di. 7 jul 2020

Beleggersblad Mr Market Magazine ging bij beleggers en specialisten op zoek naar de beste holding. In de eerste “Clash der Conglomeraten” kwamen daarbij 16 participatiemaatschappijen uit evenveel landen tegen elkaar te staan. En het was een gekende naam die met de eer ging lopen: Brederode. Ook KBC Securities prijst de kwaliteiten van de holding, maar staat aan de huidige niveaus aan de zijlijn.
Clash der Conglomeraten
In heuse EK-stijl werd tijdens de poulefase het aantal kandidaten voor de wereldtitel herleid van 16 naar 8. De acht finalisten waren GBL, Investor, Hal Trust, Tencent, Prosus, Brederode, AVI Global en natuurlijk ook Berkshire Hathaway. Deze acht namen werden ter evaluatie en quotering aan een panel van experten voorgelegd. “Tom Simonts (KBC Senior Financial Economist), Sven Sterckx (lid directiecomité Dierickx Leys) en Marc Leyder (directeur beleggingsadvies Van Lanschot) hebben allen de ervaring, de kennis, een team en de grote goesting om er een weloverwogen top 8 van te maken, rekening houdend met potentieel en risico over de lange termijn”, zo klinkt het in het jongste nummer van Mr Market Magazine.
Uiteindelijk haalde Brederode het van Prosus en maakte Tencent, dat overigens voor 31% in handen is van Prosus, het podium compleet. Volgende motivaties werden gegeven bij de winnaar:
- Marc Leyder: "Als holdingland bij uitstek, past het om een Belgische holding op nummer één te zetten. Sommigen beweren wel ‘Wat je van ver haalt is lekkerder’, maar als je in de achtertuin zoiets moois als Brederode kan plukken, doen wij dat met plezier. Track record als een huis. Bovendien een gezond evenwicht tussen listed en private equity. Een holding die gerund wordt op basis van gezond verstand."
- Sven Sterckx: "Wie 25 jaar geleden investeerde in Brederode, behaalde een rendement van 11,8% op jaarbasis. Dat is fors beter dan de Bel20 (+7,2%) en zelfs de Amerikaanse S&P500 (+9,9%). Wat ons zeer sterk aanspreekt, zijn de durf en de visie van het management. Zo zat Brederode net voor de financiële crisis van 2008 voor liefst één derde in bank- en verzekeringsaandelen, waaronder Dexia, Fortis en Royal Bank of Scotland. In de tweede helft van 2008 liquideerde het zonder pardon alle financiële participaties. De holding slikte een groot verlies, maar de veel zwaardere verliezen die nog in het verschiet lagen, werden door de tijdige verkoop vermeden. We koesteren een diepe bewondering voor het management dat zulke stoutmoedige en radicale – maar correcte – beslissingen durfde te maken."
- Tom Simonts: "De lange traditie en het indrukwekkende netwerk geven Brederode een toegangsticket tot de ‘betere’ fondsen, zoals dat dan heet. De liquide middelen worden geïnvesteerd met een lage omloopsnelheid en met het oog op cash returns. Die cash wordt versluisd naar private equity. Dat alles zit netjes verpakt in een Luxemburgs vehikel dat via een Nederlandse Stichting (STAK) wordt aangestuurd. Fiscaalvriendelijk, met delistingpotentieel."
De mening van KBC Securities
Voor de volledigheid geven we nog mee dat KBC Securities een “Houden”-advies en koersdoel van 65 euro geeft aan Brederode.
Brederode heeft een sterk gediversifieerde portefeuille die gelijkmatig verdeeld is tussen beursgenoteerde belangen (45%) en private equity (55%). Via de beursgenoteerde portefeuille krijgen beleggers toegang tot een brede waaier aan bedrijven gespreid over verschillende sectoren (technologie, gezondheidszorg, energie...). De portefeuille is vooral actief binnen Europa en in beperkte mate in de VS (Mastercard, 3M, Intel).
Daarnaast beschikt de holding over een stevige portie private equity, waarmee het via partnerships vooral actief is binnen de VS (60%). Brederode kan een sterk track record voorleggen en zag de onderliggende waarde en het dividend het afgelopen decennium elk jaar stijgen. Hierdoor is de discount ten opzichte van de intrinsieke waarde quasi volledig weggewerkt.
KBC Securities-analist Michiel Declercq schat de onderliggende waarde momenteel op 77 per aandeel. Hierdoor noteert de holding aan een discount van 1%, tegenover een 2-jaarsgemiddelde van 16%. Hoewel Brederode in het verleden impressionante resultaten kon voorleggen en KBCS achter de visie van het management staat, vindt het huis de huidige korting eerder aan de lage kant.
Hieronder vindt u een overzicht van de beursgenoteerde investeringen van Brederode:

Alles wat u als beleg-het-zelver moet weten over beleggen in holdings
Holdingaandelen zijn een uitstekende én goedkope manier om te investeren in een gediversifieerde portefeuille en ze bieden vaak een aantrekkelijk dividendrendement. Bovendien krijgt u via een holding ook als particuliere belegger toegang tot niet-beursgenoteerde bedrijven of durfkapitaal. Maar wat moet u als particuliere belegger weten vooraleer u hiermee aan de slag gaat?
Ontdek in onderstaand dossier tips en tricks om in holdingaandelen te beleggen en pik nog enkele top picks van onze expert uit eigen huis mee.
Download hier het volledige dossier over beleggen in holdings