wo. 3 aug 2022

Caterpillar rapporteerde gemengde tweedekwartaalresultaten. De omzet steeg slechts met 11%, door problemen met de toeleveringsketen en de opschorting van de Russische activiteiten, terwijl operationele marge kromp tot 13,6% als gevolg van verhoogde vracht- en arbeidskosten. Een steeds groter deel van de winstgroei wordt verklaard door hogere prijzen en steeds minder door stijgende volumes (van 80% van de omzetgroei, naar 35%). KBC Asset Management-analist Jonas Theyssens hanteert een “Verkopen”-aanbeveling en een koersdoel van 180 dollar.
Resultaten in een notendop
De omzet in het kwartaal steeg met ongeveer 11% tot 14,25 miljard dollar, wat onder de verhoopte 14,35 miljard dollar lag. De operationele winstmarge daalden van 13,9% tot 13,6%, terwijl de aangepaste winst steeg tot 3,18 dollar per aandeel. Dat laatste lag wel boven verwachting (3,01 dollar), terwijl ook het orderboek na een heel sterk eerste kwartaal nog verder aandikte met 2 miljard dollar tot een niveau dat 55% boven dat van een jaar eerder ligt.
Tegenvallende omzet
Het bedrijf meldde een hogere omzet in zijn drie primaire divisies. De divisie Resources Industries, die zich vooral bezighoudt met machines voor de mijnbouw en het oogsten van natuurlijke rijkdommen, en de divisie Energy & Transportation zagen hun omzet beide met ongeveer 15% stijgen ten opzichte van vorig jaar. De divisie Construction Industries realiseerde een omzetgroei van 7%, maar zag een lichte daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal als gevolg van een combinatie van een zwakke vraag uit China, een vertrek uit Rusland en haperende toeleveringsketens.
De vraag in de after-market, naar onderdelen en diensten, blijft wel sterk, maar de verkoop aan eindgebruikers liep iets terug. Het management nuanceerde die trend door te zeggen dat niet de vraag daalt, maar het aanbod. En wel omwille van aanhoudende problemen bij de toeleveringsketen, met name voor kritieke onderdelen. Daardoor kunnen niet alle bestellingen tijdig afgewerkt worden.
Margedruk
Hoewel de onderneming opnieuw in staat was haar omzet sterk te verhogen, viel de operationele winstmarge enigszins tegen. De productiekosten stegen van 305 miljoen dollar een jaar eerder tot 966 miljoen dollar in het kwartaal, voornamelijk als gevolg van hogere materiaal- en vrachtkosten. Als gevolg daarvan daalde de operationele winstmarge met 3 basispunten tot 13,6%.
Dalende volumegroei
Als we de winstcijfers verder bekijken, komt analist Jonas Theyssens tot een andere interessante conclusie: een steeds groter deel van de winstgroei wordt verklaard door hogere prijzen en steeds minder door stijgende volumes. De volumegroei tekende in tweede kwartaal van 2021 nog voor ongeveer 80% van de totale omzetgroei, maar viel nu terug tot 35%. Dit is niet noodzakelijk een nadeel - het toont ook het prijszettingsvermogen en het dominante marktaandeel van het merk Caterpillar aan. Volledigheidshalve moet worden opgemerkt dat dit een verschijnsel is dat zich in de hele sector voordoet en niet beperkt is tot Caterpillar.
Conference call
Tijdens de conference call kwam het management vrij positief en vol vertrouwen over, hoewel het nogal vaag bleef over de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar, meldt analist Jonas Theyssens. De komende maanden zal een aanhoudend complexe omgeving met hindernissen in de toeleveringsketen aanhouden. CEO Umpleby omschreef dat treffend als “een gevecht van hand tot hand”. Inflatiedruk zal ook aan de winst blijven knabbelen. Niettemin moeten de marges zich in het tweede halfjaar herstellen dankzij hogere prijzen en dankzij de blijvend hoge vraag naar machines en diensten. Er is momenteel geen reden waarom de eerdere doelstellingen voor 2022 niet gehaald zullen worden.
KBC Asset Management over Caterpillar
Hoewel analist Jonas Theyssens de kracht van het merk Caterpillar en het langetermijnpotentieel ervan erkent, blijft de omzet afhankelijk zijn van zeer cyclische eindmarkten. Met recente macro-economische gegevens die wijzen op een verdere afkoeling van de industriële activiteit in belangrijke regio's, zijn de risico's nog steeds erg hoog. KBC AM behoudt daarom de “Verkopen”-aanbeveling, maar zal het koersdoel wel aangepassen op basis van de nieuwe cijfers.
