do. 17 dec 2020

Na een herziening van het waarderingsmodel verhoogt KBC Securities-analist Bart Cuypers het koersdoel voor bodemonderzoeker Fugro van 4,25 naar 4,75 euro. Met 26% opwaarts potentieel volgt daar ook een adviesverhoging van “Houden” naar “Kopen” uit.
Hard getroffen door Covid-19 stelde Fugro orde op zaken met een uitgebreide herfinancieringsoperatie. Nu het bedrijf een aanzienlijk deel van de bloeiende markt voor offshore windenergie op zee verovert, met verdere mogelijke steun van de overheidsuitgaven voor infrastructuur en een mogelijk herstel van offshore olie en gas na 2021, is er volgens KBCS reden om aan te nemen dat er voldoende groene scheuten voor margeverbetering aanwezig zijn.
Wie is Fugro?
Het Nederlandse Fugro is de grootste geodataspecialist ter wereld. Het bedrijf verzamelt en analyseert geodata voor het ontwerpen, bouwen en exploiteren van een breed scala aan activa.
Fugro is georganiseerd in twee verschillende business lines: Marine en Land. Het is actief in 61 landen en bedient klanten over de hele wereld, vooral op het gebied van energie en infrastructuurindustrieën, zowel offshore als onshore. Afhankelijk van de activiteit is de groep de grootste of de tweede grootste speler.
De belangrijkste klanten zijn onder meer internationale oliebedrijven (15% 'oil majors', 6% onafhankelijk), nationale oliemaatschappijen (10%), overheden (9%), aannemers (31%), ontwerp & engineering (4%), dienstverleningbedrijven (10%) en overige (15%).
Spanning op de balans
Sinds de daling van de investeringen in offshore olie & gas na 2014 werd Fugro geplaagd door zijn zware balans. In eerste instantie probeerde het die situatie op te vangen door het afstoten van niet-kernactiva, in combinatie met een verlenging van de looptijd van de schuld.
Een aandelenemissie van 81,8 miljoen euro in februari 2020, tegen een koers van 9,8 euro vóór Covid, zorgde voor wat ondersteuning. Niettemin ging de groep nog met een stevige schuldpositie de coronacrisis in. Die resulteerde trouwens ook nog in enkele stevige waardeverminderingen.
Samen met de kwartaalupdate kondigde Fugro midden oktober een aanzienlijke kapitaalverhoging van 250 miljoen euro aan, om zijn financiële positie op orde te zetten. Die operatie is een combinatie van een hoeksteenplaatsing van 53,3 miljoen (inclusief grootste aandeelhouder NN Investment Partners, ASR AM en de toetreding van Sterling Strategic Value Fund en een vierde naamloze 'family office') en een 197,1 miljoen euro claimemissie (waarop de hoeksteeninvesteerders voor een extra 59 miljoen toezegden).
Vanuit het oogpunt van verwatering is de operatie weliswaar pijnlijk voor de bestaande aandeelhouders, maar de gerevitaliseerde balans rechtvaardigt ook een nieuwe kijk op het bedrijf. Hoewel de operatie kosten met zich meebracht, is de schuldgraad (gedaald van 4x naar 2,4x) dankzij de herfinancieringsoperatie nu weer onder controle.
Tijd voor diversificatie
Olie & Gas nemen weliswaar nog steeds een belangrijke deel van de inkomsten van de groep voor hun rekening, maar na een snelle toename van het relatieve belang van offshore wind en zijn activiteiten op het gebied van overstromings- en kustbescherming, is het bedrijf vanuit ESG-perspectief ('Environmental, Social and Governance' of duurzaamheid) op een interessant kruispunt gekomen. Daarnaast zal het kunnen profiteren van een herstel van de olie- en gasmarkt na 2021.
Ook operationeel is er ondertussen nog potentieel voor margeverbetering. Dit wordt ondersteund door:
- zo’n 40 miljoen euro aan kostenbesparingen op jaarbasis die vanaf 2021 moeten worden gerealiseerd;
- de eerste tekenen van verbetering van de resultaten in de Land-activiteiten;
- een meer ondersteunende marktomgeving;
- een evolutie naar onbemande en licht bemande schepen in de Marine.
De mening van KBC Securities
Dat Fugro de voorbije maanden zijn financiële situatie op orde bracht, is volgens analist Bart Cuypers zonder meer een opsteker.
Het bedrijf worstelt als toeleverancier voor de olie- en gasindustrie weliswaar nog even met de negatieve impact van de goedkope olieprijzen, maar daartegenover staan nieuwe kansen op het vlak van onder meer offshore windenergie en ESG bij de energietransitie.
Een nieuwe kijk op de investment case resulteerde in een koersdoelverhoging van 4,25 naar 4,75 euro en in een adviesverhoging van “Houden” naar “Kopen”.