wo. 1 feb 2023
Guy Sips (KBC S) verlaagt koersdoel voor Greenyard, advies blijft ‘Opbouwen’

Dole, de Amerikaanse concurrent van Greenyard, dat zelf groeten en fruit verwerkt voor de retailsector, verkoopt de divisie verse groenten aan een dochteronderneming van Chiquita Holdings. De kostprijs is 293 miljoen dollar. De dealprijs lijkt aan de lage kant, waarschijnlijk omdat Dole een zwakke onderhandelingspositie had, oppert KBC Securities-analist Guy Sips.
Omzet van 1,28 miljard dollar
De ‘Fresh Vegetables Division’ van Dole omvat activiteiten in verband met de verwerking en verkoop van verse producten zoals ijsbergsla, romaine, bladsla, bloemkool, broccoli, selderij, asperges, artisjokken, groene uien, spruiten, radijs en kool, alsmede salades en maaltijdpakketten. Over heel 2021 draaide de divisie verse groenten een omzet van 1,28 miljard dollar.
Het bedrijf heeft landbouwactiviteiten en vier verwerkingsfabrieken in de VS. Er werken meer dan 3.000 mensen. Ter herinnering: Guy Sips verwacht voor Greenyard in volgend boekjaar een omzet van 4,56 miljard euro. Eind december stelde Guy Sips Greenyard als ‘Lokale kampioen’ voor in deze blogpost.
Noodzakelijke verkoop
De prijs is aan de lage kant, meent Guy Sips, die vermoedt dat de nettoverkoopopbrengst voornamelijk zal worden gebruikt voor -in zijn ogen- een noodzakelijke schuldvermindering door Dole. Dole zat wellicht niet in een sterke onderhandelingspositie. Haar nettoschuldpositie bedroeg eind september 2022 immers 1,1 miljard dollar. Guy Sips benadrukt ook dat Doles groentesegment nog steeds leed onder de eerdere listeria-besmetting en het draaide een lager volume van salades met toegevoegde waarde.
KBC Securities over Greenyard
Guy Sips’ huidige koersdoel voor het Greenyard-aandeel is het gemiddelde van zijn DCF-model (11,6 euro) en zijn geactualiseerde ‘Som-der-delen’-waarding (9,3 euro). Dat resulteert in een nieuw koersdoel van 10,4 euro (was 11,5 euro). Hij herhaalt zijn ‘Opbouwen’-advies. Want Greenyard heeft als duidelijk doel om een plantaardige krachtpatser te worden en een reeks steile ambities waar te maken.
Zo wil Greenyard profiteren van de trends naar gezonde, weinig bewerkte, plantaardige voeding. Dat is een snelgroeiende markt met een enorm potentieel, ziet Guy Sips. Voor de komende jaren mikt Greenyard op verdere groei door een breder productportfolio van gemakkelijke, plantaardige producten, in combinatie met digitale diensten.
Geconfronteerd met ‘de moeilijkste omstandigheden in decennia’, aldus Greenyard zelf, maakte het bedrijf waar wat het eerder had beloofd. In de eerste helft van het jaar had Greenyard te kampen met lagere marktvolumes, hoge inflatie, hogere energie-, transport- en arbeidskosten (die allemaal zwaar wogen op de winstgevendheid van de hele sector). Daarnaast gaf het management aan dat de huidige economie en het geopolitieke klimaat het moeilijk maken om een duidelijke koers uit te zetten.
Tijdens de Capital Markets Day in december 2021 toonde Greenyard de ambitie om de omzet te verhogen tot 5 miljard euro in boekjaar 24/25, wat een CAGR (Een samengesteld jaarlijks groeipercentage) van 5% betekent. De aangepaste EBITDA zou oplopen tot 200 à 210 miljoen euro. Nu met hoge inflatie, leveringsonderbrekingen en droogteperiodes benadrukt Greenyard dat deze timing onzeker is. Dat is volgens Guy Sips niet onlogisch. Te meer omdat het ‘booster’-voordeel van de coronapandemie afneemt.
Het Greenyard-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 6,72 euro (+0,45%). Guy Sips heeft een koersdoel van 8,5 euro.