wo. 12 feb 2020

Gisteren oordeelde de rechter in New York dat T-Mobile US (TMUS) en Sprint hun activiteiten mogen fuseren. Hiermee is het nu zo goed als zeker dat beide bedrijven binnenkort hun activiteiten zullen samensmelten. T-Mobile USA is voor 63% in handen van Deutsche Telekom (KBC AM: “Houden”, koersdoel 15 euro) en het Japanse Softbank heeft ongeveer 84% van de aandelen van Sprint in bezit. Nadat twee eerdere consolidatiepogingen op een sisser afliepen, kunnen we nu dus spreken van 'derde keer, goede keer'. De newco (combinatie van T-Mobile US en Sprint) zal voor 42% in handen komen van Deutsche Telekom.
Fusie baart een volwaardige vierde speler
Om goedkeuring te krijgen voor de fusie, heeft de newco zich ertoe verbonden om activa en klanten te verkopen aan Dish. Dish is een mediabedrijf dat al jaren waardevolle radiolicenties ‘verzamelt’ en nu zijn kans schoon ziet om zich op de Amerikaanse mobiele markt te wagen. De desinvesteringen moeten toelaten om van Dish een volwaardige nieuwe vierde speler te maken. De laatste jaren was het vooral T-Mobile USA dat de gevestigde operatoren Verizon en AT&T (KBC AM: “Verkopen”, koersdoel: 31 dollar) stevige concurrentie bood. Sprint had niet echt te middelen om zwaar te investeren in de uitbouw van een competitief netwerk.
Deutsche Telekom
De beslissing is positief voor Deutsche Telekom. Het zal nu immers de synergievoordelen kunnen oogsten. Aan de andere kant stelt KBC Asset Managament zich de vraag of Deutsche Telekom wel aan een fusie was begonnen indien het had geweten dat er daarvoor een nieuwe (concurrentieel sterkere) speler moest gecreëerd worden. AT&T van zijn kant heeft niet de synergievoordelen. Bovendien krijgt het af te rekenen met sterkere concurrenten.
KBC Asset Management gelooft dan ook dat de concurrentie op de Amerikaanse markt zal toenemen. Volgens de New York Times zou Amazon alvast geïnteresseerd zijn om samen met Dish een mobiel netwerk uit te bouwen.
Focus op netwerk
Deze uitspraak neemt een stuk onzekerheid weg waardoor de Amerikaanse telecomoperatoren zich opnieuw kunnen concentreren op de uitbouw van hun netwerk. Hoewel de VS ook nog volop bezig zijn om bandbreedte vrij te maken voor de nationale uitrol van 5G, woog dit dossier ontegensprekelijk op de netwerkinvesteringen.
De visie van KBC Asset Management (op de 5G-winnaars)
Met name Nokia (“Houden”-advies met 4 euro koersdoel) en Ericsson (“Kopen”-advies met 97 Zweedse kroon koersdoel) verwezen de afgelopen kwartalen uitdrukkelijk naar de VS toen ze de (hoge) verwachtingen niet konden inlossen. Om te profiteren van de uitrol van 5G (in de VS) heeft KBC Asset Management een duidelijke voorkeur voor Ericsson. De VS lijken immers vastberaden om de opmars van Huawei een halt toe te roepen. Los van de mogelijke spionagebekommernissen is de technologische (5G) voorsprong van Huawei een doorn in het oog van de Trump-administratie. Van de twee Europese alternatieven bezit Ericsson de meest competitieve technologie. Nokia moest onlangs trouwens zijn dividend opschorten om te kunnen investeren in R&D en zo zijn achterstand goed te maken.
In tweede instantie zouden ook bedrijven zoals Cisco (kopen, koersdoel: 57 dollar), Juniper en Ciena moeten kunnen profiteren van een hoger investeringsritme bij de telecomoperatoren. De capaciteit van het vaste netwerk moet het stijgende mobiele dataverkeer op termijn immers kunnen opvangen.
