vr. 26 jan 2024

LVMH deed gisterenavond de boeken van 2023 open. Na inzage klonk er een grote ‘oef’ bij KBC Securities-analist Tom Noyens, die vreesde voor wisselvallige LVMH-cijfers, net zoals bij enkele sectorgenoten. De puike cijfers zorgen ervoor de Tom LVMH nog steeds als structurele winnaar binnen de sector beschouwt.
Ter info: Tom besprak de luxesector en LVMH in het bijzonder vorige week nog in ons Topic ‘Luxe in 2024’. Vraag hier aan.
LVMH?
LVMH is de wereldmarktleider voor luxegoederen met een ruim gamma van producten zoals lederwaren, modeartikelen, juwelen, horloges, cosmetica, champagne en sterke dranken. De productenportefeuille bevat onder meer Louis Vuitton, Givenchy, Dior, Moët & Chandon, Dom Perignon, Hennessy, Bulgari, Tag Heuer en Sephora.
Verkoopcijfers +48% op vier jaar
De verkoopcijfers voor het vierde kwartaal kwamen uit op 23,95 miljard euro. Dat is 10% hoger dan in het vierde kwartaal van 2022. De gemiddelde analistenverwachting (gav) lag op 9% groei. Tom denkt dat ook de andere analisten de verwachting iets hadden verlaagd vanwege de magere prestaties bij de sectorgenoten.
Tom bekeek de LVMH’s groei over de laatste vier jaar. Daaruit blijkt een stijging van de verkoop met maar liefst 48%.
Leer blijft groeien
De ‘Wijnen en hoog alcoholische dranken’-divisie groeide met 4% op jaarbasis. De gav was -7%, omdat concurrenten teleurstellende resultaten moesten opbiechten. De selectieve retail verkocht 21% meer. LVMH’s belangrijkste divisie, de ‘lederwaren’-divisie kende een jaargroei met 9%, net zoals in 2022. Die divisie presteert dus nog steeds meer dan behoorlijk, stelt Tom.
Enkel de ‘juwelen’-divisie bleef onder de verwachting. Die groeide met slechts 3%. Dat terwijl concurrent Richemont (oa Van Cleef-, Cartier- en Montblanc-juwelen) onlangs heel sterke resultaten mocht voorleggen en met 8% groeide.
Amerikanen en Aziaten zijn tuk op LVMH-producten
De Verenigde Staten en Azïë (exclusief Japan) zijn de grootste groeimotoren. In de belangrijke Amerikaanse markt mocht LVMH een organische groei (groei op eigen kracht, zonder overnames mee te rekenen) optekenen met 8% in het vierde kwartaal. Die groei bleef er in het derde kwartaal nog beperkt tot 2%. In Azië (zonder Japan) was er een jaargroei met 15% in het vierde kwartaal (+11% jaargroei in het derde kwartaal).
In Europa en Japan is er een verdere normalisering van de groeicijfers. In Europa groeide met 5% (was 7% in derde kwartaal). In Japan was er een groei met 20%, lager dan de 30% jaargroei uit het derde kwartaal.
Hogere groei + hogere marge = verbluffende winst
De winstcijfers van LVMH zijn weer echt verbluffend, stelt Tom. LVMH kan dankzij zijn merkbekendheid en luxe-affiniteit bedrijfswinst (EBIT)-marges naar voren schuiven waar de meeste bedrijven alleen maar van kunnen dromen.
De marge kwam voor heel 2023 uit op 26.5%, wat boven de gav ligt. De verbeterde marge komt er deels door een strengere kostencontrole.
CEO Arnault optimitisch
Vooruitkijkend naar 2024 toonde LVMH zich heel optimistisch. CEO Bernard Arnault zei vol vertrouwen dat de groei in ’23 ook in ’24 zal worden volgehouden. Hij wees daarvoor naar de dalende interestvoeten en voorzag ook een positieve impact van de Amerikaanse verkiezingen. Die zouden voor een meer dynamische Amerikaanse markt zorgen. Al blijven de geopolitieke risico’s ook om de hoek loeren.
KBC Securities over LVMH
Tom besluit dat deze resultaten hem meer dan bekoren. Ze bevestigen zijn vertrouwen in het ‘best-in-class’ luxebedrijf. De groei is duurzaam, overheen alle divisies en over alle werelddelen.
Net als Bernard Arnault kijkt Tom vol vertrouwen uit naar 2024. Die eerste blijft immers werk maken van zijn opvolging: hij heeft nog twee telgen, Alexandre en Frederic, toegevoegd aan de raad van bestuur. Maar Papi is nog niet meteen van plan om af te treden.
Tom blijft bij zijn ‘Kopen’-aanbeveling en koersdoel van 830 euro. Het aandeel jumpt momenteel 11,45% hoger, tot 763,80 euro.
