per aandeel heeft. Dat koersdoel is gebaseerd op de sterke prestaties van de belangrijkste producten Cimzia en Vimpat, aanzienlijke vooruitgang voor Evenity en Bimekizumab en bijgewerkte vooruitzichten voor het boekjaar 2020 (doelstelling omzet: tussen 5,05 en 5,15 miljard euro; rEBITDA (% omzet): 26-27%; winst per aandeel: tussen 4,4 en 4,8 euro per aandeel en een rEBITDA-doelstelling op middellange termijn van 31% voor het jaar 2022).
Analist Michiel Declercq is van mening dat de huidige discount van 47% te hoog is in vergelijking met het historische gemiddelde (2-jaarsgemiddelde: 43,6%, 5-jaarsgemiddelde: 40,1%) en het gemiddelde voor monoholdings in het algemeen (2-jaarsgemiddelde: 27%).
Het voorbije jaar is de nettoschuld op holdingniveau ook sterk gedaald van 138,8 miljoen euro eind 2018 tot 30,3 miljoen euro medio 2020. Uitgaand van een gelijkaardig/licht stijgend UCB-dividend voor volgend jaar (2019: 1,24 euro per aandeel, inkomsten voor Tubize 84,4 miljoen euro), schat KBCS dat Tubize medio 2021 schuldenvrij zal zijn. Dat zou resulteren in extra beschikbare inkomsten in 2021 en nagenoeg volledig beschikbare dividendinkomsten van UCB in 2022.
Die bijkomende beschikbare inkomsten zouden gebruikt kunnen worden om ofwel het dividend van Tubize te verhogen, wat een hoger rendement zou geven dan UCB, ofwel om eigen aandelen in te kopen. In beide gevallen acht KBCS een lagere korting gerechtvaardigd. Een derde optie zou zijn om extra aandelen van UCB te kopen, waarvoor de monoholding zou kunnen beslissen om extra schulden aan te gaan.
Hoe beleggen in holdings?
Holdings zijn een uitstekende én goedkope manier om te investeren in een gediversifieerde portefeuille en bieden vaak een aantrekkelijk dividendrendement. Bovendien krijgt u via een holding ook als particuliere belegger toegang tot niet-beursgenoteerde bedrijven of durfkapitaal.
Maar hoe belegt u nu concreet in holdings en wat moet u als beleg-het-zelver zeker weten vooraleer u aan de slag gaat?
Download via onderstaande link gratis ons dossier en ontdek alle tips en tricks van KBC Securities-analist Michiel Declercq over beleggen in holdingaandelen.