di. 30 mrt 2021

Fugro (+1,1%) kondigde de verkoop van Seabed Geosolutions aan voor 14 miljoen euro. Geen groot nieuws, maar een goede evolutie binnen de portefeuille van de groep. Niet in het minst gesteund door de gisteren aangekondigde offshorewind ambities in de VS.
Wie is Fugro?
Fugro is de grootste geodataspecialist ter wereld en verzamelt en analyseert geodata voor het ontwerpen, bouwen en exploiteren van een breed scala aan activa. Fugro is georganiseerd in twee verschillende business lines: Marine en Land. Het is actief in 61 landen en bedient klanten over de hele wereld, voornamelijk op het gebied van energie en infrastructuurindustrieën, zowel offshore als onshore. Afhankelijk van de activiteit is de groep de grootste of de tweede grootste. De belangrijkste klanten zijn onder meer Internationale oliebedrijven (15% Majors, 6% onafhankelijk), Nationale Oliemaatschappijen (10%), Overheden (9%), Aannemers (31%), Ontwerp & Engineering (4%), Dienstverleningbedrijven (10%) en overige (15%).
Exit Seabed Solutions
Seabed Solutions paste niet meer in het plaatje en werd op het zijspoor van te verkopen activa gezet. Het merendeel van de activa zal nu worden verkocht aan PXGEO Seismic Services Limited (PXGEO) voor 14 miljoen euro. Er moeten wel nog een aantal stappen worden genomen, zoals het verkrijgen van goedkeuring van Petrobras voor het onlangs toegekende Sapinhoa contract.
De desinvestering omvat Seabed's ocean bottom node (OBN), behandelingsapparatuur, aanverwante technologie en een orderportefeuille. Bovendien zal een aanzienlijk aantal personeelsleden dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Seabed Geosolutions activiteiten overgaan naar PXGEO; het precieze aantal zal afhangen van een verdere analyse van de behoeften van het bedrijf. De opbrengst in contanten is in overeenstemming met de boekwaarde van de afgestoten activiteiten en zal naar verwachting de verwachte herstructureringskosten en andere verplichtingen dekken in verband met de afbouw van de resterende onderdelen van de Seabed Geosolutions-organisatie. De negatieve bedrijfswinstimpact, gerelateerd aan de herstructurering en gerelateerde kosten, wordt geschat op 8 tot 10 miljoen euro. Fugro behoudt het Hugin Explorer schip en mogelijke aansprakelijkheden en vorderingen in verband met lopende rechtszaken (voornamelijk de oude Magseis Fairfield zaak), in lijn met eerdere aankondigingen.
Kapitaaloperaties om balans te brengen
De verkoop van Seabed Solutions is te klein om de naald op de balans te bewegen, maar past in de plannen van de groep om niet-kernactiva van de hand te doen. Sinds de daling van de investeringen in offshore olie & gas na 2014 werd Fugro geplaagd door zijn zware balans. Een aandelenemissie van 81,8 miljoen euro in februari 2020, tegen een koers van 9,8 euro vóór Covid, zorgde voor wat ondersteuning. Niettemin ging de groep nog met een stevige schuldpositie de coronacrisis in.
Die laatste resulteerde trouwens ook nog in enkele stevige waardeverminderingen. Midden oktober vorig jaar kondigde Fugro een nieuwe grote kapitaalverhoging van 250 miljoen euro aan om zijn financiële positie op orde te brengen. Deze operatie was een combinatie van een hoeksteenplaatsing van 53,3 miljoen (inclusief grootste aandeelhouder NN Investment Partners, ASR AM en de toetreding van Sterling Strategic Value Fund en een vierde naamloze family office) en een 197,1 miljoen euro claimemissie (waarop de hoeksteeninvesteerders voor een extra 59 miljoen toezegden).
Voor de bestaande aandeelhouders was het verwaterende effect pijnlijk, maar de gerevitaliseerde balans rechtvaardigde volgens KBC Securities ook een nieuwe kijk op het bedrijf. Hoewel de operatie kosten met zich meebracht, is de schuldgraad (gedaald van 4x naar 2,4x) dankzij de herfinancieringsoperatie nu weer onder controle.
KBC Securities over Fugro
Seabed Geosolutions werd aangehouden in de categorie van activa voor verkoop. Dat het nu ook effectief van de hand wordt gedaan, kan volgens KBC Securities als een goede ontwikkeling worden beschouwd. In de bedrijfsnota van december werd rekening gehouden met een netto-opbrengst in contanten van 10 miljoen euro. De 14 miljoen lijkt iets hoger, maar ligt na de herstructureringskosten iets lager.
De transactie heeft geen impact op de investeringscase, gezien de beperkte opbrengsten die in het scenario werden meegenomen. Aangezien Fugro nu een aanzienlijk deel van de groeiende windmarkt op zee voor zijn rekening neemt, met verdere potentiële steun van infrastructuuruitgaven en mogelijk herstel van olie & gas op zee na 2021, is KBC Securities van mening dat er reden is om aan te nemen dat de groene scheuten van verbeterende marges de komende jaren zullen blijven groeien. De ambitieuze Amerikaanse offshore winddoelstelling van 30GW tegen 2030 (zoals gisteren aangekondigd), met jaarlijkse investeringen van 12 miljard dollar, is in dit opzicht alvast goed nieuws. De afgelopen jaren heeft Fugro in de regio belangrijk werk binnengehaald en heeft nu al een aanzienlijke in de VS gevestigde lokale maritieme organisatie (met lokale mensen en activa) om mogelijk in te spelen op de sterke toename van Amerikaanse ambities op het gebied van offshore windambities.
